Η διεθνής κοινότητα εκφράζει την υποστήριξή της στην Ταϊβάν κατόπιν της απειλής του κινέζου προέδρου Σι Τζιπινγκ να χρησιμοποιήσει στρατιωτική ισχύ για την επίτευξη της επανένωσης.
Ο πρόεδρος Σι Τζιπινγκ επιβεβαίωσε τη μακρόχρονη πολιτική της Κίνας έναντι της Ταϊβάν σε ομιλία του στις 2 Ιανουαρίου, επαναλαμβάνοντας ότι η Ταϊβάν θα πρέπει να εγκαταλείψει οποιαδήποτε σκέψη ανεξαρτησίας και ότι θα πρέπει να συμμορφωθεί με την αρχή της «μίας Κίνας» και της «μίας χώρας, δύο συστήματα», και επανέλαβε την απειλή να χρησιμοποιήσει στρατιωτική ισχύ για την επίτευξη της επανένωσης.
Σε απάντηση της ομιλίας του Σι Τζιπινγκ, η Πρόεδρος Tsai δήλωσε αργότερα την ίδια ημέρα ότι το έθνος δεν θα αποδεχθεί ποτέ την αρχή της «μίας χώρας, δύο συστήματα» και η αποδοκιμασία της από την κοινή γνώμη αποτελεί την επικρατούσα άποψη στην Ταϊβάν. Η Tsai επανέλαβε επίσης τα «τέσσερα πρέπει» για την πρόοδο των εκατέρωθεν των στενών σχέσεων προς μία θετική κατεύθυνση. Αυτά είναι ότι η Κίνα πρέπει να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα της ύπαρξης της Δημοκρατίας της Κίνας (Ταϊβάν)· να σέβεται τη δέσμευση του λαού της για ελευθερία και δημοκρατία· να διαχειρίζεται τις εκατέρωθεν των στενών διαφορές με ειρηνικό τρόπο και με βάση την ισότητα· και ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να διεξάγονται από τις κυβερνήσεις ή τους εξουσιοδοτημένους φορείς τους.
Η ομιλία του Σι Τζιπινγκ προκάλεσε ανησυχίες στη διεθνή κοινότητα και όλο και περισσότεροι αξιωματούχοι και εμπειρογνώμονες από άλλες χώρες εξέφρασαν δημοσίως την υποστήριξή τους στην Ταϊβάν.
Η στάση της ΕΕ
Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 30 Ιανουαρίου στο Στρασβούργο αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στις εκατέρωθεν των στενών σχέσεις, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης δήλωσε ότι ο οργανισμός βρίσκεται σε συνομιλίες με την Ταϊβάν σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και την ενθαρρύνει να είναι ένας ενεργός παίκτης στις διεθνείς υποθέσεις. Σύμφωνα με τον κ.Στυλιανίδη, η ΕΕ επιδεικνύει έντονο ενδιαφέρον για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ασία και πιστεύει ότι η Ταϊβάν και η Κίνα πρέπει να προβούν στην επανέναρξη των συνομιλιών μέσα από έναν εποικοδομητικό διάλογο.
Περίπου 20 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μίλησαν επίσης για την Ταϊβάν κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Μεταξύ αυτών, ο ευρωβουλευτής Werner Langen κάλεσε την ΕΕ να ορθώσει το ανάστημά της στις κινεζικές προσπάθειες αποκλεισμού της Ταϊβάν από διεθνείς συνθήκες και διαπραγματεύσεις.
Η Ευρωβουλευτής Laima Liucija Andrikiene δήλωσε ότι η επιθυμία και τα δικαιώματα του λαού της Ταϊβάν στην ελευθερία και τη δημοκρατία πρέπει να γίνουν σεβαστά, ενώ η Κίνα πρέπει να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα της ύπαρξης της Δημοκρατίας της Κίνας (Ταϊβάν) και να διαχειριστεί τις εκατέρωθεν των στενών διαφορές ειρηνικά, ισότιμα και χωρίς όρους.
Προηγουμένως, στις 10 Ιανουαρίου, βουλευτές του Βελγίου έγραψαν στον υπουργό Εξωτερικών τους ότι εκφράζουν ανησυχίες για την απειλή του Xi να μην εγκαταλείψει τη χρήση βίας κατά της Ταϊβάν και τόνισαν ότι η «Πολιτική της μίας Κίνας» του Βελγίου διαφέρει από την «Αρχή της μίας Κίνας» της Κίνας.
Στη Γερμανία, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Heiko Maas σε απάντησή του στις ερωτήσεις του βουλευτή Klaus-Peter Willsch κατά τη διάρκεια μιας κοινοβουλευτικής συνεδρίασης στις 16 Ιανουαρίου, είπε ότι η κυβέρνηση διαφωνεί με οποιαδήποτε απειλή χρήσης βίας ως μέσο επίλυσης διαφορών. Ο Maas παρότρυνε επίσης όλα τα μέλη της ΕΕ να υιοθετήσουν την ίδια στάση εναντίον της Κίνας.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κοινή δήλωση στις 11 Ιανουαρίου που συντάχθηκε από τον Λόρδο Rogan, αναπληρωτή Πρόεδρο της Βουλής των Λόρδων, και τον Nigel Evans, μέλος της Βουλής των Κοινοτήτων, εκφράζει υποστήριξη προς την ομιλία της προέδρου Tsai Ing-wen αναφορικά με τις εκατέρωθεν των στενών σχέσεις και καταδεικνύει την διακομματική υποστήριξη για την Ταϊβάν μεταξύ των Βρετανών βουλευτών. «Θεωρούμε ότι οποιαδήποτε απειλή ή εκφοβισμός στο Στενό της Ταϊβάν είναι ανεύθυνη και επιθυμούμε να διασφαλίσουμε ότι οι ενέργειες που λαμβάνουν χώρα στο Στενό της Ταϊβάν δεν απειλούν τις εκατέρωθεν των στενών σχέσεις και το status quo», αναφέρει η δήλωση.
Και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την ελευθερία και τη δημοκρατία της Ταϊβάν
Στις ΗΠΑ, τα μηνύματα που υποστηρίζουν την ελευθερία και τη δημοκρατία της Ταϊβάν δημοσιεύτηκαν στους επίσημους λογαριασμούς κοινωνικών μέσων
γερουσιαστών, αντιπροσώπων, αξιωματούχων και ακαδημαϊκών. Οι εν λόγω δηλώσεις προβάλουν την αποδοκιμασία των συνεχιζόμενων απειλών της Κίνας προς την Ταϊβάν και την υπονόμευση της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας. Χαιρετίζουν επίσης τη θαρραλέα στάση του λαού της Ταϊβάν να αντισταθούν στις κινεζικές πιέσεις και να προστατεύσουν το δημοκρατικό τους σύστημα.