Πρώτα θα ξεκαθαρίσει το τοπίο με τη δόση των 750 εκατ. ευρώ και μετά θα ανοίξει το οικονομικό επιτελείο το φάκελο με τις ρυθμίσεις οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία- εφορίες. Αυτές είναι οι πληροφορίες, που έρχονται από το κυβερνητικό στρατόπεδο, δύο 24ωρα πριν από τη δημοσίευση της 2ης Έκθεσης Ενισχυμένης Εποπτείας, η οποία είναι έτοιμη και σίγουρα δεν θα επιτρέψει πανηγυρισμούς στην Αθήνα.
Επί της ουσίας, αν και ειδικά η ρύθμιση για τα ταμεία εμφανίζεται ως δεδομένη και «δεμένη», οι διαδικασίες- καλώς εχόντων των πραγμάτων- θα προχωρήσουν μετά από το Eurogroup της 11ης Μαρτίου, όπου θα κριθεί εάν η Ελλάδα μπορεί να πάρει τώρα την πρώτη μεταμνημονιακή δόση από τα μέτρα ελάφρυνσης του Χρέους. Το πρόβλημα είναι ότι οι σχετικές εξαγγελίες από τον περασμένο Οκτώβριο δημιούργησαν τέτοιες προσδοκίες, που πολλοί σταμάτησαν να πληρώνουν τρέχουσες και παλαιότερες υποχρεώσεις εν αναμονή της… σούπερ ρύθμισης των 120 δόσεων. Κάποιοι από αυτούς προσγειώθηκαν ανώμαλα στην πραγματικότητα, καθώς βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα κατασχετήρια του Δημοσίου.
Κι αν για τη ρύθμιση των παλαιότερων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία έχει γίνει ήδη ζύμωση με τους Ευρωπαίους τεχνοκράτες και έχει καταγραφεί συμφωνία στις βασικές παραμέτρους του σχεδίου, δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι ισχύει το ίδιο και για τις οφειλές προς την εφορία. Η αυτοσυγκράτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου είναι, άλλωστε, ενδεικτική των δυσκολιών, καθώς από την πλευρά των Θεσμών υπάρχει ένσταση επί της αρχής, δηλαδή ως προς την σκοπιμότητα μιας νέας έκτακτης ρύθμισης χρεών.
Αφήνοντας επί του παρόντος στην άκρη το δύσκολο φάκελο των ρυθμίσεων, το οικονομικό επιτελείο έχει κάθε λόγο να «καίγεται» να κλείσει τη διαδικασία αναθεώρησης του πλαισίου προστασίας της α’ κατοικίας, καθώς όλες οι υπόλοιπες εκκρεμότητες της 2ης αξιολόγησης έχουν μείνει λίγο ως πολύ πίσω.
Το πρόβλημα είναι ότι αν και κυβέρνηση- τράπεζες κατέληξαν σε συμφωνία, τουλάχιστον στα πιο δύσκολα θέματα του πλαισίου, οι Ευρωπαίοι διατηρούν ζωηρές επιφυλάξεις. Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι «υπάρχουν πολλά σημεία για διευκρινίσεις», τα οποία δεν είναι μόνο τεχνικού αλλά και ουσιαστικού χαρακτήρα. Ο βασικός προβληματισμός των Ευρωπαίων παραμένει το πώς θα αποκλειστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές από το νέο πλαίσιο και οι απαντήσεις που έχουν λάβει ως τώρα, δεν φαίνεται να διασκεδάζουν τις ανησυχίες τους. Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι οι πληροφορίες από την Αθήνα, που έκαναν λόγο για άτυπο μορατόριουμ πλειστηριασμών, για μια συμφωνία κυρίων μεταξύ κυβέρνησης- τραπεζών, έως ότου λειτουργήσει πλήρως η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την α’ κατοικία, θορύβησαν ιδιαιτέρως τους Ευρωπαίους.
Όσον αφορά στην Έκθεση της Κομισιόν, που θα δει το φως της δημοσιότητας την Τετάρτη, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ήδη γραφεί. Ο πήχης των προσδοκιών έχει χαμηλώσει πολύ, καθώς χωρίς να κατακεραυνώνει την ελληνική πλευρά για τις καθυστερήσεις, θα υπάρχουν αιχμές για κινήσεις που έχουν γίνει ως τώρα (ύψος αύξησης κατώτατου μισθού) και συστάσεις (recommendations) για την ανάγκη κάλυψης των «κενών» πριν από το Eurogroup της 11ης Μαρτίου, όπου έχει μετατεθεί, πλέον, ατύπως η καταληκτική προθεσμία για την Αθήνα.