«Το περίεργο αθηναϊκό φαινόμενο κάτω από το έδαφος». Αυτός είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του BBC που ασχολείται με την σπηλιά του Νταβέλη.
Το βρετανικό δίκτυο συνάντησε τον Δημήτριο Μακρυδόπουλο, ο οποίος από μικρός ενθουσιαζόταν με οτιδήποτε είχε να κάνει με τα υπερφυσικά φαινόμενα. «Με τραβούσε η ενέργεια αυτού του αρχαίου βουνού», λέει.
Το BBC σημειώνει ότι η Πεντέλη είναι παγκοσμίως γνωστή για τα αρχαία λατομεία της και την κρυσταλλική όψη και χρυσή απόχρωση του μαρμάρου της, από το οποίο δημιουργήθηκε ο Παρθενώνας και άλλα μνημεία.
Στην Πεντέλη βρίσκεται και η Σπηλιά του Νταβέλη, η οποία κέντρισε το ενδιαφέρον του κ. Μακρυδόπουλου. Το BBC αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η πρόκειται για μια είναι μια απέραντη, μαγευτική και απότομα κατηφορική σπηλιά που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως σκηνικό σε ταινία τρόμου. Λένε ότι όσοι έχουν βρεθεί εκεί έκαναν λόγο για ανωμαλίες στη λειτουργία ηλεκτρονικών συσκευών, παράξενα φώτα και πλάσματα, νερό που στάζει προς τα πάνω, φανταστικές φωνές, ευρήματα σατανικών τελετών και άλλα.
Πριν από τέσσερα χρόνια, ο κ. Μακρυδόπουλος πήρε μαζί του ένα «κουτί πνευμάτων», μια συσκευή που όπως αναφέρει του επιτρέπει να επικοινωνεί με πνεύματα μέσω ραδιοσυχνοτήτων, και μια κάμερα με υπέρυθρες και κατευθύνθηκε προς την Πεντέλη μαζί με φίλους του. Φήμες θέλουν στην περιοχή να έχουν γίνει κρυφά στρατιωτικά πειράματα το ‘70 και το ‘80. Μάλιστα, ο κ. Μακρυδόπουλος υποστηρίζει ότι τότε είχε βρει κάποια κομμάτια σίδερου.
«Από τη στιγμή που μπήκα μέσα σε αυτό το παρθένο και καθαρό μέρος, έγινα ένα με αυτό. Ημουν περιτριγυρισμένος από μια ανεξήγητη, ξένη ενέργεια... Ενιωθα μάτια πάνω μου σε κάθε μου κίνηση... Δεν μπορούσα να δω ή να ακούσω κάτι με τις πέντε μου αισθήσεις, αλλά το ήξερα», αναφέρει.
Γυρνώντας σπίτι, όπως ισχυρίζεται, το κουτί πνευμάτων επιβεβαίωσε τα vibes που είχε λάβει από τη σπηλιά. Το κουτί «έπιασε» έναν ήχο που θύμιζε αγγελική μελωδία παιδιών που έψαλαν στα αρχαία ελληνικά. Η κάμερα, μάλιστα, αποτύπωσε φαντάσματα στο κέντρο της σπηλιάς και ένα μαύρο πλάσμα να κρύβεται στην είσοδο.«Εκεί, μπορείτε να το δείτε;» ρώτησε ο Μακρυδόπουλος όταν έδειχνε τις φωτογραφίες στον δημοσιογράφο του BBC, λίγες μέρες πριν από τη δική του επίσκεψη στη σπηλιά.
Η περιοχή είχε κηρυχθεί στρατιωτική και φρουρούνταν. Ορισμένοι υποστήριξαν ότι έκαναν βάση πυραύλων του ΝΑΤΟ.
Από την πλευρά του, ο ερευνητής μεταφυσικών φαινομένων, Γιώργος Μπαλάνος, το 1982 παρουσίασε στο βιβλίο «Το Αίνιγμα της Πεντέλης» τη δική του εκδοχή, κάνοντας λόγο για απόκρυφα υπόγεια τούνελ, πυρηνικά όπλα και πειράματα που ελέγχουν το μυαλό.
Το μυστήριο γύρω από τη σπηλιά έρχεται στο προσκήνιο λόγω πρωτοσέλιδου του Εθνους που υποστήριξε ότι υπήρχαν πυρηνικά στις στοές. Τελικά, τα έργα σταμάτησαν και τα τούνελ σφραγίστηκαν.
Ο δημοσιογράφος του BBC ακούει τον κ. Μακρυδόπουλο να του λέει ότι το ΝΑΤΟ εξόρυξε μάρμαρο από τη Πεντέλης για να δημιουργήσει προηγμένους δορυφόρους κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
«Οποια και αν είναι η αλήθειαη μελέτη του Γεώργιου Παπαδέα, του 2002, συμφωνεί ότι υπάρχει κάτι ξεχωριστό με τη σπηλιά. Οι επιστήμονες βρήκαν σχιστόλιθο εμπλουτισμένο με γραφίτη μεταξύ των στρωμάτων του πεντελικού μαρμάρου, το οποίο καθιστά το βουνό έναν καλό αγωγό ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων.
Επιπλέον, το πεντελικό μάρμαρο διαθέτει ορισμένες ιδιότητες που το κάνουν δίνει ηλεκτρική φόρτιση κάτω από συνθήκες υψηλής πίεσης (οι οποίες, για τον Μακρυδόπουλο και άλλους, μπορεί να εξηγήσουν μερικά από τα παράξενα ηλεκτρομαγνητικά φαινόμενα που παρατηρούνται εκεί, όπως ο ζαλάδα και ο αποπροσανατολισμός ). Ο Δημήτριος Παπανικολάου, καθηγητής στο Τμήμα Δυναμικής, Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος μελετά την Πεντέλη από το 1973, χαρακτηρίζει την όποια εμμονή με παραφυσικά φαινόμενα μέσα στο σπήλαιο ως «φαινόμενα placebo», σημειώνει το BBC.
Για τον καθηγητή, όσα συνέβησαν μέσα στο σπήλαιο τη δεκαετία του 70 και του 80 έγιναν με την προοπτική της θωράκισης του λεκανοπεδίου της Αττικής, ενώ τα τούνελ αργότερα σφραγίστηκαν γιατί ήταν επικίνδυνα. Παραδέχεται ωστόσο ότι το μέρος έχει εάν ανεξήγητο μαγνητισμό. «Οταν η Αθήνα βρισκόταν στο απόγειο της δύναμής της, οι άνθρωποι αφιέρωσαν όλη την ευφυΐα τους για την εξόρυξη του καλύτερου μαρμάρου στον κόσμο. Ίσως ορισμένοι τόποι έχουν μια ξεχωριστή ενέργεια δική τους: την ενέργεια χιλιάδων ανθρώπων που κάποτε ζούσαν και ευδοκιμούσαν εκεί».
Η σπηλιά του Νταβέλη
Η σπηλιά του Νταβέλη στην αρχαιότητα υπήρξε ιερό του θεού Πάνα, ενώ στα βυζαντινά χρόνια υπήρξε ερημητήριο ασκητών, στους οποίους οφείλει και το παλαιότερο όνομά της «Σπήλαιον των Αμώμων».
Πήρε το όνομά της από τον φοβερό λήσταρχο Νταβέλη (πραγματικό όνομα Χρήστος Νάτσιος) με τον θρύλο να λέει ότι είχε ανακαλύψει τούνελ που οδηγούσαν στο σπίτι της αγαπημένης του Δούκισσα της Πλακεντίας.
Φωτογραφίες: Youtube @The AfterDark Project