Τον Ιούλιο θα είναι έτοιμο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ρουμανικών αρχών και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), το σχέδιο αναδιάρθρωσης των κρατικών επιχειρήσεων και των ΔΕΚΟ, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Εμίλ Μποκ, με αφορμή την ανάλυση που διεξάγουν στελέχη της κυβέρνησης και του ΔΝΤ για τις μεταρρυθμίσεις, που κρίνονται αναγκαίες, με στόχο την επίτευξη της δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Σύμφωνα με τον κ. Μποκ, με το σχέδιο αναδιάρθρωσης θα καθοριστούν οι τρόποι, βάσει των οποίων, κάθε κρατική επιχείρηση και ΔΕΚΟ θα συνεχίσει τη λειτουργία της.
Παράλληλα, από το ίδιο σχέδιο θα προκύψουν και οι νέες μορφές των επιχειρήσεων, είτε μέσω της αναδιάρθρωσης, είτε μέσω άλλων «δράσεων», όπως ιδιωτικοποίηση ή αλλαγή στη διαχειριστική και διοικητική δομή τους.
Ο κ. Μποκ επανέλαβε πως είναι αναγκαίο, οι ζημιογόνες κρατικές επιχειρήσεις να επανέλθουν στην κερδοφορία, κάτι που άλλωστε αποτελεί και στόχο των ρουμανικών αρχών για την επίτευξη της δημοσιονομικής εξυγίανσης και την υγιή ανάπτυξη της οικονομίας.
Πρόσθεσε δε, πως οι περισσότερες απ' αυτές τις επιχειρήσεις απορροφούν κρατικά κονδύλια ύψους έως και 50% του συνόλου του προϋπολογισμού τους για να επιβιώσουν, ενώ αυτά τα ποσά θα έπρεπε να διατίθενται για την πληρωμή μισθών και συντάξεων, καθώς και άλλων επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας ή την υλοποίηση δημοσίων επενδύσεων.
Στόχος του σχεδίου αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων δεν είναι η έξοδος των εργαζομένων απ' αυτές - διαβεβαίωσε ο κ. Μποκ - αλλά ο προσδιορισμός του ακριβούς κόστους και του αριθμού των εργαζομένων που είναι αναγκαία για τη λειτουργία κάθε μίας κρατικής επιχείρησης.
Στη λίστα των εταιρειών που θα αναδιαρθρωθούν-με βάση τα όσα προβλέπονται από το μνημόνιο, που υπεγράφη από τη ρουμανική κυβέρνηση και το ΔΝΤ, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ο εθνικός οργανισμός σιδηροδρόμων, η εθνική εταιρεία αυτοκινητοδρόμων, η εταιρεία μεταφορών και ταχυδρομικών υπηρεσιών, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.
Η αλλαγή στη δομή των εταιρειών του υπουργείου Μεταφορών στοχεύει, αρχικά, στο να καταστούν περισσότερο αποτελεσματικές και δεν οδηγεί απαραίτητα σε απολύσεις εργαζομένων, υπογράμμισε ο αντιπρόσωπος του ΔΝΤ στο Βουκουρέστι, Μιχάι Τανασέσκου.
Ωστόσο, το σχέδιο αναδιάρθρωσης των κρατικών εταιριών εγείρει ανησυχίες στα εργατικά συνδικάτα της Ρουμανίας, εκπρόσωποι των οποίων δήλωσαν ότι περίπου 30.000 θέσεις εργασίας θα χαθούν, σε περίπτωση που το σχέδιο προχωρήσει, όπως ακριβώς προβλέπεται από το μνημόνιο κυβέρνησης - ΔΝΤ.
Τα εργατικά συνδικάτα θα εκπονήσουν μελέτη για την επίπτωση που έχει στην αγορά εργασίας ο Κώδικας Εργασίας και το σχέδιο αναδιάρθρωσης των κρατικών εταιρειών και στη συνέχεια θα ενημερώσουν για τα ευρήματα της μελέτης, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.