Μπαράζ τηλεδιασκέψων για την α' κατοικία -Για το «πράσινο φως» της ΕΚΤ - iefimerida.gr

Μπαράζ τηλεδιασκέψων για την α' κατοικία -Για το «πράσινο φως» της ΕΚΤ

Διαρκείς διαβουλεύσεις για την προστασία α' κατοικίας/ Φωτογραφία: EUROKINISSI- ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τρέχουν στην κυβέρνηση, προκειμένου να προλάβουν το Eurogroup της 11ης Μαρτίου, προκειμένου να προλάβουν να κλείσουν ζητήματα, ώστε να μη χαθεί η δόση του 1 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων.

Ο χρόνος πιέζει, καθώς απέβη άκαρπη η προσπάθεια κυβέρνησης και τραπεζιτών να καταλήξουν σε συμφωνία με την ΕΚΤ, για το σχέδιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, κατά την τηλεδιάσκεψη που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών. Χαρακτηριστικό το σχόλιο που έκανε τραπεζικός παράγοντας, που είπε «Εχουμε δρόμο ακόμη», μετά την τηλεδιάσκεψη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα είναι σαφώς καλύτερο μετά από τις παρεμβάσεις που έγιναν στο αρχικό σχέδιο, ωστόσο φαίνεται ότι παραμένει το «αγκάθι»της μελέτης επιπτώσεων του νέου πλαισίου, στους ισολογισμούς των τραπεζών.

Μέσα στο σαββατοκύριακο θα γίνουν νέες τηλεδιασκέψεις για το νομικό πλαίσιο που θα διαδεχθεί τον «νόμο Κατσέλη». Στόχος της κυβέρνησης είναι να καταλήξει σε συμφωνία με τους θεσμούς για το οριστικό σχέδιο, προκειμένου αυτό να έχει ψηφισθεί έως την ερχόμενη Πέμπτη. Κυβερνητικός παράγοντας με γνώση του θέματος, ανέφερε στο ΑΠΕ ότι οι κύριες ενστάσεις από την ΕΚΤ οφείλονταν στο ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε το προγενέστερο σχέδιο από τη συμφωνία κυβέρνησης- τραπεζών την περασμένη Τετάρτη.

Τα «κόκκινα» δάνεια

Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, το σχέδιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει ήδη σταλεί από το υπουργείο Οικονομικών στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DGcomp) και αναμένεται να υπάρξει απάντηση μέσα στις επόμενες 2- 3 εβδομάδες. Το ύψος των εγγυήσεων που θα απαιτηθούν για να λειτουργήσει το σχέδιο του APS υπολογίζεται σε περίπου σε 4- 5 δισ. ευρώ. Με βάση την ελληνική πρόταση, σύμφωνα με το ΑΠΕ, εκτιμάται ότι δεν θα προκύπτει δημοσιονομικό κόστος, καθώς οι όποιες απώλειες από ενδεχόμενη κατάπτωση εγγυήσεων θα αντισταθμίζονται σε όρους καθαρής παρούσας αξίας από τα «κουπόνια» που θα καταβάλουν οι τράπεζες για τη χρήση των εγγυήσεων.

Όσον αφορά στο σχέδιο της Τραπέζης της Ελλάδος, η κεντρική τράπεζα έχει αναθέσει σε εξωτερικό οίκο να εντοπίσει τα σημεία τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά με το σχέδιο του ΤΧΣ, ενώ παράλληλα για το ίδιο θέμα εργάζεται και κοινή επιτροπή που έχει συσταθεί από το υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδος. Όταν ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία, το υπουργείο Οικονομικών θα καταθέσει και αυτό το σχέδιο στην DGcomp. Επισημαίνεται πως ο ορίζοντας υλοποίησης του σχεδίου της ΤτΕ φτάνει στα 1- 2 έτη, γεγονός, ωστόσο, που δεν χαρακτηρίζεται ως αρνητικό, καθώς θα εξασφαλίσει έναν ξεκάθαρο «χάρτη» για την πορεία διαχείρισης των κόκκινων δανείων.

Τα πρωτογενή πλεονάσματα

Την ίδια ώρα, ανοικτό υπό προϋποθέσεις είναι το θέμα της μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, τα οποία είναι «κλειδωμένα» έως το 2022. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στο ΑΠΕ ότι «εάν έναν χρόνο μετά τις βουλευτικές εκλογές διαπιστωθεί ότι η οικονομία συνεχίζει να βαδίζει κανονικά και οι οίκοι αξιολόγησης τοποθετήσουν την Ελλάδα σε υψηλότερες επενδυτικές βαθμίδες (investment grade), τότε μπορείς να το διαπραγματευθείς». Στη συγκεκριμένη περίπτωση, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, θα μειωθεί η ελληνική συνεισφορά στην εξυπηρέτηση του χρέους μέσω των πλεονασμάτων και θα πρέπει να υπάρξουν αντίστοιχες κινήσεις από την πλευρά των εταίρων, προκειμένου να καλυφθεί αυτή η διαφορά.

Αναφορικά με τις αποπληρωμές των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες, κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε ότι έχει ζητηθεί τεχνική βοήθεια για να επιταχυνθεί η όλη διαδικασία και τα οφειλόμενα ποσά να φτάνουν το συντομότερο δυνατόν στην πραγματική οικονομία. Καθώς εμπλέκονται τουλάχιστον δύο υπουργεία και αρκετοί φορείς του Δημοσίου και εμφανίζονται τα (από χρόνια) προβλήματα της γραφειοκρατίας, ανέφερε ο ίδιος. Παρόμοια τεχνική βοήθεια έχει ζητηθεί και για να επιταχυνθούν οι εκταμιεύσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ