Το σχέδιο Τσίπρα να κόψει τις «γέφυρες» Νέας Δημοκρατίας και ΚΙΝΑΛ - iefimerida.gr

Το σχέδιο Τσίπρα να κόψει τις «γέφυρες» Νέας Δημοκρατίας και ΚΙΝΑΛ

Η Φώφη Γεννηματά με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη / Φωτογραφία: Εurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νέο μήνυμα για συνεργασία της Κεντροαριστεράς έστειλε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Ένα «τολμηρό κάλεσμα συμπόρευσης, συμπαράταξης και συνεργασίας, χωρίς ηγεμονισμούς και χωρίς αποκλεισμούς», όπως το χαρακτήρισε. Και θα ακολουθήσουν και άλλα...

Ο στόχος είναι οφθαλμοφανής. Να προσεταιριστεί και να «δελεάσει» τους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ ενόψει εκλογών. Να τους πείσει ότι ανήκουν στην ίδια οικογένεια και ότι η ψήφος τους στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο χρήσιμη, ώστε να μην επανέλθει στην εξουσία η «Δεξιά».

Αλλά υπάρχει και ένας δεύτερος στόχος για το συνεχιζόμενο «φλερτ» του πρωθυπουργού με τους ψηφοφόρους του Κινήματος Αλλαγής. Να κόψει τις γέφυρες της Νέας Δημοκρατίας και της Φώφης Γεννηματά, για τις μετεκλογικές εξελίξεις. Άλλωστε, οι δημοσκοπήσεις δίνουν μεν σταθερά τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται -με διψήφιο ενίοτε νούμερο- έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η αυτοδυναμία είναι μια άλλη ιστορία.

Έχει να κάνει όχι μόνο με το ποσοστό του πρώτου κόμματος, αλλά και με το πόσα κόμματα θα μπούν στην Βουλή. Οσο λιγότερα, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για αυτοδυναμία της ΝΔ. Σε περίπτωση που κόμματα-εκπλήξεις όπως η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου μπουν στη Βουλή, η αυτοδυναμία γίνεται πιο δύσκολη. Σε κάθε περίπτωση, είναι ένα στοίχημα. Και ο μοναδικός εταίρος του Κυριάκου Μητσοτάκη (εκτός ίσως από τους ΑΝΕΛ) είναι το Κίνημα Αλλαγής.

Και επίσημο το κάλεσμα στην Κεντροαριστερά

Η άλωση του ΚΙΝΑΛ ήταν στο επίσημο μενού της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασε την Κυριακή και στην οποία ομόφωνα εγκρίθηκε το σχέδιο πολιτικής απόφασης για τη διεύρυνση ενόψει των ευρωεκλογών με έμφαση στην Κεντροαριστερά.

Από τις ομιλίες στη χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και από την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα δόθηκε ξεκάθαρα το μήνυμα πως οι ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου παίρνουν τον χαρακτήρα εθνικών εκλογών, και με αυτή τη λογική θα δοθεί και ανάλογη έμφαση.

Από τη στιγμή που το σύνολο των στελεχών έχουν συμπλεύσει με το σκεπτικό για εκλογές τον Οκτώβριο, θεωρούν πως με ένα «καλό αποτέλεσμα» στις 26 Μαΐου η «μάχη» για τις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου μπορεί να κερδηθεί.

Το εκλογικό διακύβευμα το έβαλε ο πρωθυπουργός στην αρχή της συνεδρίασης και βρήκε σύμφωνα όλα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Μίλησε για δύο πολιτικά σχέδια τα οποία κατατίθενται ενώπιον του ελληνικού λαού: «Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ που αφορά τους πολλούς με άξονες τη στήριξη της εργασίας, την κοινωνική δικαιοσύνη, τη δίκαιη ανάπτυξη και τις μεγάλες θεσμικές προοδευτικές τομές. Και από την άλλη, το σχέδιο της ΝΔ κατά παραγγελία των ελίτ».

Επικρίσεις για τη «δεξιά» διεύρυνση

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης υπήρξαν αναφορές από στελέχη των «53+» για την ανάγκη διεύρυνσης και προς τα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ. Να πάνε αμφίπλευρα δηλαδή, ωστόσο ο αντίλογος άλλων στελεχών είναι πως δεν έχουν να κερδίσουν πολλά προς ΛΑΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Πλεύση Ελευθερίας και ΚΚΕ, αλλά μόνο προς τους αριστερούς αναποφάσιστους.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, πως όσο πιο αργά στηθούν οι κάλπες τόσο το καλύτερο, βάζοντας έναν βασικό αστερίσκο στο θέμα της διεύρυνσης που επιχειρείται στην Kεντροαριστερά. Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, κριτήριο για τη διεύρυνση είναι οι δυνάμεις και τα πρόσωπα που θα συμπλεύσουν με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχουν αποδεχθεί τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Έχει σημασία να διευκρινίσουμε πώς εννοούμε τον προοδευτικό πόλο» τόνισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, εξηγώντας στην ομιλία του πως δεν πρόκειται για πρόταση ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς, αλλά για μια συμπαράταξη αριστερών, οικολογικών και δυνάμεων από τον σοσιαλιστικό χώρο αποδεσμευμένων από τον νεοφιλελευθερισμό. «Αν δεν υπάρχει αυτή η προϋπόθεση, δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικός ο πόλος απέναντι στην άνοδο της ακροδεξιάς», συμπλήρωσε.

«Η χαλαρή ψήφος είναι επικίνδυνη», σημείωσε από την πλευρά του ο Δημήτρης Παπαδημούλης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, και ζήτησε η μάχη των ευρωεκλογών να δοθεί με τον χαρακτήρα εθνικών εκλογών. «Προοδευτική συμμαχία κόντρα στην οπισθοδρόμηση σε Ελλάδα και Ευρώπη» είναι το ζητούμενο για τον Δημήτρη Παπαδημούλη, που μίλησε για πολιτική εξόρμηση, που ξεκινάει από σήμερα με κεντρικό πρόσωπο τον Αλέξη Τσίπρα και εκλογές στο τέλος της τετραετίας.

Ο Νίκος Φίλης φέρεται να επισήμανε πως «οι αναγκαίες συμμαχίες πρέπει να είναι αμφίπλευρες στη βάση προγράμματος που θα προωθεί την υπέρβαση των μνημονιακών δεσμεύσεων», προσθέτοντας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι «υπάρχει ένα μηχανισμός που πιέζει για να χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ τον αριστερό ριζοσπαστικό χαρακτήρα του».

Έντονη κριτική από τα μέλη της ΚΕ που πήραν τον λόγο δέχθηκε η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά για την άρνησή της να στηρίξει έναν ευρύτερο προοδευτικό πόλο.

Τα είπε ο Νίκος Βούτσης...

Το ότι οι εκκλήσεις του Αλέξη Τσίπρα προς το Κίνημα Αλλαγής και τις λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις αφορούν κυρίως την επομένη των εκλογών το εξήγησε ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, σε πρόσφατη δήλωσή του.

«Είναι προφανές», είπε ο πρόεδρος της Βουλής, «ότι προεκλογικά δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο και κανένα περιθώριο συνεργασίας ευρύτερα κομμάτων σε αυτό που θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν προοδευτικό πόλο. Μετά τις εκλογές...».

Το διαρκές φλερτ του Αλέξη Τσίπρα με τα στελέχη και τους ψηφοφοφόρους του ΚΙΝΑΛ και ό,τι απέμεινε από το Ποτάμι αφορά τις κάλπες και την επομένη των εκλογών. Αυτό εξυπηρετούν άλλωστε και οι διαρκείς επιθέσεις του πρωθυπουργού και των συνεργατών του εναντίον της Φώφης Γενημματά προσωπικά. Οτι δηλαδή έχει προσδεθεί στο άρμα της Νέας Δημοκρατίας και ότι ακολουθεί τη νεοφιλελεύθερη συνταγή. Να βάλει εμπόδια σε μια πιθανή συνεργασία Νέας Δημοκρατίας και ΚΙΝΑΛ, την επομένη των βουλευτικών εκλογών. Συνεργασία που πρώτο θέμα στην ατζέντα της θα έχει την ολοκλήρωση της Συνταγματικής Αναθεώρησης και τον εκλογικό νόμο.

Εστω κι αν η συνεργασία Νέας Δημοκρατίας και ΚΙΝΑΛ δεν μπορεί να έχει διάρκεια, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται δεδομένο ότι εφόσον δεν διαθέτει αυτοδυναμία αργά ή γρήγορα θα προκαλέσει και νέες εκλογές, μια περιορισμένης διάρκειας συνεργασία Νέας Δημοκρατίας και ΚΙΝΑΛ (σενάριο δύσκολο αλλά όχι αδύνατο, αφού το Κίνημα Αλλαγής έχει πάγια θέση ότι δεν μπορεί να αφήσει τη χώρα ακυβέρνητη) θα έχει σαν πρώτη μέριμνα την ψήφιση της συνταγματικής διάταξης που αποσυνδέει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τις πρόωρες εκλογές, αλλά και την αλλαγή του εκλογικού νόμου που προβλέπει ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική. Δηλαδή ακυβερνησία.

Αυτό το σενάριο θέλει να αποτρέψει ο Αλέξης Τσίπρας, πάση θυσία, αφού ο συνδυασμός των δύο αυτών νομοθετήσεων θα τον βγάλει εκτός παιχνιδιού για τουλάχιστον 4 χρόνια...

Εμπάργκο ΚΙΝΑΛ στην εκδήλωση του Μπούλμαν

Το φλερτ του Αλέξη Τσίπρα με την Κεντροαριστερά συνεχίζεται και σήμερα με την εκδήλωση την οποία συνδιοργανώνουν η Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Ελληνικό Γραφείο του Friedrich-Ebert-Stiftung (FES) της Λούκα Κατσέλη και το Ινστιτούτο Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής (ΙΝΕΡΠΟΣΤ), με κεντρικό ομιλητή τον Ούντο Μπούλμαν, επικεφαλής της σοσιαλδημοκρατικής ευρωομάδας.

Στην εκδήλωση, την οποία θα χαιρετίσει και ο Αλέξης Τσίπρας, θα ανακοινωθεί η έκθεση της Ανεξάρτητης Επιτροπής για την Ευημερία και την Ισότητα, που έχει επιμεληθεί ο Πολ Ράσμουσεν, σοσιαλιστής και πρώην πρωθυπουργός της Δανίας, και η Λούκα Κατσέλη. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης και η πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά.

Το ΚΙΝΑΛ έχει βγάλει απαγορευτικό για την εκδήλωση, αφού ο διεμβολισμός του κόμματος που επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας και ο προσεταιρισμός των ψηφοφόρων του έχουν προκαλέσει οργή. Ετσι ούτε η Φώφη Γεννηματά θα παραστεί, ούτε ο Γιώργος Παπανδρέου, ενώ από νωρίς φρόντισαν να ειδοποιήσουν ότι δεν θα μετάσχουν στην εκδήλωση, που μόνο στόχο εκτιμούν έχει να παίξει το εκλογικό παιχνίδι του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, και οι ευρωβουλευτές Νίκος Ανδρουλάκης και Εύα Καϊλή.

Επικρίσεις στον Μπούλμαν

Ο πρόεδρος της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ούντο Μπούλμαν έχει δεχθεί επικρίσεις γιατί πασχίζει να φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ κοντά. Τα παράπονα έγιναν μάλιστα από τη Χαριλάου Τρικούπη, που θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανήκει στα σοσιαλιστικά κόμμα της Ευρώπης.

Πριν από την αποψινή εκδήλωση, ο κ. Μπούλμαν αναγκάστηκε να δώσει συνέντευξη στο ΑΠΕ, στην οποία υπογραμμίζει ότι δεν έρχεται στην Ελλάδα για να αναμειχθεί «στις εσωτερικές πολιτικές συζητήσεις».

«Μας ενδιαφέρει η ουσία και γι' αυτό προσκαλούμε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις να συζητήσουν μαζί μας. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι γίνεται επίθεση κατά της Ευρώπης από το εσωτερικό και το εξωτερικό. Εάν δεν προσφέρουμε πειστικές λύσεις για τα προβλήματα του καιρού μας, επειδή αναλωνόμαστε σε πολιτικές αντιπαραθέσεις, ενισχύουμε τους αντιπάλους της Ευρώπης και ενισχύουμε εκείνους οι οποίοι μας έφεραν σε αυτήν την κατάσταση», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «είναι καθήκον των δημοκρατικών-προοδευτικών δυνάμεων σε αυτήν την ιστορικά δύσκολη κατάσταση να επικεντρωθούμε σε ό,τι μας ενώνει, αντί να επικεντρωνόμαστε σε ό,τι μας χωρίζει».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ