«Στα σκαριά» νέο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο -Με ονομασία αρχαίου Ελληνα φιλοσόφου - iefimerida.gr

«Στα σκαριά» νέο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο -Με ονομασία αρχαίου Ελληνα φιλοσόφου

Ο αρχαίος φιλόσοφος Επίκουρος
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Και το όνομα αυτού «Epicur». Αντλώντας έμπνευση από τον αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο οκτώ σημαντικά ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια, ανάμεσα στα οποία και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, κατέθεσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή - ανταποκρινόμενα στην σχετική της πρόσκληση - την πρότασή τους για τη δημιουργία ενός νέου Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, το οποίο θα δίνει ενιαίους τίτλους σπουδών.

Στο"Epicur" αποτελεί το αρκτικόλεξο του τίτλου "European Partnership for an Innovative Campus Unifying Regions", που φέρει η πρόταση της σύμπραξης των Πανεπιστημίων. Τη συμμαχία, με επικεφαλής το ιστορικό Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου (University of Strasbourg, Γαλλία) συναποτελούν τα πανεπιστήμια του Άνταμ Μιτσκιέβιτς (Adam Mickiewicz University, Πολωνία), του Άμστερνταμ (University of Amsterdam, Ολλανδία), του Φράιμπουργκ (University of Freiburg, Γερμανία), της Άνω Αλσατίας (University of Haute-Alsace, Μυλούζ, Γαλλία), το Πολυτεχνείο της Καρλσρούης (Karlsruhe Institute of Technology, Γερμανία), το Πανεπιστήμιο Φυσικών Πόρων και Επιστημών Ζωής (University of Natural Resources and Life Sciences, Αυστρία) και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

«Το Epicur χτίζει γέφυρες συνεργασίας ανάμεσα στις δημιουργικές ακαδημαϊκές κοινότητες οκτώ ηγετικών ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, τα οποία θα λειτουργούν ως κόμβοι διανόησης για την έρευνα και την καινοτομία των χωρών τους, αλλά και πέρα από αυτές», αναφέρει η σύμπραξη για την επίσημη κατάθεση της πρότασής της την προηγούμενη εβδομάδα, όπως την είχε παρουσιάσει το ΑΠΕ - ΜΠΕ στις 12 Φεβρουαρίου.

Το "Epicur" επιλέχθηκε ως ονομασία της σύμπραξης μετά από πρόταση των Πρυτάνεων των Πανεπιστημίων του Στρασβούργου και του Φράιμπουργκ, καθώς, όπως είπαν,«οι ρίζες του Ευρωπαϊκού πολιτισμού βρίσκονται στην Ελλάδα».

Η πρωτοβουλία Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο – European University Initiative δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει τη δημιουργία είκοσι περίπου καινοτόμων "Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων" μέχρι το 2024, τα οποία θα εγκαινιάσουν νέα μοντέλα συνεργασίας στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Απώτερος σκοπός η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού, διαπανεπιστημιακού Campus, το οποίο θα προσφέρει προγράμματα σπουδών που θα ευνοούν την κινητικότητα των φοιτητριών/φοιτητών τους σε όλα τα επίπεδα σπουδών, συνεισφέροντας ταυτόχρονα στη βελτίωση της ποιότητας, στην αύξηση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας και της ελκυστικότητας της Ευρωπαϊκής Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, Μισέλ Ντενεκάν δυνατό σημείο της σύμπραξης "Epicur" είναι ότι την αποτελούν "Πανεπιστήμια με παρόμοιους στρατηγικούς στόχους, με μακρά παράδοση στη διαπολιτισμική συνεργασία και υψηλές φιλοδοξίες για την έρευνα και την επιτυχία των φοιτητών μας".

Επικεφαλής της προσπάθειας εκ μέρους του ΑΠΘ είναι, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών και Φοιτητικών Θεμάτων, καθ. Αριάδνη Στογιαννίδου.

«Το Αριστοτέλειο δεν συμμετέχει απλά στις εξελίξεις, αλλά έχει τη δυνατότητα να τις διαμορφώνει, προς όφελος των φοιτητών, των καθηγητών μας και της ελληνικής Ανώτατης Εκπαίδευσης εν γένει», ανέφερε ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθ. Περικλής Μήτκας.

Ποιος ήταν ο αρχαίος φιλόσοφος Επίκουρος

«Στα σκαριά» νέο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο -Με ονομασία αρχαίου Ελληνα φιλοσόφου | iefimerida.gr 0

Ο Επίκουρος ήταν Αθηναίος πολίτης, γιος του Νεοκλή και της Χαιρεστράτης.

Ο πατέρας του, Αθηναίος πολίτης από τον δήμο Γαργηττού με καταγωγή από το παλιό επιφανές Αθηναϊκό γένος των Φιλαϊδών, συμμετείχε στον αποικισμό της Σάμου, όπου ο Επίκουρος ανατράφηκε ("Επίκουρος Νεοκλέους και Χαιρεστράτης, Αθηναίος, των δήμων Γαργήττιος, γένους του των Φιλαϊδών... κληρουχησάντων Αθηναίων την Σάμον εκείθι τραφήναι" - Διογένης Λαέρτιος 10,1).

Ο Επίκουρος άρχισε να έρχεται από νωρίς σε έντονη επαφή με τη φιλοσοφία του Ναυσιφάνη στο γειτονικό νησί Τέως, γεγονός που τον απομάκρυνε από κάθε πλατωνική δοξασία και τον έστρεψε στις θεωρίες του Δημόκριτου.

Σε ηλικία 18 ετών μετέβη στην Αθήνα για την στρατιωτική και πολιτική του θητεία μαζί με τον κωμικό Μένανδρο. Για τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια της ζωής του δεν έχουν διασωθεί αρκετές πληροφορίες.

Αργότερα, δημιούργησε το δικό του Φιλοσοφικό Κύκλο στη Μυτιλήνη και μετά στη Λάμψακο.

Επέστρεψε στην Αθήνα το 307/6 π.Χ. σε ηλικία 34 ετών και αγόρασε μια έκταση στην Αθήνα ανάμεσα στο Δίπυλον και την Ακαδημία , όπου στέγασε τη φιλοσοφική του σχολή - τον Κήπο του Επίκουρου.

Δίδαξε για 35 χρόνια ακολουθώντας ήσυχη και λιτή ζωή. Περιστοιχίζονταν από άνδρες, γυναίκες, εταίρες και δούλους, που μετείχαν ισάξια στον επικούρειο Κήπο. Ο Επίκουρος πέθανε το 270 π.Χ., σε ηλικία 72 χρόνων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ