«Το σωστό τεχνικά θα ήταν να βγούμε πρώτα με 3ετές και εν συνεχεία με 7ετές, προκειμένου να κατεβάσουμε την καμπύλη, αλλά η αγορά μάς σπρώχνει στη 10ετία».
Αυτό αποκαλύπτει στο iefimerida πηγή με άμεση γνώση της διαδικασίας έκδοσης του νέου ομολόγου, που, όπως όλα δείχνουν, θα γίνει αυτήν την εβδομάδα. «Το ιδανικό θα ήταν να βγούμε... χθες», σημειώνει η ίδια πηγή, αποκαλύπτοντας ένα ακόμα στοιχείο, που έχει ανοίξει την όρεξη των επενδυτών για μακροπρόθεσμη έκδοση.
Αυτή τη στιγμή τα ταμειακά διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου υπολογίζονται στα 47 δισ. ευρώ -εκ των οποίων τα 34 δισ. ευρώ βρίσκονται στην Τράπεζα της Ελλάδας- κι αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες σε βάθος 5 ετών! Πώς το «μεταφράζουν» αυτό οι επενδυτές; Ως εγγύηση στην τοποθέτησή τους σε ένα 10ετές ομόλογο.
Από την πετυχημένη έκδοση του 5ετούς ομολόγου και μετά, το ερώτημα που πλανιόταν στον αέρα ήταν «τι άλλαξε άραγε στα θέλω των επενδυτών, που έδειξαν κατ’ αρχάς προτίμηση στην πιο ασφαλή επιλογή βραχυπρόθεσμων εκδόσεων;» Μιλώντας με στελέχη της αγοράς, αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι τεράστιες περσινές τους απώλειες από την αγορά ομολόγων, σε συνδυασμό με τις προβλέψεις για επιβράδυνση της οικονομίας στο άμεσο μέλλον, στρέφουν το ενδιαφέρον στα «χαρτιά» με υψηλές αποδόσεις. Και η Ελλάδα αποτελεί μια τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση, ίσως την πιο χαρακτηριστική περίπτωση, ειδικά από τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι έχουν αναλάβει πολιτική δέσμευση μέσω της ρήτρας ανάπτυξης, να ελαφρύνουν περαιτέρω το ελληνικό Χρέος μετά από το 2033 εάν οι εξωγενείς παράγοντες αποδειχθούν αρνητικοί.
Καίριο είναι, φυσικά, το ερώτημα «με τη τιμή θα βγει το 10ετές;», αν και το ερώτημα αυτό δείχνει να απασχολεί περισσότερο το υπουργείο Οικονομικών και την κυβέρνηση, για προφανείς λόγους. Η τελευταία έκδοση ελληνικού 10ετούς το Μάρτιο του 2010 «σημαδεύτηκε» από το απαγορευτικό 6,25%. Η τωρινή έκδοση φιλοδοξεί να πιάσει τα επίπεδα του 2006, δηλαδή κοντά στο 4%.
Ένας ψυχρός υπολογισμός, με βάση τη δευτερογενή αγορά, δείχνει ότι ξεκινώντας από το 3,81% του τρέχοντος 10ετούς, αν προσθέσει κανείς ένα λογικό premium 0,20%, θα καταλήξει σε τιμή λίγο πιο πάνω από το 4%, ενώ η πιο συντηρητική εκτίμηση ανεβάζει τον πήχη έως το 4,10- 4,15%. Ωστόσο, ενδόμυχα και με βάση τη ζήτηση, που αναμένεται να έχει το «χαρτί», μπορεί έστω οριακά το νέο 10ετές να βγει έχοντας μπροστά το «3», δηλαδή έστω 3,99%. «Όσοι βιάζονται να μιλήσουν για αποδόσεις, να έχουν κατά νου ότι επιστρέφουμε στους επενδυτές ένα μέρος των κερδών, για να ξαναμπούν στην επόμενη έκδοση», σημειώνει χαρακτηριστικά η ίδια πηγή.
Η έκδοση ξεκινά με προοπτική να αναζητήσει το Ελληνικό Δημόσιο ως 2 δισ ευρώ, ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση, ανάλογα με τη ζήτηση και την «ποιότητα» των ενδιαφερόμενων επενδυτών, μπορεί να φτάσουμε στα 2,5 δισ ευρώ, κρατώντας την «πείνα» της αγοράς για την επόμενη έξοδο, η οποία μπορεί να γίνει πολύ πιο σύντομα, απ’ όσο υπολογίζουν κάποιοι.
Με δεδομένο ότι το σενάριο των πρόωρων εκλογών το Μάιο διακινείται πολύ έντονα στην αγορά και απέναντι το πολιτικό ρίσκο των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων- εάν δεν υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση- ήδη συζητιέται να γίνει reopening τον Απρίλιο του περιβόητου «ομολόγου» Σαμαρά. Σε αυτήν την περίπτωση, θα έχει επιτευχθεί και ο στόχος των τουλάχιστον 3 εκδόσεων μέσα στο πρώτο τετράμηνο του έτους, προκειμένου να καλυφθεί το 50-60% των ετήσιων δανειακών αναγκών της χώρας.