Μια Χιλιανή 66 ετών που καταζητείται στη χώρα της για την εμπλοκή της στην εξαφάνιση αντιφρονούντων υπό τη δικτατορία του Αουγκούστο Πινοσέτ συνελήφθη στην Αυστραλία, ανακοίνωσαν σήμερα οι αυστραλιανές αρχές.
Η Αντριάνα Ελσίρα Ρίβας Γκονσάλες, που ζει από το 1978 στην Αυστραλία, συνελήφθη το 2007 στη Χιλή στη διάρκεια επίσκεψής της στη χώρα, προτού καταφέρει να διαφύγει και πάλι στην Αυστραλία το 2010 εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους.
Σύμφωνα με τον χιλιανό ιστότοπο Memoria Viva, που είναι αφιερωμένος στην έρευνα των συνθηκών θανάτου ή εξαφάνισης θυμάτων της δικτατορίας του Πινοσέτ, η Αντριάνα Ρίβας ήταν μέλος της Εθνικής Διεύθυνσης Πληροφοριών (Dina), της διαβόητης αστυνομίας του στρατιωτικού καθεστώτος.
Για ένα διάστημα διετέλεσε και προσωπική γραμματέας του Μανουέλ Κοντρέρας, του επικεφαλής της Dina ο οποίος πέθανε το 2015.
Ο ιστότοπος δημοσίευσε μια φωτογραφία στην οποία εμφανίζεται μία γυναίκα που παρουσιάζεται ως η Ρίβας να ποζάρει χαμογελαστή στο πλευρό του Κοντρέρας, τον οποίο η χιλιανή κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει «μία από τις πιο σκοτεινές προσωπικότητες της Ιστορίας» της χώρας.
Η Ρίβας καταζητείται για την εμπλοκή της στην υπόθεση με την ονομασία «Calle Conferencia», το όνομα ενός δρόμου της Λίμας. Φέρεται να ήταν μέλος της Ταξιαρχίας Lautaro της Dina, η οποία διεξήγαγε επιχειρήσεις το 1976 εναντίον της ηγεσίας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Χιλής, πολλά στελέχη του οποίου απήχθησαν, βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν.
Η Ρίβας συνελήφθη χθες Τρίτη, διευκρίνισε εκπρόσωπος του αυστραλιανού υπουργείου Δικαιοσύνης, διευκρινίζοντας ότι «καταζητείται από τη Δημοκρατία της Χιλής για εγκλήματα διακεκριμένης περίπτωσης αρπαγής»
Η Χιλή είχε ζητήσει το 2014 την έκδοση της Ρίβας για τον ρόλο της στη σύλληψη του συνδικαλιστή Βίκτορ Ντίας Λόπες, ενός υψηλόβαθμου στελέχους του Κομμουνιστικού Κόμματος ο οποίος εξαφανίστηκε τον Μάιο του 1976 σε ηλικία 56 ετών, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα.
Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ρίβας, που εργαζόταν ως νταντά και οικιακή βοηθός στο Μπόντι, ένα προάστιο του Σίδνεϊ, θα παρουσιαστεί ενώπιον δικαστηρίου την 1η Μαρτίου.
Σε συνέντευξη που είχε δώσει το 2013 στο αυστραλιανό τηλεοπτικό δίκτυο SBS είχε δηλώσει αθώα για όσα της προσάπτουν, όμως δικαιολόγησε τη χρήση βασανιστηρίων στη διάρκεια της δικτατορίας (1973-1990) στη Χιλή.
«Έπρεπε να κάνουν τους ανθρώπους να μιλήσουν», εξήγησε η Ρίβας. «Αυτό συμβαίνει παντού σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο στη Χιλή».
Περισσότεροι από 3.200 άνθρωποι φονεύθηκαν ή εξαφανίστηκαν στη διάρκεια της δικτατορίας και περίπου 38.000 βασανίστηκαν.
Ο Πινοσέτ πέθανε το 2006 χωρίς ποτέ να δικαστεί. Ο Κοντρέρας καταδικάστηκε σε 529 χρόνια κάθειρξη για 40 περιπτώσεις βασανισμού, εξαφανίσεις και απαγωγές αντιφρονούντων.