Απίστευτο: Αυξάνονται οι εισφορές λόγω αύξησης του κατώτατου μισθού! - iefimerida.gr

Απίστευτο: Αυξάνονται οι εισφορές λόγω αύξησης του κατώτατου μισθού!

Υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου./ Φωτογραφία:Ιntime
Νώντας Βλάχος

Ρωγμές, και μάλιστα σημαντικές, παρουσιάζει το κυβερνητικό αφήγημα για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.

Τα θετικά μέτρα που προωθεί το Μαξίμου και αποτελούν το «βαρύ» επικοινωνιακό χαρτί του βρίθουν θολών σημείων και γκρίζων ζωνών. Το μείζον ζήτημα των ασφαλιστικών εισφορών που βρίσκεται στην προμετωπίδα του επικοινωνιακού σχεδιασμού του πρωθυπουργικού γραφείου, ο νόμος Κατρούγκαλου και το «πετσόκομμα» που επιφέρει σε νέους συνταξιούχους, συντάξεις χηρείας -ενώ αποτελειώνει και το ΕΚΑΣ- δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα και συνάμα τροχοπέδη στην επιχειρούμενη επικοινωνιακή αντεπίθεση της κυβέρνησης.

Τι συμβαίνει με τις εισφορές επαγγελματιών και αγροτών

Το κυβερνητικό επιχείρημα περί μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών «μπάζει νερά» και μοιάζει ιδιαίτερα εξασθενημένο, όταν αναλυθεί σε βάθος. Πώς, άλλωστε, μπορεί να σταθεί ένα τέτοιο επιχείρημα όταν η συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων μη μισθωτών της χώρας -ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες- θα κληθούν να καταβάλουν αυξημένες εισφορές;

Περίπου το 80% των μη μισθωτών, που σήμερα καταβάλλουν την κατώτατη εισφορά, θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να πληρώσουν τις αυξημένες εισφορές. Αυτό θα συμβεί λόγω:

- της προσαρμογής του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ,
- της συνέχισης εφαρμογής του ισχύοντος υπολογιστικού μοντέλου των κατώτατων εισφορών (26,95% για τους επαγγελματίες και 25,2% για τους επιστήμονες), παρά τη μείωση των εισφορών κλάδου σύνταξης που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Η πλειοψηφία των μη μισθωτών, λοιπόν, ελεύθεροι επαγγελματίες, ιατροί, φαρμακοποιοί, δικηγόροι, μηχανικοί και αγρότες, θα πληρώσουν αυξημένες εισφορές, γεγονός που αναμφίβολα, τη δεδομένη στιγμή, αποδυναμώνει την κυβερνητική επικοινωνιακή στρατηγική.

Το χάος με τις συντάξεις

Αγκάθι για την κυβέρνηση αποτελεί ο νόμος Κατρούγκαλου και οι επιπτώσεις που αυτός έχει σε παλαιούς και νέους συνταξιούχους. Το 2019, έτος ουσιαστικής εφαρμογής όλων των παραμέτρων που απορρέουν από τον εν λόγω νόμο, βρίσκει το υπουργείο Εργασίας σε αμηχανία. Ο περιβόητος επανυπολογισμός που τελείται από την 1η/1/2019 παρουσιάζει δομικά προβλήματα που εδράζονται κυρίως στο εξής:

Ο νόμος Κατρούγκαλου, που τέθηκε σε εφαρμογή το 2019, είχε ως σημαίνοντα σκοπό να αντικαταστήσει το νόμο 4093/2012, ο οποίος ως γνωστόν έχει κριθεί αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας και εμπεριέχει μνημονιακές κρατήσεις. Ως νόμο που θα «θεράπευε» τον περιβόητο 4093, εμφάνιζε το υπουργείο Εργασίας αυτόν του Κατρούγκαλου, ωστόσο, αυτό που έχει προκύψει τους δύο τελευταίους μήνες, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως κολακευτικό για τις... θεραπευτικές ιδιότητες του εν λόγω νόμου.

Χιλιάδες συνταξιούχοι εξακολουθούν να λαμβάνουν ενημερωτικά σημειώματα όπου καταγράφονται κανονικά οι μνημονιακές κρατήσεις τόσο από το νόμο 4093 όσο και από τον 4051, ο οποίος περιλαμβάνει την κατάργηση των πετσοκομμένων δώρων.

Την ίδια στιγμή το ΕΚΑΣ διάγει τις «τελευταίες του ημέρες», οι νέοι συνταξιούχοι -όσοι δηλαδή βγήκαν στη σύνταξη μετά τη ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου- βρίσκονται σε δυσχερή θέση, ενώ και οι παλαιοί έρχονται αντιμέτωποι με το καθεστώς των «παγωμένων» συντάξεων για την επόμενη τριετία.

Δεν πρόκειται, ασφαλώς, για ειδυλλιακή εικόνα τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει μείνει στις δάφνες της (προσωρινής;) νίκης, που αφορούσε στην κατάργηση της προσωπικής διαφοράς για το 2019.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ