Για περισσότερα από τρία χρόνια η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη μάς ταξιδεύει στην ελληνική ποίηση.
Στο πλευρό του Μανώλη Μητσιά, αρχικά μέσα από τους στίχους του Γκάτσου σε παραστάσεις που υμνήθηκαν απο κοινό και κριτικούς και φέτος μέσα από μελοποιημένους στίχους ποιητών όπως η Σαπφώ, ο Σολωμός, ο Παλαμάς αλλά και στίχους των Καββαδία, Καμπανέλη, Μάνου Ελευθερίου.
Μία θεατροποιημένη παράσταση που έφτασε μέχρι τη Βοστόνη όπως αναφέρει μιλώντας στο iefimerida η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.
«Οι δύο παραγωγές που έχουμε κάνει με τον Μανώλη έχουν μια εγγενή θεατρικότητα, γιατί συνδυάζουν τη μουσική με τον λόγο. Έχουν παιχτεί και περισσότερο ο Γκάτσος που είναι η παλιότερη δουλειά μας, σε όλη την Ελλάδα κυρίως σε θεατρικούς χώρους μέχρι και το Ηρώδειο, αλλά και στη Βοστόνη στο υπέροχο θέατρο Sanders του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ που χρονολογείται από το 1875. Άρα είμαστε πάντα σε μια θεατρική και όχι μουσική σκηνή γιατί πιστεύουμε όλοι μας, καθώς και ο παραγωγός μας Μάνος Τρανταλίδης, πως η παράστασή μας αναπνέει καλύτερα μέσα σε ένα θέατρο. Συγκεντρώνει την προσοχή του κοινού στην ποίηση και στον στίχο και το κάνει μέτοχο της αισθητικής και της συγκίνησης. Εξάλλου ακόμα και η ιστορική αίθουσα «Παρνασσός» λειτουργεί ως θέατρο».
«Η συνεργασία αυτή κρατάει γερά, γιατί όλοι όσοι συμμετέχουμε, δηλαδή ο Μανώλης, εγώ και οι εξαιρετικοί μας μουσικοί Αχιλλέας Γουάστορ στο πιάνο και εναλλάξ οι Ηρακλής Ζάκκας και Γιάννης Ματσούκας στο μπουζούκι και το μαντολίνο, έχουμε μια κοινή καλλιτεχνική αντίληψη, που αντιστέκεται στις ευκολίες και την ευτέλεια. Ξεκινήσαμε τη συνεργασία μας με την παράσταση ‘Ο Γκάτσος που αγάπησα’ τον Δεκέμβριο του 2016, οπότε έχουμε κλείσει δύο χρόνια και διανύουμε πια τον τρίτο χρόνο. Έχουμε ταξιδέψει σε πολλές πόλεις και αυτό που μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε είναι το γεγονός ότι εισπράττουμε παντού πολύ θερμή υποδοχή, καθώς και την ανάγκη του κόσμου να ακούσει καλή μουσική και σπουδαία ποίηση, την ανάγκη του για ψυχική ανάταση».
«Έρχομαι πάντα σε δύσκολη θέση όταν με ρωτούν για τον αγαπημένο μου ποιητή ή το αγαπημένο μου τραγούδι γιατί δεν έχω συγκεκριμένη απάντηση. Αγαπώ πολλούς από τους μεγάλους ποιητές μας, είναι όλοι τους μοναδικοί και έχουν προσφέρει σπουδαία πράγματα στην ποίηση όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και του κόσμου ολόκληρου, ο καθένας μέσα από το προσωπικό του ύφος και την προσωπική του κοσμοθεωρία. Πώς να συγκρίνεις τον Σεφέρη με τον Ελύτη ή τον Ρίτσο, τον Σολωμό με τον Καρυωτάκη ή τον Καβάφη, τον Αναγνωστάκη με τον Λειβαδίτη ή τον Σινόπουλο, τον Σαχτούρη με τον Καρούζο και όλους τους άλλους σπουδαίους μας ποιητές; Η ποίηση του καθενός τους μου έχει σφραγίσει τη ζωή με τρόπο διαφορετικό και αγαπώ τον καθένα τους για λόγους διαφορετικούς. Μου είναι αδύνατον να ξεχωρίσω έναν, γιατί θα ένιωθα σαν να πρόδιδα τους άλλους».
«Με συγκινεί ο ‘Ηθοποιός’ του Χατζιδάκι»
«Το ίδιο ισχύει και για τα τραγούδια. Όπως όλοι μας, έχω συνδέσει αυτά τα μεγάλα τραγούδια, τα μελοποιημένα από τους μεγάλους μας συνθέτες, με στιγμές-σταθμούς στη ζωή μου, με έρωτες, με θανάτους, με φίλους, με την ιστορία της χώρας μας. Έχουν χαραχτεί ανεξίτηλα στη μνήμη και στην ύπαρξή μου όλη, και δεν μπορώ να ξεχωρίσω μόνο ένα. Πώς να διαλέξεις ανάμεσα στα τραγούδια που υπάρχουν, ενδεικτικά μιλώντας, στο «Άξιον Εστί», στα «Επιφάνια», στον «Μεγάλο Ερωτικό», στον «Ματωμένο γάμο», στις «Μπαλάντες» των Αναγνωστάκη-Θεοδωράκη, στο «Φορτηγό», στη «Θητεία», στο «Ρεμπέτικο», στον «Σταυρό του Νότου» και σε τόσες άλλες εξαιρετικές συλλογές, που έχουν τιμήσει την ελληνική δισκογραφία; Πάντως αν το ερώτημα αφορά στα τραγούδια που λέω εγώ στην παράσταση, η απάντηση είναι πιο εύκολη, γιατί θα έλεγα πως με συγκινεί ιδιαίτερα «Ο ηθοποιός» του Μάνου Χατζιδάκι, ίσως λόγω της ιδιότητάς μου ως ηθοποιού».
«Θαυμάζω τον Μητσιά, πάντα συνεπής στην πορεία του»
«Με τον Μανώλη Μητσιά έχουμε κοινό υπόβαθρο και κοινή στάση ζωής και υπάρχει αμοιβαία εκτίμηση και αγάπη. Με τον καιρό η σχέση μας από καθαρά επαγγελματική εξελίχτηκε σε φιλική. Τον θαυμάζω και τον εκτιμώ απεριόριστα, γιατί εκτός από τη μεγάλη φωνή που διαθέτει, υπήρξε πάντα συνεπής στην πορεία του και στις αρχές του και δεν παρεξέκλινε ποτέ. Μαθαίνω πολλά δίπλα του καθημερινά, παρακολουθώ με μεγάλη προσοχή τον τρόπο που ερμηνεύει, τη δωρικότητα αλλά και τον λυρισμό του και αισθάνομαι μεγάλη τιμή που είμαι δίπλα του.
Επιπλέον έχω την ευκαιρία να βιώσω την τεράστια αμεσότητα που έχει το τραγούδι στον κόσμο, γιατί του λες μια ολόκληρη ιστορία μέσα σε τρία μόνο λεπτά, και βλέπεις να ανάβει μπροστά στα μάτια σου εκείνη η σπίθα του κοινού βιώματος, που πολύ γρήγορα οδηγεί σε μια έκρηξη συναισθημάτων, ενθουσιασμού, χαράς, αλλά και συγκίνησης. Είναι κάτι το μοναδικό και είμαι ευγνώμων που έχω την τύχη να το ζήσω και να βλέπω τους θεατές μας μετά την παράσταση να φεύγουν με ένα αίσθημα κάθαρσης».
«Οταν έχεις προτεραιότητα να επιβιώσεις δεν έχεις χρόνο για ποίηση»
«Η εποχή μας έχει θέσει αναγκαστικά ως προτεραιότητα τα θέματα της επιβίωσης. Όταν κάποιος δουλεύει σκληρά για να αντεπεξέλθει στις τεράστιες πιέσεις της καθημερινότητας, δεν έχει τον χρόνο και τη διάθεση να φροντίσει τις πνευματικές του ανάγκες. Είναι πολύ κουρασμένος για να διαβάσει ποίηση, ή να ασχοληθεί με την τέχνη. Προτιμάει να δει κάτι εύπεπτο στην τηλεόραση και να πέσει για ύπνο. Αυτό δυστυχώς ισχύει για τον περισσότερο κόσμο. Υπάρχουν όμως και κάποιοι που προσπαθούν να αντισταθούν σ’ αυτό, κάποιοι που η τέχνη τούς είναι τόσο απαραίτητη όσο και το οξυγόνο που αναπνέουν και που προσπαθούν να βιώνουν την καθημερινότητά τους με τρόπο ποιητικό, είτε ως δημιουργοί, είτε ως φιλότεχνοι, είτε απλώς ως ωραίοι άνθρωποι. Κάθε στιγμή μπορεί να είναι ποιητική, από μας εξαρτάται. Και η ποίηση λειτουργεί παρηγορητικά. Κι ακόμα έχει αποδειχθεί ιστορικά ότι οι δύσκολοι καιροί γίνονται για κάποιους αφετηρία έμπνευσης και αντίστασης στο απάνθρωπο. Πολλοί μεγάλοι ποιητές μας έζησαν και έγραψαν σε πολύ σκληρές εποχές, σε συνθήκες πολέμου, διωγμών, απομόνωσης, προσωπικής απελπισίας. Θα έλεγε κανείς ότι οι μεγάλες δυσκολίες κινητοποιούν μέσα στις ευαίσθητες ποιητικές ψυχές εκείνες τις εσωτερικές διεργασίες που δημιουργούν αριστουργήματα».
Δύο τελευταίες εμφανίσεις με τον Μανώλη Μητσιά στο θέατρο Εμπορικόν, πριν τις πρόβες για τις «Νεφέλες» την παράσταση με την οποία θα κατέβει το καλοκαίρι στην Επίδαυρο.
«Είναι μια παράσταση που θα παιχτεί στην Επίδαυρο στις 2 και 3 Αυγούστου καθώς και σε περιοδεία, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά και με μια εξαιρετική ομάδα ηθοποιών, Νίκο Καραθάνο, Χρήστο Λούλη, Γιώργο Γάλλο, Θεοδώρα Τζήμου, Έμιλυ Κολιανδρή, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Ελίνα Ρίζου, Αινεία Τσαμάτη, Ευδοξία Ανδρουλιδάκη κ. ά. Εγώ θα υποδυθώ τον Δίκαιο Λόγο. Έχω παίξει μέχρι τώρα μόνο μία φορά Αριστοφάνη, πριν από χρόνια στους ‘Βατράχους’ του Ανοιχτού Θεάτρου σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη. Δεν έχουμε αρχίσει πρόβες, οπότε δεν μπορώ ακόμα να σας μιλήσω για την άποψη του σκηνοθέτη μας, πιστεύω όμως ότι η παράστασή μας θα ανήκει στην κατηγορία εκείνων των παραστάσεων που διαβάζουν τον Αριστοφάνη με μια πιο φρέσκια ποιητική ματιά, στα πλαίσια του διαλόγου που άνοιξαν με τον ποιητή η ‘Λυσιστράτη’ του Μιχαήλ Μαρμαρινού και οι ‘Όρνιθες’ του Νίκου Καραθάνου. Περιμένω κι εγώ με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δω πού θα μας βγάλει όλους αυτό το ωραίο ταξίδι».
Οι ποιητές μας τραγουδούν / Μια ανθολογία της ελληνικής μελοποιημένης ποίησης
από την Σαπφώ στον Σολωμό , τον Σεφέρη, τον Ελύτη και τον Ρίτσο, με τον Μανώλη Μητσιά και την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη
Ο Μανώλης Μητσιάς και η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη επιστρέφουν με το πιο ξεχωριστό μουσικό πρόγραμμα των τελευταίων ετών.
Ακούγονται μελοποιημένοι οι : Σαπφώ, Διονύσιος Σολωμός, Κωστής Παλαμάς, Άγγελος Σικελιανός , Κ.Π Καβάφης, Κώστας Βάρναλης, Ναπολέων Λαπαθιώτης, Κώστας Καρυωτάκης, Γιώργος Σαραντάρης, Γιώργος Σεφέρης, Οδυσσέας Ελύτης, Γιάννης Ρίτσος, Μυρτιώτισσα, Τάσος Λειβαδίτης, Μανώλης Αναγνωστάκης, Μιχάλης Κατσαρός, Νίκος Καββαδίας, Νίκος Γκάτσος, Ιάκωβος Καμπανέλης, Κώστας Γεωργουσόπουλος, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Γιώργος Χρονάς ,Μάνος Ελευθερίου, Γιώργος Σκούρτης, Άλκης Αλκαίος και Διονύσης Σαββόπουλος .
Οι συνθέτες που μελοποίησαν αυτά τα ποιήματα είναι ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Γιάννης Μαρκόπουλος ο Σταύρος Ξαρχάκος,ο Δήμος Μούτσης, ο Ηλίας Ανδριόπουλος, ο Διονύσης Σαββόπουλος , ο Θάνος Μικρούτσικος , ο Χρήστος Λεοντής, ο Γιάννης Σπανός, ο Νίκος Ξυδάκης και η Λένα Πλάτωνος.
ΘΕΑΤΡΟ «ΕΜΠΟΡΙΚΟΝ» / Τα Σάββατα 9 και 16 Μαρτίου / Ώρα έναρξης, 21:00