Τα έσοδα από τα εισιτήρια φαίνεται ότι δεν ήταν αρκετά για τους υπευθύνους ενός ζωολογικού κήπου στη Βρετανία κι έτσι βρήκαν άλλο τρόπο για να αυξήσουν τα κέρδη: διοργανώνουν διελκυστίνδες με λιοντάρια και τίγρεις!
Στους αγώνες «ανθρώπων κατά θηρίων» που ξεκίνησαν αυτόν τον μήνα στον ζωολογικό κήπο του Ντάρτμουρ μπορούν να λάβουν μέρος ακόμη και παιδιά ηλικίας οκτώ ετών και άνω καταβάλλοντας, βέβαια, το ανάλογο αντίτιμο: 15 στερλίνες ανά άτομο. Τέσσερα άτομα αναμετρώνται με ένα από τα σαρκοβόρα αιλουροειδή σ’ έναν αγώνα που, όπως διαφημίζουν οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου στον λογαριασμό του στο Facebook, «είναι πολύ σημαντικός για την υγεία των ζώων, αφού τα κρατά σε φόρμα».
Πώς γίνεται ο αγώνας; Δένουν ένα κομμάτι κρέας σ’ ένα σκοινί για να προσελκύσουν τα θηρία -έναν αρσενικό τίγρη ονόματι Ντράγκαν ή ένα αρσενικό λιοντάρι ονόματι Τζασισιρ - κι όταν το αρπάξουν, οι συμμετέχοντες στην άλλη πλευρά ενός φράκτη ξεκινούν τη διελκυστίνδα. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του ζωολογικού κήπου, Σάιμον Μουρ πρόκειται για μια «σημαντική» εμπειρία για τα ζώα: «Είναι σημαντικό για μας για ζώα σε αιχμαλωσία να προσπαθούμε να μιμηθούμε τις συμπεριφορές τους στην άγρια φύση. Κάνουμε πολλά για να κρατούμε τα αιλουροειδή σε φόρμα κι αυτό είναι ένα απ’ αυτά», είπε. Ενώ ο διευθύνων σύμβουλος, Μπέντζαμιν Μι, είπε ότι πρόκειται για συνηθισμένη πρακτική σε άλλους ζωολογικούς κήπους, που «αρέσει στα λιοντάρια».
Ωστόσο, φιλοζωϊκές οργανώσεις κατήγγειλαν τον ζωολογικό κήπο ότι «δεν σέβεται τα ζώα». «Είναι μια διελκυστίνδα με λιοντάρι ή τίγρη τρόπος να εμπνεύσει κανείς σεβασμό γι’ αυτά τα ζώα. Προωθείστε το μήνυμα για να πείσουμε τον ζωολογικό κήπο του Ντάρτμουρ να το ξανασκεφτεί», σχολίασε στο Twitter η οργάνωση “The Born Free Foundation”.
Οργισμένα ήταν και τα σχόλια πολλών χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που είπαν ότι οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου θυσιάζουν τα πάντα στο βωμό του κέρδους: «Είναι αλήθεια αυτό; Ποιος ηλίθιος το βρήκε καλή ιδέα;», έγραψε ένας ακτιβιστής. Ενώ ένας άλλος συμπλήρωσε: «Μα καλά, που ζουν; Στον μεσαίωνα; Όποιος το σκέφτηκε και το υποστήριξε αυτό θα πρέπει να σκεφθεί πολύ σοβαρά αν μπορούν να χρησιμοποιούνται έτσι τα ζώα για το κέρδος»...