Ο Ντάριο Ναρντέλα, δήμαρχος της Φλωρεντίας, έρχεται στην Αθήνα για να συμμετάσχει στο 1o Fashion Film Festival που ξεκίνησε την Τρίτη και θα ολοκληρωθεί στις 27 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Μέλος της κριτικής επιτροπής και προσκεκλημένος της διευθύντριας του Φεστιβάλ, Νικόλ Αλεξανδροπούλου, ο δήμαρχος μιας από τις ωραιότερες πόλεις του κόσμου μιλάει για την αξία του πολιτισμού και της τέχνης, για την μόδα και τον κινηματογράφο και συγκρίνει την Αθήνα με την Φλωρεντία...
- Κύριε Δήμαρχε, γιατί συμμετέχετε ως μέλος της κριτικής επιτροπής στο 1ο Athens Fashion Film Festival;
«Καταρχάς αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή για την πρόσκληση και ευχαριστώ την Νικόλ Αλεξανδροπούλου που μου ζήτησε να είμαι μέλος της κριτικής επιτροπής.
»Πιστεύω ότι είναι σημαντικό, καθώς είμαι ο πρώτος πολίτης μιας πόλης όπως η Φλωρεντία, να συμμετάσχω σε ένα Φεστιβάλ που βασίζεται σε κάτι που ταιριάζει απόλυτα και στην δική μου πόλη: Την αδιάσπαστη σχέση ανάμεσα στην κουλτούρα, τον πολιτισμό και την μόδα. Οφείλουμε να αφήσουμε πίσω μας τις παλιές ιδέες που θέλουν την μόδα σαν μια συνήθεια που δεν αξίζει να γίνεται σεβαστή ως μέρος του σύγχρονου πολιτισμού. Η μόδα είναι πολιτισμός.
»Στην Λευκή Αίθουσα του Παλάτσο Πίτι γεννήθηκε το πρετ-α-πορτέ, μέσα σε ιστορικούς χώρους τέχνης και αρχιτεκτονικής. Είναι σημαντικό για μένα να βρίσκομαι μαζί σας σ΄ αυτή την περιπέτεια που σήμερα γεννιέται στην πόλη σας και είμαι σίγουρος πως θα έχει λαμπρό μέλλον».
- Είναι η μόδα μια σύγχρονη τέχνη; Και πως μπορεί να επηρεάσει, μαζί με τον κινηματογράφο την αισθητική και το καλό γούστο;
«Φυσικά η μόδα πρέπει να θεωρείται έκφραση πολιτισμού. Σήμερα πιστεύω ότι υπάρχει μια τάση, θετική και ανανεωτική κατά την γνώμη μου, σύνδεσης της μόδας με την σύγχρονη τέχνη. Μέσα σ΄ αυτό το πνεύμα, κάποιοι σπουδαίοι δημιουργικοί διευθυντές, όπως ο Αλεσάντρο Μικέλε (Gucci) εγκαινιάζουν μια καινούργια σελίδα στην σύγχρονη εγκυκλοπαίδεια της μόδας, και χωρίς να στερούνται ενδιαφέροντος για τις κολεξιόν τους, φτιάχνουν παράλληλα μαγικούς κόσμους, που συνδυάζουν την τέχνη με την μόδα.
»Οσο για το σινεμά, πιστεύω ότι δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να υπογραμμιστεί η αισθητική και η ιδεολογία ενός οίκου, από τον κινηματογράφο. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος και ενθουσιασμένος όταν βλέπω μεγάλους σκηνοθέτες και νέα ταλέντα να μεταφέρουν την μόδα μέσα από τις εικόνες τους».
- Είστε, εσείς ο ίδιος καλλιτέχνης, βιολονίστας. Μουσικός, δήμαρχος, πολιτικός: Ποιο έρχεται πρώτο;
«Αυτή η ερώτηση με δυσκολεύει λίγο (γέλια). Η πολιτική και η μουσική είναι τα δύο μεγάλα πάθη της ζωής μου. Αλλά, και θέλω να με πιστέψετε, ο δήμαρχος και ο βιολονίστας έχουν πολύ περισσότερα κοινά απ΄ ό,τι φαντάζεστε: Πάθος, μελέτη, σταθερότητα και την αναζήτηση μιας αρμονικής ισορροπίας σε συνδυασμό με ένα δημιουργικό πνεύμα».
- Εχετε επισκεφθεί και στο παρελθόν την Αθήνα. Ποιο θα λέγατε ότι είναι το μεγάλο της πρόβλημα;
«Αγαπώ πολύ την πόλη σας και βρίσκω, παρά τις διαφορές τους, κάποια κοινά στοιχεία με την δική μου Φλωρεντία. Δύο τόσο επιβλητικές πύλες που επιβεβαιώνουν τις βαθιές ρίζες μας και τον πολιτισμό μας».
- Πώς αντιμετωπίζετε τον διαρκώς αυξανόμενο τουρισμό στην Φλωρεντία; Αληθεύει ότι πρόσφατα απαγορεύσατε να τρώνε στους δρόμους; Είναι αυτός ένας τρόπος να εκπαιδεύσετε τους τουρίστες και να τους μάθετε πως να συμπεριφέρονται;
«Εχουμε δεσμευτεί για μια σειρά μέτρων σε πολλά μέτωπα. Αυξήσαμε την οικονομική ενίσχυση και κάναμε μια τέτοια κατανομή ώστε να τονώσουμε τις λιγότερο τουριστικές περιοχές. Για τον ίδιο λόγο κάναμε μια συμφωνία με 17 δήμους-κοινότητες του μητροπολιτικού δήμου ώστε να γίνουν διασυνδέσεις και θεματικές διαδρομές (όπως είναι οι διαδρομές πράσινου) εύκολα προσβάσιμες για όλους. Αυτοί οι δήμοι-κοινότητες απέκτησαν πρόσβαση στην Κάρτα της Φλωρεντίας, ένα εργαλείο που μας δίνει τη δυνατότητα να προσελκύουμε έναν σημαντικό αριθμό τουριστών στην πόλη, με διαμονή 4-5 ημερών. Παράλληλα επενδύσαμε στις νέες τεχνολογίες και χάρη σε αυτές μπορούμε, μέσω των smartphone, να προτείνουμε σε real time στους επισκέπτες που βρίσκονται σε περιοχές με πολύ κόσμο κάποιες εναλλακτικές με λιγότερο.
»Για να σεβαστούμε την πόλη έχουμε επίσης ξεκινήσει μια καμπάνια με κανόνες καλής συμπεριφοράς απέναντι στην Φλωρεντία: Η πόλη υποδέχεται κάθε επισκέπτη αλλά κι εκείνοι με την σειρά τους πρέπει να σεβαστούν τους κατοίκους και τους εργαζόμενους της Φλωρεντίας. Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η μεγαλύτερη προσοχή που πρέπει να δείχνουμε στις εξαιρετικά δημοφιλείς περιοχές σε σχέση με το φαγητό τον δρόμο».
- Το 2019 είναι μια χρονιά γεμάτη επετείους για την Φλωρεντία, αρχής γενομένης από την συμπλήρωση πεντακοσίων ετών από τον θάνατο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Τι προγραμματίζετε;
«Το 2019, όπως πολύ σωστά επισημαίνετε, είναι μια κομβική χρονιά για της κουλτούρα της Φλωρεντίας. Για την επέτειο του Ντα Βίντσι έχουμε ήδη, από το 2018, ξεκινήσει να τιμούμε το έργο του, καλλιτεχνικό και επιστημονικό με την έκθεση Leicester Code στο Ουφίτσι και συνεχίζουμε, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας, με το μονοπάτι της Μάχης του Ανγκιαρι στο Παλάτσο Βέκιο και την έκθεση του Κώδικα Ατλάντικο. Ολο αυτό θα ολοκληρωθεί με την έκθεση του Βερόκιο –δασκάλου του Ντα Βίντσι στο Παλάτσο Στρότσι καθώς και την βοτανική μελέτη του Λεονάρντο στο καμπαναριό της Σάντα Μαρία Νοβέλα. Τιμώντας τον Λεονάρντο τιμούμε την ιστορία μας, τις ρίζες και τον τόπο μας, τόσο πλούσιο σε πολιτισμό».
- Παράλληλα είστε ένας άνθρωπος εξαιρετικά ευαίσθητος με την σύγχρονη τέχνη κι έχετε μια ανανεωτική ματιά. Με το δεδομένο ότι η Φλωρεντία είναι μια ιστορική πόλη, ποιοι είναι οι στόχοι σας;
«Η σχέση ανάμεσα στην ιστορία και την σύγχρονη εποχή αποτελεί μια πραγματικότητα για την Φλωρεντία και αυτός ο διάλογος είναι πάντα μέσα στην ψυχή μας. Θυμηθείτε πως στην Αναγέννηση οι μεγάλοι δημιουργοί των Γραμμάτων και των Τεχνών, συνομιλούσαν με δημόσιες εκθέσεις και εγκαταστάσεις τέχνης.
»Σήμερα η Φλωρεντία την εκπροσωπεί επάξια και αποτελεί προορισμό της σύγχρονης τέχνης. Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουμε φιλοξενήσει εκθέσεις των Γιάννη Κουνέλη, Τζεφ Κουνς, Μαρίνα Αμπράμοβιτς, Giuseppe Penone, Anthony Gormley, Ai Wei Wei και Vanessa Beecroft. Με τον τρόπο αυτόν η πόλη μας παραμένει ζωντανή και, γιατί όχι, έτοιμη να υποστηρίξει έναν διεθνή διάλογο».
- Μπορεί η Ιταλία, υπό την παρούσα κυβέρνηση, να συμβάλει στην ευρωπαϊκή ενοποίηση και τα ευρωπαϊκά ιδεώδη;
«Θα περιοριστώ να πω ότι πιστεύω βαθειά στην κοινοτική αξία της χώρας μου. Και το έχω αποδείξει με την πρωτοβουλία μου, πέρυσι, από κοινού με τον Επίτροπο Ναβρασίκ, να προσκαλέσουμε τους Δημάρχους των πόλεων που από το 1985 έχουν υπάρξει Ευρωπαϊκές Πολιτιστικές Πρωτεύουσες. Το αποτέλεσμα ήταν ένας ανοιχτός διάλογος που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πάνω από όλα μας ενώνει και μας κάνει υπερήφανους ο πολιτισμός».