Υπέρ της άρσης της καταναγκασμού της ομοφωνίας στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης τάσσεται ο Χριστιανοδημοκράτης Πρόεδρος της γερμανικής (Ομοσπονδιακής) Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό του Βερολίνου/Βραδεμβούργου (rbb) είπε συγκεκριμένα: «Η αρχή της ομοφωνίας σημαίνει ότι o πιο αργός μπορεί να μπλοκάρει τα πάντα. Γι 'αυτό χρειαζόμαστε ένα σύστημα ψηφοφορίας με πλειοψηφία, έστω και με ειδική πλειοψηφία. Στο ευρωπαϊκό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) σίγουρα δεν θα προσκρούσει μια τέτοια μεταρρύθμιση».
Αναφερόμενος στις ευρωπαϊκές εκλογές που θα διεξαχθούν σε περίπου τρεις μήνες ο κ. Σόιμπλε είπε:
«Εάν από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών προκύψει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μια μεγάλη μειοψηφία ή ακόμα και πλειοψηφία ευρωσκεπτικιστών βουλευτών, βουλευτών δηλαδή οι οποίοι είναι κατά της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αυτό θα ήταν φυσικά κάτι μοιραίο για την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Ο κ. Σόιμπλε τάχθηκε παράλληλα υπέρ της μεταφοράς μέρους της εθνικής δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής σε ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα: «Μόνο εάν επιτευχθεί αυτό, θα μπορούσε επίσης να καθιερωθεί ένας υπουργός Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όσο δεν γίνεται, δεν έχει νόημα από μόνο του να υπάρχει ένας (Ευρωπαίος) υπουργός Οικονομικών, διότι τότε θα είναι απλώς ένα σύμβολο που δεν έχει αρμοδιότητες. Ενας Ευρωπαίος Υπουργός Οικονομικών χρειάζεται έναν ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, χρειάζεται ευρωπαϊκά έσοδα και φυσικά χρειάζεται τις κατάλληλες αρμοδιότητες», τόνισε.
Ο κ. Σόιμπλε ήταν μέχρι το 2017 για περίπου οκτώ χρόνια ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.