Μπροστά σ’ έναν άλυτο γρίφο βρίσκονται επιστήμονες στη Βραζιλία μετά τον εντοπισμό μιας νεκρής μεγάπτερης φάλαινας στη ζούγκλα του Αμαζονίου.
Το κήτος, που έχει μήκος 11 μέτρων και πλάτος έξι, εντοπίστηκε την περασμένη Παρασκευή από ντόπιους, που είδαν όρνια να πετάνε πάνω από τη νήσο Marajo κοντά στο δέλτα του Αμαζονίου.
Από τη στιγμή που αναρτήθηκαν βίντεο στο Διαδίκτυο μια ομάδα δέκα βιολόγων της ΜΚΟ Bicho D’ agua έσπευσε στο σημείο για να ανακαλύψουν πώς βρέθηκε εκεί η φάλαινα στη διάρκεια του χειμώνα, όταν πλημμυρίζουν τα ποτάμια.
Η έκπληξή τους ήταν μεγάλη επειδή το θαλάσσιο θηλαστικό δεν φαινόταν να φέρει τραύματα ή πληγές.
Φάλαινες απαντώνται συνήθως στο δέλτα του Αμαζονίου στη διάρκεια του θέρους, όταν το νερό του ωκεανού εισβάλλει στο ποτάμι. Οι ειδικοί έδωσαν μάχη με το χρόνο προκειμένου να προσεγγίσουν έγκαιρα το κουφάρι του κήτους -προτού προχωρήσει η αποσύνθεσή του- και να συλλέξουν δείγματα για ανάλυση. Όπως διαπίστωσαν η φάλαινα ήταν λίγο μικρότερη από τις εκτιμήσεις τους, ηλικίας περίπου ενός έτους. Θεωρούν δε ότι έχασε τη μητέρα του στη διάρκεια της μετανάστευσης και το μετέφεραν μεγάλα κύματα στο σημείο, όπου μπλέχτηκε στα μανγκρόβια έλη.
«Δεν είμαστε ακόμα σίγουροι πως κατέληξε εδώ, αλλά υποθέτουμε ότι το πλάσμα βρισκόταν κοντά στην ακτή και η παλίρροια, η οποία ήταν αρκετά σημαντική τις τελευταίες ημέρες, το πήρε και το έριξε στην ενδοχώρα», είπε η ειδικός Ρενάτα Έμιν.
Σύμφωνα με τη Maritime Herald η φάλαινα ίσως πέθανε καταπίνοντας πλαστικά στον ωκεανό και το κουφάρι της εκβράστηκε στη συνέχεια στην ακτή.