«Ο κόσμος των Ελλήνων» αναβιώνει τον Ιωνικό Διαφωτισμό, στο Cosmote History - iefimerida.gr

«Ο κόσμος των Ελλήνων» αναβιώνει τον Ιωνικό Διαφωτισμό, στο Cosmote History

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η σειρά ντοκιμαντέρ «Ο κόσμος των Ελλήνων», σε παραγωγή COSMOTE TV, επιστρέφει στο COSMOTE HISTORY HD με νέο επεισόδιο, αφιερωμένο στον Ιωνικό Διαφωτισμό, ο οποίος γεννήθηκε στη Σάμο και τη Μίλητο τον 7ο και 6ο αιώνα π.Χ. (Παρασκευή 22/2 στις 22.00).

Στο επεισόδιο με τίτλο «Σάμος-Μίλητος: Ιωνικός Διαφωτισμός», παρουσιάζονται τα σπουδαία δείγματα τέχνης που άφησαν πίσω τους οι Ίωνες, καθώς και το αποτύπωμά τους στη φιλοσοφία, τα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες.

Με γυρίσματα σε Ελλάδα, Τουρκία, Ιταλία, Ιράν, Αίγυπτο, Βουλγαρία, Γερμανία και στα σημαντικότερα αρχαιολογικά αξιοθέατα των χωρών αυτών, αλλά και μέσα από συνεντεύξεις με κορυφαίους αρχαιολόγους, ιστορικούς και ακαδημαϊκούς, τα 12 ωριαία επεισόδια της σειράς «Ο κόσμος των Ελλήνων» παρουσιάζουν τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος των Ελλήνων επηρέασε κι εξακολουθεί να επηρεάζει τις τέχνες, την επιστήμη, την πολιτική, τη φιλοσοφία, ακόμη και την αρχιτεκτονική. Τα επεισόδια προβάλλονται σε επανάληψη κάθε Τρίτη στις 18.00.

Η σειρά ντοκιμαντέρ «Αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι: Γέφυρες γνώσεις», σε παραγωγή COSMOTE TV, ολοκληρώνεται την Τρίτη 26/2, στις 22.00, με ένα επεισόδιο αφιερωμένο στην κληρονομιά της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας, στο οποίο διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί, ιστορικοί και ερευνητές διερευνούν τους τρόπους, με τους οποίους μπορεί μια κληρονομιά εκατοντάδων ετών να επηρεάσει τη ζωή των ανθρώπων σήμερα.

Το Σάββατο 23/2, στις 21.00 ξεχωρίζει το νέο επεισόδιο της σειράς «1912-1922: Η δεκαετής εξόρμηση της Ελλάδας», σε συμπαραγωγή COSMOTE TV. Από τις εκλογές του 1920 και την επιστροφή του βασιλιά Κωνσταντίνου, στις επιχειρήσεις των ετών 1921-1922 στη Μικρά Ασία και την αντίσταση των Νεότουρκων, το επεισόδιο παρουσιάζει τα γεγονότα που προηγήθηκαν της μάχης του Σαγγάριου.

Επιπλέον, η σειρά ντοκιμαντέρ «Φράσεις με ιστορία», σε παραγωγή COSMOTE TV, επιστρέφει με δύο νέα επεισόδια, στα οποία αναλύονται, με τη βοήθεια κορυφαίων ακαδημαϊκών και ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών, οι φράσεις «Άχθος αρούρης» (Σάββατο 23/2, 20.50) και «De Profundis» (Κυριακή 24/2, 20.50).

Στο πλαίσιο του μηνιαίου αφιερώματος «Ωδή στον έρωτα», οι συνδρομητές της COSMOTE TV θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν σε Α’ τηλεοπτική προβολή το δεύτερο και τελευταίο μέρος του ντοκιμαντέρ «Ο έρωτας στα χρόνια της οθόνης», για τη σχέση έρωτα και τεχνολογίας (Κυριακή 24/2, 21.00).

Στο πρόγραμμα του COSMOTE HISTORY HD ξεχωρίζουν, επίσης, τα δύο νέα επεισόδια της σειράς ντοκιμαντέρ «Σπουδαίοι Μύθοι - Η Ιλιάδα», για την ιστορία του Τρωικού πολέμου, μέσα από τα οποία παρουσιάζεται η προετοιμασία των Ελλήνων για τον πόλεμο ενάντια στην Τροία (Τετάρτη 27/2, 22.00), αλλά και η φιλονικία του Αχιλλέα με τον Αγαμέμνονα (Τετάρτη 27/2, 22.30).

Τέλος, με ένα επεισόδιο αφιερωμένο στη θέση της τέχνης στις σύγχρονες κοινωνίες του 21ου αιώνα ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα η σειρά ντοκιμαντέρ «Τέχνη και πολιτισμοί» (Τρίτη 26/2, 19.00).

Τα επεισόδια των σειρών «Ο κόσμος των Ελλήνων», «Αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι: Γέφυρες γνώσεις», «Φράσεις με ιστορία» και «1912-1922: Η δεκαετής εξόρμηση της Ελλάδας» είναι διαθέσιμα μετά την προβολή τους on demand στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.

Οι μάχες του Νικόλαου Πλαστήρα στη Μικρά Ασία «αναβιώνουν» μέσα από τη «Μηχανή του Χρόνου», στο COSMOTE HISTORY HD

Οι σημαντικότερες πολεμικές αναμετρήσεις του Νικόλαου Πλαστήρα στη Μικρά Ασία, την περίοδο 1919-1922, «αναβιώνουν» στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος στον μεγάλο Έλληνα στρατιωτικό, μέσα από την εκπομπή «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο. Το νέο επεισόδιο θα προβληθεί την Δευτέρα 25/2 στις 21.00 στο COSMOTE HISTORY HD.

Ο Νικόλαος Πλαστήρας ήταν από τους πρώτους που σχεδίασαν την επανάσταση του στρατού, που ακολούθησε μετά την καταστροφή της Σμύρνης και από τους τελευταίους αξιωματικούς που εγκατέλειψαν συντεταγμένα τη Μικρά Ασία, σώζοντας κατά τη οπισθοχώρηση χιλιάδες πρόσφυγες. Την περίοδο εκείνη μάλιστα, ο Έλληνας στρατιωτικός είχε επικηρυχθεί ζωντανός ή νεκρός έναντι μεγάλου χρηματικού ποσού.

Η έρευνα της εκπομπής «ρίχνει φως» και στο ανθρωπιστικό έργο του Νικόλαου Πλαστήρα. Κατά τη διάρκεια της τριετούς παραμονής του στη Μικρά Ασία, ίδρυσε ορφανοτροφείο, ενώ υιοθέτησε πολλά ορφανά παιδιά του πολέμου, τα οποία έστειλε να μεγαλώσουν με την οικογένειά του στην Καρδίτσα. Η Αργυρένια Παπαζώη μιλάει στην κάμερα της εκπομπής και αφηγείται την ιστορία του πατέρα της, Αλέξανδρου, που υιοθετήθηκε από τον Πλαστήρα στην Χρυσούπολη Καβάλας και αργότερα σταδιοδρόμησε στον ελληνικό στρατό.

Στην εκπομπή μιλούν, επίσης, οι βιογράφοι του Νικόλαου Πλαστήρα, Κωνσταντίνος Χατζηαντωνίου και Ιωάννης Σπανδωνής, ο καθηγητής της Σχολής Ευελπίδων, Δρ. Δημήτριος Μάλεσης, ο Αντιπτέραρχος Ε.Α, Παναγιώτης Κατσαρός, ο Αντιστράτηγος Ε.Α, Σπύρος Μπελεγράτης, ο Διευθυντής του Ιδρύματος «Ελευθέριος Βενιζέλος», Νίκος Παπαδάκης, ο ομότιμος καθηγητής του Α.Π.Θ, Αθανάσιος Καραθανάσης, η υπεύθυνη του Μουσείου Πόλης Καρδίτσας, δρ. Φωτεινή Λέκκα, ο υπεύθυνος των ιστορικών αρχείων του ΕΛΙΑ και ο δρ. Δημήτριος Μπαχάρας.

Η «Μηχανή του Χρόνου» προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 21.00 και σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 17.00, στο COSMOTE HISTORY HD. Όλα τα επεισόδια της σειράς είναι διαθέσιμα δωρεάν on demand στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ cosmote history
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ