H πολιτική κρίση κλιμακώνεται στην Αλβανία μετά τα βίαια επεισόδια του Σαββάτου στις διαδηλώσεις κατά του Έντι Ράμα καθώς η αντιπολίτευση καλεί σε νέες κινητοποιήσεις αύριο Πέμπτη.
Σύνθημά της η πάταξη της διαφθοράς, για την οποία κατηγορεί το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρωθυπουργού, τον οποίο καταγγέλλει ακόμη και για προσωπικές διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα.
Το κλίμα είναι βαρύ για την κυβέρνηση του Έντι Ράμα καθώς εδώ και εβδομάδες φοιτητές διαδηλώνουν στα Τίρανα κι άλλες πόλεις της Αλβανίας ζητώντας επιτακτικά να μπει ένα φρένο στα εκφυλιστικά φαινόμενα στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και να γίνουν εκ βάθρων μεταρρυθμίσεις, αλλά οι Αρχές απαντούν με κατασταλτικά μέτρα.
Μετά τα επεισόδια του Σαββάτου όταν οι διαδηλωτές πετροβόλησαν το γραφείο του πρωθυπουργού και την έδρα της κυβέρνησης, στην οποία επιχείρησαν να εισβάλουν, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Λουλζίμ Μπάσα χαρακτήρισε τις κινητοποιήσεις «δημοψήφισμα» προσθέτοντας ότι έχει λάβει το «μήνυμα» από τους πολίτες. Έτσι το συντηρητικό του Δημοκρατικό Κόμμα έκανε την αρχή με τους 43 βουλευτές του (επί συνόλου 140) να παραιτούνται, ενώ το ίδιο είπαν ότι θα κάνουν και το τρίτο κόμμα της Βουλής, το Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ένταξη (LSI) που διαθέτει 19 βουλευτικές έδρες και συνολικά 65 βουλευτές από επτά κόμματα της αντιπολίτευσης, που προσπαθεί να ωθήσει σε μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες τον Έντι Ράμα , το κόμμα του οποίου έχει 74 έδρες.
Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 28 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Αλβανία που η χώρα δεν διαθέτει πολιτικό πλουραλισμό στη βουλή.
Παρεμβάσεις από ΕΕ και ΗΠΑ
Οι εξελίξεις έχουν προκαλέσει ανησυχία στις Βρυξέλλες με την εκπρόσωπο της ΕΕ, Μάγια Κοτσίγιαντσιτς να επισημαίνει ότι το αίτημα κομμάτων της αντιπολίτευσης για μποϊκοτάζ της αλβανικής Βουλής και οι παραιτήσεις των βουλευτών «ζημιώνουν και αντιστρατεύονται τις προσπάθειες της χώρας» να παραμείνει στο δρόμο της ένταξης στην ΕΕ. Απηύθυνε δε έκκληση σε «κυβέρνηση και αντιπολίτευση για εποικοδομητικό διάλογο». .Η προσφυγή στη βία και η καταστροφή δημόσιας περιουσίας είναι απαράδεκτη» τόνισε, αναφερόμενη στα επεισόδια του Σαββάτου.
Αλλά και η πρεσβεία των ΗΠΑ στα Τίρανα πήρε θέση καλώντας με ανακοίνωσή της όλους τους βουλευτές «να απορρίψουν τις εκκλήσεις για παραίτηση και να υπερασπιστούν τα ιδανικά και τις αρχές που παίζουν κεντρικό ρόλο σε όλες τις δημοκρατίες.» Και κατέληξε: «Αν αποτύχετε να κάνετε τη δουλειά σας, θα αποτύχετε απέναντι στο λαό που έχετε το προνόμιο να υπηρετείτε».
Μια διαμάχη διαρκείας
Από την πτώση του κομμουνισμού, το 1992 μέχρι σήμερα το πολιτικό κλίμα στην Αλβανία χαρακτηρίζεται από μια διαρκή διαμάχη μεταξύ της εκάστοτε κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Η μια πλευρά κατηγορεί την άλλη για νοθεία στις εκλογές. Ο πολιτικός διάλογος δεν γίνεται με επιχειρήματα αλλά με προσβολές σε προσωπικό επίπεδο. Συχνά παρατηρούνται και βίαια επεισόδια εντός του Κοινοβουλίου. Μόλις πριν από λίγες ημέρες άνθρωποι της αντιπολίτευσης επιτέθηκαν στον αλβανό πρωθυπουργό με αυγά και μπογιά.
Η παγίωση του κράτους δικαίου και η προστασία της ελευθεροτυπίας είναι μόνο ορισμένες από τις σημαντικές αλλαγές, τις οποίες η ΕΕ ζητά από την Αλβανία. Η χώρα, που από το 2009 είναι μέλος του ΝΑΤΟ, έχει δεσμευτεί απέναντι στην ΕΕ να προχωρήσει σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Η Αλβανία δεν χρειάζεται νέες αναταραχές.
Κάθε καθυστέρηση ενδέχεται να έχει σημαντικές συνέπειες για τη χώρα. Το περσινό ραντεβού για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων δεν τηρήθηκε. Εάν αναβληθεί και το επόμενο που προγραμματίζεται για τη συνάντηση κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο, οι συνέπειες για τη χώρα ενδέχεται να είναι μοιραίες.