Σε «ναυάγιο» κατέληξε η Σύνοδος Κορυφής ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν.
Η βασική διαφωνία των δυο πλευρών, όπως εξήγησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ήταν οι κυρώσεις για τα πυρηνικά, καθώς η Βόρεια Κορέα ζητούσε την πλήρη άρση τους, με την αντιπροσωπεία των ΗΠΑ να είναι αντίθετη.
«Επρεπε να αποσυρθούμε»
O Αμερικανός πρόεδρος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στον απόηχο της άκαρπης συνάντης με τον Κιμ Γιονγκ Ουν.
Ο κ. Τραμπ έκανε λόγο για μια ιδιαίτερα παραγωγική συνάντηση, τονίζοντας πως όλοι συμφώνησαν ότι «δεν θα ήταν καλό να υπογράψουμε κάτι».
Αναφορικά με τα αίτια του «ναυαγίου» των συνομιλιών, ο Ντόνταλντ Τραμπ είπε ότι «ήταν λόγω των κυρώσεων. Βασικά, ήθελαν να αρθούν οι κυρώσεις στο σύνολό τους, όμως εμείς δεν είχαμε τέτοια πρόθεση. Επρεπε να αποσυρθούμε από το συγκεκριμένο ζήτημα» συμπλήρωσε.
Σ' εκείνο το σημείο, τον λόγο πήρε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, εξηγώντας ότι η πλευρά της Βόρειας Κορέας δεσμεύτηκε για διακοπή λειτουργίας των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Γιονγμπιόν (Yongbyon), αλλά όχι των άλλων τμημάτων του πυρηνικού προγράμματος, διατηρώντας μεταξύ αυτών και μια μονάδα εμπλουτισμού ουρανίου.
Θα πάρει χρόνο να βρεθεί συμφωνία για τα πυρηνικά
Σε ερώτηση δημοσιογράφου περί της άποψης του Κιμ Γιονγκ Ουν για την αποπυρηνικοποίηση, ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε ότι «έχει (σ.σ. ο Κιμ Γιονγκ Ουν) ένα συγκεκριμένο όραμα. Δεν είναι ακριβώς το δικό μας όραμα, αλλά είναι πιο κοντά απ' ό,τι ήμασταν ένα χρόνο πριν».
Σε ό,τι αφορά τη γεφύρωση του χάσματος για το θέμα της αποπυρηνικοποίησης, ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι θα πάρει χρόνο, καθώς για τον ίδιο Τραμπ «πρέπει να θες να ξεφορτωθείς τα πυρηνικά».
Παρά ταύτα, για το κομμάτι των πυρηνικών δοκιμών -που η πλευρά των ΗΠΑ ζήτησε να σταματήσουν- σημείωσε για τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας ότι «τον εμπιστεύομαι και πιστεύω στον λόγο του».
Καμία συμφωνία για νέο «ραντεβού» των δυο ηγετών
Ερωτηθείς αν μίλησαν με τον Κιμ Γιονγκ Ουν για μια νέα συνάντησή τους στο μέλλον, ο κ. Τραμπ είπε ότι δεν δεσμεύτηκαν για νέα επαφή.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θέλησε να απαντήσει στο ερώτημα αν ήταν δική του απόφαση να τερματιστούν οι συνομιλίες, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι «θα συνεχίσουμε τη σχέση μας».
Θετικά σχόλια για τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας
Ο Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, υποστήριξε ότι η σχέση του με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, τον οποίο χαρακτήρισε ως φίλο του, είναι «πολύ δυνατή. [...] Κάποιες φορές όμως πρέπει να προχωρήσεις, και αυτή ήταν μια από αυτές. Ηταν μια φιλική αποχώρηση» σημείωσε στη συνέχεια, λέγοντας ότι η ηγέτης της Βόρειας Κορέας είναι ξεχωριστός «τύπος και ξεχωριστός χαρακτήρας».
Καταλήγοντας, έπλεξε το εγκώμιο της Κίνας για τη διπλωματική της συνδρομή στο να έρθουν κοντά ΗΠΑ και Βόρεια Κορέα, τονίζοντας ότι οι προσπάθειες των Κινέζων είχαν μεγαλύτερο αντίκτυπο απ' ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι.
Σ' εκείνο το σημείο, ωστόσο, προσέθεσε ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι «δυνατός τύπος» και πως δεν δέχεται εντολές από κανέναν.
Είχε άλλα σχέδια ο Λευκός Οίκος
Η αποτυχία να καταλήξει σε συμφωνία, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αποτελεί πλήγμα για τον Αμερικανό πρόεδρο την ώρα μάλιστα που βρίσκεται υπό πίεση και στη χώρα του μετά και την κατάθεση του πρώην προσωπικού του δικηγόρου Μάικλ Κόεν, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι παραβίασε τον νόμο ενόσω βρισκόταν στον Λευκό Οίκο.
Μετά την πρώτη τους συνάντηση στη Σιγκαπούρη τον Ιούνιο ο Τραμπ υπογραμμίζει την καλή χημεία που έχει με τον Κιμ, όμως υπάρχουν αμφιβολίες για το αν η καλή μεταξύ τους σχέση μπορεί να μεταφραστεί σε ουσιαστική πρόοδο προς την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας.
Αν και ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι «δεν βιάζεται» να καταλήξει σε συμφωνία με τη Βόρεια Κορέα και ότι επιθυμεί μια συμφωνία που θα είναι καλή και για τον Κιμ, ο Λευκός Οίκος είχε φανεί αρκετά αισιόδοξος ώστε να έχει προγραμματίσει μια «τελετή υπογραφής συμφωνίας» μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών μεταξύ των ηγετών.
Υπενθυμίζεται ότι τον τερματισμό των συνομιλιών ανακοίνωσε, νωρίτερα την Πέμπτη, ο Λευκός Οίκος.