Αξιωματούχοι της ευρωζώνης προειδοποίησαν ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να μην πάρει τη δόση ύψους περίπου 750 εκατ. ευρώ τον επόμενο μήνα, επειδή δεν έχουν ολοκληρωθεί οι συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις.
Η δόση αποτελεί μέρος των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα- περίπου 4,8 δισ. ευρώ συνολικά- τα οποία θα εκταμιευθούν προς την Ελλάδα έως τα μέσα του 2022, σε εξαμηνιαίες δόσεις, αλλά και από το waiver, τον μηχανισμό που επέτρεπε τη χρήση των ελληνικών ομολόγων για δανεισμό. Αθροιστικά, η κάθε δόση φτάνει τα 750 εκατ. ευρώ και σχεδιάστηκε ως κίνητρο προκειμένου να συνεχίσει η Αθήνα τις μεταρρυθμίσεις, επισημαίνει το Reuters.
Στις 27 Φεβρουαρίου αναμένεται η έκθεση της Κομισιόν για την πρόοδο της Ελλάδας αναφορικά με την εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων. Αυτή θα είναι καθοριστική προκειμένου να αποφασίσουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αν θα επιτρέψουν να γίνει η εκταμίευση.
«Η έκθεση πιθανόν θα αναφέρει ότι η Ελλάδα δεν έχει ολοκληρώσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις. Το Eurogroup, που θα συζητήσει για το θέμα στις 11 Μαρτίου, δεν θα επιτρέψει εκταμιεύσεις αν η Αθήνα δεν ολοκληρώσει τις δράσεις από τις 27 Φεβρουαρίου έως τις 11 Μαρτίου», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της ευρωζώνης.
Υπάρχουν 16 μεταρρυθμίσεις που είναι σε διαφορετικό στάδιο. Ομως οι βασικές, αναφέρουν οι αξιωματούχοι, αφορούν την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, την εξέλιξη του πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας και το νομικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, ιδιαίτερα η προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.
«Το βασικό είναι ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, που χρειάζεται μια ισορροπία ανάμεσα στην προστασία των οικονομικά αδύναμων ιδιοκτητών ακινήτων και τις τράπεζες. Η ελληνική πλευρά ακόμη επεξεργάζεται τον νόμο και λαμβάνει τα σχόλια των θεσμών», δήλωσε άλλος αξιωματούχος της ευρωζώνης.
Αν τελικά το Eurogroup αποφασίσει να μην εκταμιεύσει τη δόση τον Μάρτιο, μπορεί να το κάνει αργότερα, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι μεταρρυθμίσεις, δήλωσαν αμφότεροι οι αξιωματούχοι.