Την αποσιώπηση από τα ΜΜΕ των μειώσεων στα νέα εκκαθαριστικά χιλιάδων πολιτών, στηλίτευσε σε συνέντευξή του στον ρ/σ «105,5 Στο Κόκκινο» ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Τρύφων Αλεξιάδης.
«Από την προηγούμενη Κυριακή, χιλιάδες πολίτες έχουν δει τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΦΚΑ, που συγκρίνουν την ασφαλιστική εισφορά του Δεκεμβρίου 2018 με τον Ιανουάριο 2019. Εκεί λοιπόν είδαν με έκπληξη μεγάλες μειώσεις από τον Δεκέμβριο στον Ιανουάριο», είπε ο κ. Αλεξιάδης, αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα.
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «νέος ελεύθερος επαγγελματίας που τον Δεκέμβριο πλήρωνε 343 ευρώ, είδε ότι μειώθηκε στα 234 ευρώ, αρτοποιός από 292 ευρώ στα 254, δικηγόρος από τα 230 στα 168 ευρώ», ενώ αναφέρθηκε και σε περιπτώσεις μεγάλων εισοδημάτων και εισφορών, όπου «άλλος που πλήρωνε 1.590 ευρώ, μειώθηκε στα 1.199 ευρώ, δηλαδή σχεδόν 400 ευρώ μείωση», τονίζοντας ότι οι μειώσεις σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν και το 30%.
Η «έκπληξη» των πολιτών είπε ο πρώην υπουργός, οφείλεται στο γεγονός ότι «δεν έχει "παίξει" πουθενά, είναι σαν να συνέβη σε άλλη χώρα» και πρόσθεσε: «Αν η κυβέρνηση από επιλογή ή λάθος προσέθετε 1 ευρώ ασφαλιστική εισφορά, θα είχαμε αναλύσεις σε κανάλια και site, πρωτοσέλιδα, ζωντανές συνδέσεις, διάφορα τέτοια. Τώρα που έγινε αυτό, δεν παίζει σε κανένα οικονομικό site, είναι σαν να μην έγινε».
Τόνισε επίσης, ότι «αυτό που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός, έγινε πράξη» και πρόσθεσε ότι αναμένονται οι τροποποιήσεις στις εισφορές με βάση τον κατώτατο μισθό από 1η Φεβρουαρίου.
Μιλώντας για το Ασφαλιστικό, είπε ότι «το οδήγησαν σε κατάρρευση συγκεκριμένοι κύκλοι σε επίπεδο κυβερνήσεων και τραπεζών που συμμετείχαν στη διαχείριση των αποθεματικών της κοινωνικής ασφάλισης» και υπογράμμισε ότι «πρέπει λοιπόν να εξηγήσουμε, πώς κατέρρευσε το Ασφαλιστικό και τι αναγκαστήκαμε να κάνουμε από το 2015 για να το σώσουμε, να το στήσουμε στα πόδια του και να έχει αυτή την στιγμή πλεονάσματα», τα οποία, όπως είπε, «αν δεν υπάρχουν στο δημόσιο κοινωνικό σύστημα ασφάλισης, δεν θα υπάρχουν για το μέλλον συντάξεις για τη νέα γενιά, ή για εμάς τους μεγαλύτερους».
Εξάλλου, αναφέρθηκε στην προσπάθεια της ΝΔ, όπως είπε, να εντάξει στο Σύνταγμα τη λογική της λιτότητας, μέσω της υποχρέωσης για τουλάχιστον ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και σημείωσε ότι «αυτοί που τα προτείνουν αυτά, κρύβουν ότι, από την εποχή της ένταξης της χώρας στην ΕΕ, από την Συνθήκη του Μαάστριχτ και πολλές ακόμη συνθήκες, έχουμε δεσμευτεί σε πολλά ζητήματα που ήταν κάποτε αποκλειστικά δική μας δραστηριότητα για εκχώρηση σε υπερεθνικά όργανα».
«Δεν είναι δυνατόν να πιέσουμε και να αναγκάσουμε την οικονομία μας να κινηθεί ακόμη και σε αυτό το θέμα σε πιο στενά όρια από αυτά της ΕΕ», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «και εμείς και η Γαλλία και η Γερμανία και όλες οι χώρες κινούμαστε σε συγκεκριμένο πλαίσιο, δεν ελέγχεται μόνο ο δικός μας προϋπολογισμός, αλλά όλων των χωρών. Δεν χρειάζεται προσθέσουμε ακόμη περισσότερους ελέγχους και δεσμεύσεις».