Απειλές προς την Κύπρο ότι θα έχει συνέπειες η μονομερής εξόρυξη υδρογονανθράκων από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας εκτόξευσε ο Τούρκος βουλευτής Αχμέτ Γιλντίζ από το κυβερνών κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν και μάλιστα μέσα από την ελληνική βουλή.
Ο κ. Γιλντίζ συμμετέχει ως μέλος της τουρκικής αντιπροσωπείας στη διακοινοβουλευτική συνέλευση του ΝΑΤΟ, οι εργασίες της οποίας γίνονται στην αίθουσα της Γερουσίας της ελληνικής Βουλής.
Οπως είπε χαρακτηριστικά: «Στην Κύπρο υπάρχουν δύο μέρη. Αν υπάρχει ανάγκη για υδρογονάνθρακες θα γίνει μετά την επίλυση ή με κοινή συμφωνία των δύο πλευρών για να μοιράζονται τις άδειες. Είναι λοιπόν μια ευκαιρία για την περιοχή. Αν οι Ελληνοκύπριοι το θέλουν η πόρτα είναι ανοικτή. Όταν όμως οι εξορύξεις σε μια περιοχή που ανήκει σε δύο περιοχές γίνονται μονομερώς αυτό δεν είναι αποδεκτό και έχει συνέπειες. Ελπίζω και οι δύο πλευρές να εργαστούν για να υπάρξει συνεργασία»
Ο κ. Οσμαν Ασκίν Μπακ αναφέρθηκε ακόμα και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο κυπριακό λέγοντας :
« Υπάρχουν κάποιες διαμάχες. Το να τις περιγράψω ως μονομερείς παραβιάσεις δεν είναι δίκαιο. Η Τουρκία είναι η τελευταία πλευρά που έχει το φταίξιμο με την Κύπρο. Θα μπορούσε να είχε υπάρξει λύση στο Κραν Μοντανά. Στο δίκαιο της θάλασσας δεν μετέχει η τουρκική πλευρά. Η ελληνική το περιγράφει ως διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία έχει μεγαλύτερη ακτογραμμή προς το Αιγαίο. Είναι μια διαμάχη και προϋποθέτει διαπραγματεύσεις που μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει κατορθωτές γιατί η ελληνική πλευρά εμμένει στις μονομερείς ενέργειες και ερμηνείες».
Ωστόσο, κλείνοντας την ομιλία του εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι στο μέλλον θα υπάρξει πρόοδος στις σχέσεις των δυο χωρών. «Έχουμε πολλά κοινά και πιστεύω στο μέλλον θα έχουμε πιο αισθητή πρόοδο. Πρέπει να συζητήσουμε περισσότερο και να έχουμε περισσότερες επισκέψεις. Σήμερα γευμάτισα και με τον πρόεδρο του ελληνικού κοινοβουλίου και πιστεύω ότι στο μέλλον θα έχουμε επίλυση των διαφορών μας».
Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Μοντέλο οι Πρέσπες και για ελληνοτουρκικά
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ πάντως οι βουλευτές Καραγιαννίδης και Δουζίνας, ανέφεραν πως η συμφωνία των Πρεσπών θα πρέπει να είναι μοντέλο για την επίλυση και των ελληνοτουρκικών διαφόρων. «Πρέπει να λύσουμε τα μεταξύ μας προβλήματα με έναν έντιμο συμβιβασμό όπως κάναμε και με την Βόρεια Μακεδονίας και πως πρέπει να υπάρξει διάλογος μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας με σεβασμό όπως έγινε και με την Βόρειο Μακεδονία» υποστήριξαν.