Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας καλούν οι συνδικαλιστές της ΕΛΑΣ τους αστυνομικούς την Πέμπτη 7 Μαρτίου.
Η συγκέντρωση θα γίνει στις 13:00 στη στάση μετρό Κατεχάκη, απέναντι από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Οι αστυνομικοί διαμαρτύρονται για τις μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς την καθαριότητα και τις εργασιακές συνθήκες.
Για το θέμα των συνθηκών, τα τελευταία γεγονότα μιλούν από μόνα τους, καθώς οι αστυνομικοί προειδοποιούν ότι θα κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές εάν συνεχίζονται ανεξέλεγκτα οι δράσεις κουκουλοφόρων κατά Αστυνομικών Τμημάτων (όπως στο ΑΤ. Ακρόπολης και πρόσφατα σε εκείνο της Ομόνοιας) με μολότοφ. Ενώ η ηγεσία της ΕΛΑΣ (Γεροβασίλη-Παπακώστα) δεν διαπιστώνουν φαινόμενα ανομίας αλλά μιλούν για... επικοινωνιακά εφευρήματα των ΜΜΕ.
Το πρόβλημα με τις μετακινήσεις στα ΜΜΜ
Για το θέμα των μετακινήσεων, οι συνδικαλιστές απαιτούν να ισχύσει ο νόμος 3920/2011 για την αναδιάρθρωση των συγκοινωνιών της Αθήνας που προβλέπει πως απαλλάσσονται από την καταβολή κομίστρου για τη μετακίνησή τους με όλα τα Μ.Μ.Μ. αρμοδιότητας Ο.Α.Σ.Α. (Ο.ΣΥ.Α.Ε. και ΣΤΑ.ΣΥ.Α.Ε.) και Ο.Α.Σ.Θ.
Μέχρι την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και το κλείσιμο των πυλών στους σταθμούς του Μετρό οι ένστολοι μπορούσαν να μετακινούνται ελεύθερα με την υπηρεσιακή τους ταυτότητα. Τα προβλήματα ξεκίνησαν όταν οι πύλες έκλεισαν. Και τούτο γιατί δεν έχουν ακόμη εκδοθεί προσωποποιημένες κάρτες για ένστολους. Οι αστυνομικοί μάλιστα ενημερώθηκαν από τις υπηρεσίες τους πως μπορούν να μετακινούνται δωρεάν καλώντας τον υπεύθυνο του σταθμού (μέσω του θυροτηλεφώνου που υπάρχει σε όλους τους σταθμούς) προκειμένου να τους ανοίγει την πύλη κάθε φορά που εισέρχονται ή εξέρχονται από σταθμό Μετρό – με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των ενστόλων. Σε πολλές όμως περιπτώσεις, υπάλληλοι σεκιούριτι, προέτρεπαν τους αστυνομικούς να περνούν πίσω από επιβάτες που διέρχονται από τις πύλες με τα δικά τους εισιτήρια ή κάρτες.
Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ολγα Γεροβασίλη, είχε πρόσφατα δημοσιεύσει στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 5537, 11/12/2018) Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία προέβλεπε την έκδοση καρτών αλλά με... αντισταθμιστικά οφέλη για τους ως άνω συγκοινωνιακούς οργανισμούς (παροχή εκ μέρους της Ελληνικής Αστυνομίας υπηρεσιών φύλαξης, αστυνόμευσης κλπ). Οπως είχε τονίσει η ΠΟΑΣΥ επρόκειτο για μέτρο «με προσωρινό χαρακτήρα, μια εκκρεμότητα παρατεταμένης νευρικότητας και ανασφάλειας μεγάλου αριθμού συναδέλφων που χρησιμοποιεί συγκεκριμένα μέσα περιοχής αρμοδιότητα. για υπηρεσιακές και μη ανάγκες».
Η ΠΟΑΣΥ ζητά την ελεύθερη μετακίνηση των αστυνομικών, μέσω των ΜΜΜ, σημειώνοντας πως «δεν συνιστά προνόμιο έναντι των υπολοίπων πολιτών για να υπολογίζεται με λογιστικές διαδικασίες, αλλά, δικαίωμα και συνταγματική υποχρέωση της πολιτείας, λόγω της ιδιαίτερης φύσης της εργασίας τους (άρθρο 19, ΠΔ 538 ΦΕΚ Α 224/6.10.89, Διακίνηση µε συγκοινωνιακά µέσα)».
Οι τραγικές συνθήκες καθαριότητας
Ως προς την καθαριότητα των αστυνομικών υπηρεσιών, η κατάσταση είναι τραγική καθώς εδώ και δύο μήνες έχουν λήξει οι συμβάσεις καθαριότητας στα αστυνομικά τμήματα.
Μάλιστα ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε γι’ αυτό κατά την επίσκεψή του στο Α.Τ. Ακροπόλεως και έκανε λόγο για «μια εικόνα θλιβερή και τριτοκοσμική, ως προς τις συνθήκες καθαριότητας που επικρατούν στο αστυνομικό τμήμα» σημειώνοντας: «Αυτά τα πράγματα είναι παντελώς απαράδεκτα, δεν είναι δυνατόν στην Ελλάδα του 2019 αστυνομικά τμήματα να λειτουργούν σε αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες».
Για το θέμα, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας απάντησε λέγοντας πως σε ορισμένες αστυνομικές υπηρεσίες ξεκίνησε από την Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019, η παροχή υπηρεσιών καθαριότητας από το προσωπικό που προσελήφθη στο πλαίσιο του διαγωνισμού που προκηρύχθηκε μέσω Α.Σ.Ε.Π., ενώ για τις υπόλοιπες υπηρεσίες βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ελέγχου των δικαιολογητικών και αναμένεται εντός των επομένων ημερών να ολοκληρωθεί η πρόσληψη του προσωπικού, που θα απασχοληθεί στον τομέα αυτό.