Πυρετώδεις διαβουλεύσεις για τα... υπόλοιπα του PSI - iefimerida.gr

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις για τα... υπόλοιπα του PSI

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Τη καλύτερη λύση για τα περίπου 6,5 δισ. ευρώ των ομολόγων που έμειναν... «ακούρευτα», αναζητά η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους, έχοντας κατά νου ότι τα χρονικά περιθώρια δεν είναι ανεξάντλητα, με δεδομένο ότι στα μέσα Μαΐου λήγει ομόλογο 450 εκ. ευρώ.

Έχοντας ήδη δώσει παράταση στους κατόχους αυτών των ομολόγων -υπό αλλοδαπό δίκαιο ή δάνεια ΔΕΚΟ με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου- οι επιλογές που έχει η ελληνική πλευρά δεν είναι πολλές. Ή θα πληρωθούν τα 6,5 δισ. ή δεν θα πληρωθούν, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη του Euroworking group με αυτό ακριβώς το αντικείμενο και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο οι τελικές αποφάσεις να ληφθούν σε υψηλό επίπεδο, δηλαδή από τους υπουργούς Οικονομικών.

Μια τέτοια εξέλιξη δεν είναι, πάντως, ιδιαιτέρως επιθυμητή από τους Ευρωπαίους, οι οποίοι προτιμούν να εμφανιστεί η ελληνική κυβέρνηση ως εκείνη που θα λάβει τη τελική απόφαση. Το ενδεχόμενο να πληρωθούν στο ακέραιο οι κάτοχοι αυτών των ομολόγων θα πρέπει να θεωρείται μάλλον απίθανο με τα σημερινά δεδομένα και εξετάζεται το ενδεχόμενο να πληρωθούν στο 25- 30%, με νεώτερη πρόταση που θα κάνει η Ελλάδα, η οποία σε κάθε περίπτωση δεν θα είναι καλλίτερη από αυτή του PSI.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται να περάσει τελικά η σκληρή γραμμή, που λέει ότι αυτά τα ομόλογα δεν πρέπει να πληρωθούν καθόλου, καθώς παρά τις δεδομένες προσφυγές των εν λόγω ομολογιούχων, δεν είναι λίγοι εκείνοι -ακόμα και στις Βρυξέλλες- που θεωρούν ότι πρέπει να σταλεί ένα σαφές μήνυμα σε όσους κερδοσκοπούν και στοιχηματίζουν με χώρες της Ευρωζώνης...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ