Ως μια ανεξάρτητη Αρχή που ενισχύει την αξιοπιστία του πολιτικο-διοικητικού μας συστήματος χαιρέτισε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης τον Συνήγορο του Πολίτη.
Αυτό, στο πλαίσιο του διήμερου συνεδρίου «Κράτος και Κοινωνία Προκλήσεις για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες» που πραγματοποιείται στη αίθουσα Γερουσίας του Κοινοβουλίου με αφορμή τη συμπλήρωση είκοσι ετών λειτουργίας του θεσμού.
«Είμαστε όλοι ευτυχείς, είκοσι χρόνια μετά τη νομοθετική κατοχύρωση του Συνηγόρου, που βρισκόμαστε σήμερα εδώ να συζητούμε, με το βλέμμα στο μέλλον, για τις νέες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει» τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής, εκφράζοντας την αμέριστη στήριξη του Σώματος στο έργο του.
Υπενθύμισε, ακόμη, ότι στη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη για τη συνταγματική αναθεώρηση έχουν κατατεθεί και προτάσεις για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου των ανεξάρτητων Αρχών.
«Δεν είναι τυχαίο ότι η πρόταση του κυβερνώντος κόμματος για την αναθεώρηση του άρθρου 101Α του Συντάγματος έλαβε 231 θετικές ψήφους. Επομένως, περιμένουμε από την επιστημονική κοινότητα, τα μέλη και τους εργαζομένους στις ανεξάρτητες Αρχές, τη συμβολή και τη συμμετοχή τους στη συζήτηση, ώστε να καταλήξουμε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα» ανέφερε.
Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ σχολιάζοντας το γεγονός ότι ένα εκατομμύριο πολίτες εξυπηρετήθηκαν από τους ειδικούς επιστήμονες του Συνηγόρου, πως οι έγγραφες αναφορές που χειρίστηκε ξεπέρασαν τις 250.000 και πως καταγράφεται ετησίως σημαντική αύξηση των αιτημάτων των πολιτών, σημείωσε πως αυτό επιδέχεται δυο αναγνώσεις: «Σε πρώτη ανάγνωση, αναδεικνύει μια δυσάρεστη πραγματικότητα, καθώς καθίστανται εμφανείς τις δυσλειτουργίες και την προβληματική εικόνα του Δημοσίου. Σε δεύτερη ανάγνωση, όμως, αποδεικνύει την εμπιστοσύνη του Έλληνα πολίτη στον θεσμό του Συνηγόρου και αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη επιβράβευση» σημείωσε και, κλείνοντας, ευχήθηκε μακροημέρευση στον θεσμό.
«Ο αγώνας για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων, την εμπέδωση του κράτους δικαίου, την αναβάθμιση της διοικητικής λειτουργίας είναι συνεχής, ακόμη και στις πιο προηγμένες δημοκρατίες. Την τελευταία, δε, δεκαετία, ο αγώνας αυτός έγινε πιο έντονος, πιο επίκαιρος, πιο καθοριστικός, μπροστά στις δύο μεγάλες κρίσεις που βίωσε η Ευρώπη και το κοινό οικοδόμημά της, μία οικονομική-δημοσιονομική και μία ανθρωπιστική» τόνισε, από την πλευρά του, ο επικεφαλής του θεσμού Ανδρέας Ποττάκης.
«Οι σύγχρονες προκλήσεις στο κράτος, τη κοινωνία, την οικονομία, τα δικαιώματα του ανθρώπου αποτελούν προκλήσεις και για τον ίδιο το θεσμό του Συνηγόρου του Πολίτη. Προκειμένου να παραμένει επίκαιρος και χρήσιμος, να είναι σύγχρονος, ουσιαστικός και αποτελεσματικός, και να παρακολουθεί τις αλλαγές που συντελούνται στο κράτος, τη διοίκηση, την κοινωνία, την οικονομία, την καθημερινότητα. Και για να μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις, ο θεσμός οφείλει να αναζητά νέα θεσμικά εργαλεία, να αποζητά ισχυρή νομιμοποίηση, να διασφαλίζει τη λειτουργική του πληρότητα, να θωρακίζει ακόμη περισσότερο την ανεξαρτησία του» πρόσθεσε.
Αφού ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Βουλής για τη φιλοξενία, ο κ. Ποττάκης κατέληξε: «Η παρουσία σήμερα εντός του χώρου της εθνικής αντιπροσωπείας δεκάδων εκπροσώπων ομολόγων θεσμών από χώρες της ΕΕ, από τα Βαλκάνια, τον χώρο της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, έχει έναν ιδιαίτερα έντονο συμβολισμό. Ως Συνήγοροι του Πολίτη, ως ανεξάρτητες Αρχές που αντλούμε την ισχύ μας, το κύρος μας, την ανεξαρτησία μας από κοινοβουλευτικούς θεσμούς και αναφερόμαστε σε αυτούς, διεκδικούμε ολοένα και στενότερη σχέση και ουσιαστικότερη συνεργασία. Και αισθανόμαστε ιδιαίτερη θεσμική οικειότητα με το Σώμα των Αντιπροσώπων».