Bloomberg: Η Ελλάδα «σέρνεται» στις μεταρρυθμίσεις -«Εχει λίγες μέρες για να φτιάξει τα πράγματα» - iefimerida.gr

Bloomberg: Η Ελλάδα «σέρνεται» στις μεταρρυθμίσεις -«Εχει λίγες μέρες για να φτιάξει τα πράγματα»

Υποστολή σημαίας στην Ακρόπολη / Φωτογραφία: AP Images
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε άμεσο κίνδυνο τίθεται το προγραμματισμένο -για τον προσεχή μήνα- πλάνο ελάφρυνσης χρέους της Ελλάδας και η ανάκαμψη στις αγορές μετοχών και ομολόγων, λόγω των σημαντικών καθυστερήσεων σε μεταρρυθμίσεις - «κλειδιά», επισημαίνει το Bloomberg.

Χρησιμοποιώντας τη χαρακτηριστική φράση η Ελλάδα «σέρνεται» σε βασικές μεταρρυθμίσεις, το δίκτυο Bloomberg υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα επιβράδυνε την εφαρμογή συμφωνηθέντων μέτρων, προκαλώντας ανησυχία στους πιστωτές.

«Η Ελλάδα έχει μόλις λίγες ημέρες για να φτιάξει τα πράγματα πριν από την καταβολή της νέας δόσης» σημειώνει -και στον τίτλο του- το διεθνές δίκτυο, αναφερόμενο στην έκθεση των πιστωτών της χώρας που θα δημοσιευτεί την Τετάρτη.

Αυτή η έκθεση, τονίζει το Bloomberg, θα δείξει, πιθανώς, ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμη συμμορφωθεί πλήρως με έναν κατάλογο 16 εκκρεμών μεταρρυθμίσεων, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αν δεν βιαστεί να τις ολοκληρώσει πριν από την συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 11 Μαρτίου, οι εκταμιεύσεις σε χρήμα πιθανόν θα καθυστερήσουν, εκτιμούν οι ίδιες πηγές.

«Το πιο υπερχρεωμένο κράτος της ευρωζώνης»

Στο ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι παρά την έξοδο από το διεθνές σχέδιο διάσωσης, το περασμένο καλοκαίρι, η Ελλάδα θα καταφέρει να λάβει το «χρυσό» αντάλλαγμα των εξαμηνιαίων εκταμιεύσεων -περίπου ενός δισ. ευρώ- μέχρι το 2022 μόνο αν πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις.

Αυτές οι εκταμιεύσεις, σημειώνει το Bloomberg, θα χρησιμοποιηθούν «από το πιο υπερχρεωμένο κράτος της Ευρωζώνης για να αναχρηματοδοτήσει τις υποχρεώσεις του».

Κατά το ίδιο ρεπορτάζ, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, η οποία αντιμετωπίζει γενικές εκλογές φέτος, επιβράδυνε την εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων και έλαβε κάποιες πολιτικές αποφάσεις - συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του κατώτατου μισθού και των προτεινόμενων επιδοτήσεων για ενυπόθηκα δάνεια - που έχουν τρομάξει τους πιστωτές.

Γεννάται το ερώτημα κατά πόσον οι καθυστερήσεις αποτελούν μέρος της μεταρρυθμιστικής κόπωσης ή – πράγμα που είναι πιο αποφασιστικής σημασίας - μιας πολιτικής επιλογής που εξηγεί την περαιτέρω δημοσιονομική αβεβαιότητα, αναφέρεται στη συνέχεια.

Μια αυστηρή ή και οργισμένη αντίδραση από την ΕΕ θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στις ελληνικές χρηματαγορές, οι οποίες ήταν μεταξύ των ισχυρότερων παρουσιών της ζώνης του ευρώ κατά τη φετινή χρονιά.

Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών σημείωσε άνοδο περίπου 13% από τις αρχές του 2019, ενώ η Ελλάδα πληρώνει σήμερα περίπου 3,7% για να δανειστεί για 10 χρόνια, σε σύγκριση με το 37% περίπου στο απόγειο της κρίσης χρέους, το 2012, επισημαίνεται στην κατακλείδα του κειμένου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ