Η δημοτικότητα του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ανέκαμψε, επανερχόμενη σε επίπεδο στο οποίο είχε να φθάσει από τα μέσα του Νοεμβρίου, όταν άρχιζαν οι κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων», σύμφωνα με σημερινή δημοσκόπηση.
Το ποσοστό των Γάλλων που θεωρούν τον Μακρόν «καλό» πρόεδρο αυξήθηκε στο 32% αυτόν τον μήνα, ήτοι το ποσοστό όπου βρισκόταν όταν άρχιζαν οι κινητοποιήσεις, κατέδειξε η δημοσκόπηση της Odoxa που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ραδιοφωνικού δικτύου France Inter, των εφημερίδων του ομίλου Presse Régionale και του περιοδικού L'Express.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η δημοτικότητα του Μακρόν σταδιακά αυξάνεται, αφότου υποχώρησε στο 27% -το χαμηλότερο επίπεδο της θητείας του- τον Δεκέμβριο, όταν οι κινητοποιήσεις κλιμακώνονταν και ξεσπούσαν επεισόδια στο Παρίσι και άλλες μεγάλες πόλεις.
Ο Μακρόν βρέθηκε αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη αμφισβήτηση της εξουσίας του σε αυτές τις κινητοποιήσεις, θρυαλλίδα των οποίων ήταν η αύξηση του κόστους ζωής αλλά πήραν πολύ ευρύτερο χαρακτήρα, στρεφόμενες συνολικά εναντίον της πολιτικής του προέδρου, πρώην στελέχους επενδυτικής τράπεζας, που προωθεί μεταρρυθμίσεις ευνοϊκές για τις επιχειρήσεις.
Κατά τη δημοσκόπηση της Οντοξά, το 55% του δείγματος θεωρεί πως οι διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» πρέπει να σταματήσουν. Είναι η πρώτη φορά που η καθαρή πλειοψηφία τάσσεται υπέρ του τερματισμού των κινητοποιήσεων, αφότου ξεκίνησαν, σε αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση.
Οι εβδομαδιαίες διαδηλώσεις σταδιακά έγιναν μικρότερες και λιγότερο βίαιες.
Ωστόσο, το μέγεθος τους αυξήθηκε ελαφρά και πάλι προχθές Σάββατο, όταν το υπουργείο Εσωτερικών υπολόγισε πως 46.600 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για την «15η πράξη» της κινητοποίησης.
Η δημοτικότητα του προέδρου Μακρόν άρχισε να ανακάμπτει όταν ο πρόεδρος διεμήνυσε πως θα αντιμετωπίζεται πολύ πιο αυστηρά η βία από πλευράς διαδηλωτών κι ανέλαβε σειρά πρωτοβουλιών για να αποκαταστήσει τη σύνδεση του Ελιζέ με τους ψηφοφόρους, ειδικά σε αγροτικές περιοχές.
Η δημοσκόπηση της Οντοξά διενεργήθηκε μέσω Διαδικτύου από την 20ή ως την 21η Φεβρουαρίου, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.004 Γάλλων 18 ετών και άνω. Το περιθώριο στατιστικού σφάλματος είναι ±2,5%.