Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών, για το νέο πλαίσιο προστασίας πρώτης κατοικίας, που θα διαδεχθεί τον νόμο Κατσέλη.
Οπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, υπάρχει συμφωνία σε όλα τα σημεία και αυτό σημαίνει ότι αύριο κιόλας μπορεί να συνταχθεί το σχετικό νομοσχέδιο. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση αποδέχθηκε την χρονική διάρκεια ενός έτους για το νέο πλαίσιο προστασίας όπως επίσης ότι περίπου 155 χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις για τον νόμο Κατσέλη θα εξεταστούν από τη νέα πλατφόρμα με τα παλιά κριτήρια για το εάν πληρούν τις προϋποθέσεις προστασίας.
Κυβερνητικές πηγές, υποστηρίζουν ωστόσο, ότι η τελική απόφαση γι’ αυτές τις εκκρεμείς αιτήσεις θα ληφθεί από τον πρωθυπουργό. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν δε, ότι τα εισοδηματικά κριτήρια για το νέο πλαίσιο θα είναι τα ίδια με αυτά το νόμου Κατσέλη. Αυτό, όμως, σημαίνει ότι τα όρια δεν θα «πλαφονάρουν» στις 36.000 ευρώ, όπως ανέφεραν οι έως τώρα πληροφορίες, αλλά στις 40.800 ευρώ.
Κυβερνητικές πηγές: Τις επόμενες ημέρες κατατίθεται το νομοσχέδιο
Πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν ότι στη σημερινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με εκπροσώπους της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και τους CEOs των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, υπό τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη και τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό Δημήτρη Λιάκο, ολοκληρώθηκε η συζήτηση σχετικά με το νέο θεσμικό πλαίσιο προστασίας της α΄ κατοικίας και έκλεισαν τα τελευταία θέματα τεχνικής φύσεως που έχριζαν διευκρινήσεων.
Προσθέτουν ότι στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση θα προχωρήσει τις επόμενες μέρες στην κατάθεση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης.
Μεταβατικού χαρακτήρα το νέο πλαίσιο
Στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται, πάντως, ρητώς ότι το νέο πλαίσιο θα είναι μόνο μεταβατικού χαρακτήρα καθώς θα εκπονηθεί σχέδιο μόνιμου χαρακτήρα για τα φυσικά πρόσωπα.
Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι παραμένουν «αγκάθια» ως προς το πώς θα υπαχθούν στο νέο πλαίσιο τα μικρά επιχειρηματικά δάνεια με προσημείωση κύριας κατοικίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν προτίθεται να μεταφέρει τις εκκρεμείς αιτήσεις στην καινούργια πλατφόρμα, καλώντας τις τράπεζες να αξιοποιήσουν την -ψηφισμένη- άρση του τραπεζικού απορρήτου, προκειμένου να ξεκαθαρίσουν οι ίδιες ποιοι μπορεί να είναι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.
Δύο νέα θέματα έθεσαν οι τράπεζες
Στο τραπέζι, τέθηκαν από τις τράπεζες δύο νέα θέματα, τα οποία έχουν έντονο ενδιαφέρον για τους Ευρωπαίους και έχουν να κάνουν με τις «γκρίζες» ζώνες της δικαστικής προστασίας που θα παραμείνει ενεργή και μετά το τέλος Φεβρουαρίου. Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι των τραπεζών τόνισαν πως:
θα πρέπει να μπουν ασφαλιστικές δικλίδες, που να μπλοκάρουν τη δυνατότητα ανακοπής των πλειστηριασμών με μια απλή προσφυγή στα Ειρηνοδικεία.
Οπως επίσης εκτιμούν ότι θα πρέπει να αλλάξει και η διάταξη που δίνει την δυνατότητα στους δανειολήπτες να συμπιέζουν τις τιμές των ακινήτων τους προκειμένου να τυγχάνουν δικαστικής προστασίας.
Για τα δύο αυτά θέματα, η κυβέρνηση επιφυλάχθηκε να απαντήσει τις επόμενες ημέρες.