«Θερίζει» η εποχική γρίπη καθώς 74 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ 264 νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, οι 18 θάνατοι σημειώθηκαν την εβδομάδα 10-17 Φεβρουαρίου. Δέκα ασθενείς κατά την φετινή περίοδο γρίπης έχουν καταλήξει εκτός ΜΕΘ, χωρίς να αποσαφηνίζεται για ποιο λόγο συνέβη αυτό.
Οι περισσότεροι ασθενείς που έχασαν τη ζωή τους από τη γρίπη ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου, ενώ μεταξύ των θυμάτων είναι και παιδιά. Από τα κρούσματα αυτά, εμβολιασμένοι ήταν μόνο το 14%.
Την ώρα που οι νεκροί αυξάνονται, τα εμβόλια εξαντλούνται. Στο Ηράκλειο της Κρήτης, για παράδειγμα, διανεμήθηκαν περίπου 1.000 νέα αντιγριπικά και κάθε φαρμακείο παρέλαβε τρία. Η ζήτηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη και εξαντλούνται γρήγορα, όπως αναφέρει η εφημερίδα Πατρίς.
Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: Καταρρέει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Την ανησυχία του για την συνεχιζόμενη αύξηση των θανάτων από γρίπη, καταλογίζοντας αδυναμία του συστήματος υγείας να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες, εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.
Μεταξύ άλλων, κάνει λόγο για κατάρρευση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και υπογραμμίζει ότι είχε προειδοποιήσει σχετικά, πριν ξεκινήσει η επιδημία της γρίπης.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΙΣΑ:
O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την ανησυχία του για την συνεχιζόμενη αύξηση των θανάτων από γρίπη και των περιστατικών, με βαριές επιπλοκές.
Η χώρα μας κατέχει τα τελευταία χρόνια, το θλιβερό ρεκόρ, σε θανάτους από γρίπη, γεγονός που συσχετίζεται με την αδυναμία του συστήματος υγείας να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες που προκαλεί η επιδημία.
Η κατάρρευση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και οι σοβαρές ελλείψεις που παρουσιάζουν τα δημόσια νοσοκομεία, με αποκορύφωμα την δραματική έλλειψη των κλινών ΜΕΘ, έχει αποτέλεσμα να είναι ανεπαρκής η διαχείριση των περιστατικών και δύσκολη η πρόσβαση των ασθενών στις υπηρεσίες υγείας.
Λόγω της κατάρρευσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι περισσότεροι Νομοί της χώρας δεν διαθέτουν συμβεβλημένους γιατρούς, σε βασικές ειδικότητες, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να αναζητούν βοήθεια, όταν έχουν πλέον παρουσιάσει επιπλοκές.
Ο ΙΣΑ πριν από την έναρξη της επιδημίας της γρίπης είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο που διατρέχει η χώρα μας και είχε ζητήσει να ληφθούν μέτρα, ωστόσο για άλλη μια χρονιά φέτος, δεν εισακούσθηκε από το Υπουργείο.
Καλούμε το Υπουργείο Υγείας, να λάβει άμεσα μέτρα ενισχύοντας τις δημόσιες δομές υγείας, της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Περίθαλψης, για να καλυφθεί υγειονομικά ο πληθυσμός.
Τι πρέπει να προσέχουμε
Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ:
- Το πιο αποτελεσματικό όπλο για την πρόληψη της γρίπης, είναι ο εμβολιασμός και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων (άτομα 60 ετών και άνω, εγκυμοσύνη, παιδιά και ενήλικες με χρόνια νοσήματα ή παχυσαρκία ή άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες) αλλά και των επαγγελματιών υγείας και των ατόμων που έρχονται σε επαφή με βρέφη κάτω των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα. Θεωρείται ασφαλής και συστήνεται για όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Από το υπουργείο Υγείας έχουν διατεθεί δωρεάν αντιγριπικά εμβόλια στα νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΠΕΔΥ.
- Σημαντική είναι η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής βοήθειας και χρήσης αντι-ιικών μετά από ιατρική εκτίμηση σε ασθενείς που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου και σε περιπτώσεις σοβαρών συμπτωμάτων γρίπης ή/και εμφάνισης επιπλοκών. Πρέπει να ξεκινά το ταχύτερο δυνατό, με απλή ιατρική συνταγή και χωρίς να αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
- Η αυστηρή τήρηση των μέτρων αναπνευστικής υγιεινής και υγιεινής των χεριών, όπως η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος με χαρτομάντιλο ή με το εσωτερικό του αγκώνα και το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών (ιδιαίτερα μετά από επαφή με ασθενείς).
- Η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους και για τους ασθενείς η πλήρης ανάρρωση τους πριν την επάνοδο στις συνήθεις δραστηριότητες τους.
Ειδική αναφορά γίνεται από το ΚΕΕΛΠΝΟ στα σχολεία, όπου πρέπει να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής, τόσο από τους εκπαιδευτικούς όσο και από τους μαθητές. Αυτά είναι
- καλός και συχνός αερισμός των αιθουσών
- τακτικό πλύσιμο χεριών
- βήχας και φτέρνισμα σε χαρτομάντιλο ή την εσωτερική επιφάνεια του αγκώνα
- όσοι νοσούν επιβάλλεται να μένουν στο σπίτι.
Δεν συνιστάται το κλείσιμο των σχολείων, καθώς έχει δειχθεί ότι δεν συμβάλλει στη μείωση της εξάπλωσης του ιού. Το μέτρο θα μπορούσε να έχει θέση -μόνο- υπό πολύ ειδικές συνθήκες σε περίπτωση πανδημίας.