Όνειρα επιστροφής στη Βρετανία κάνει μια από τις τρεις μαθήτριες που έφυγαν από το ανατολικό Λονδίνο το 2015 για να ενταχθεί στις δυνάμεις του «Ισλαμικού Κράτους», αν και όπως λέει «δεν το μετανιώνει» που πήγε στη Συρία.
Η Σαμάιμα Μπέγκαμ ήταν μόλις 15 ετών όταν ξεκίνησε μαζί με δύο συμμαθήτριές της, την Καντίζ Σουλτάνα και την Αμίρα Αμπάζε με προορισμό τη Ράκα τον Φεβρουάριο του 2015. Φθάνοντας στην τότε de facto «πρωτεύουσα» του «χαλιφάτου» την έβαλαν σ’ ένα σπίτι για «άγαμες» γυναίκες και μέσα σε τρεις εβδομάδες παντρεύτηκε έναν 27χρονο Ολλανδό τζιχαντιστή.
Μιλώντας στους Τάιμς του Λονδίνου από προσφυγικό καταυλισμό στη Συρία είπε ότι είναι έγκυος εννέα μηνών κι ότι θέλει να γυρίσει στη Βρετανία για το μωρό της. Αποκάλυψε ότι είχε φέρει στον κόσμο άλλα δύο παιδιά που πέθαναν από ασθένειες και υποσιτισμό, ενώ μίλησε και για όσα έζησε μέσα στη φρίκη του πολέμου.
«Είδα το πρώτο κομμένο κεφάλι σε έναν σκουπιδοτενεκέ»
«Είδα το πρώτο κομμένο κεφάλι μέσα σ’ έναν σκουπιδοτενεκέ, αλλά δεν με ενόχλησε καθόλου. Ήταν το κεφάλι ενός αιχμαλώτου, που τον έπιασαν στο πεδίο της μάχης, ενός εχθρού του Ισλάμ. Το μόνο που σκέφτηκαν ήταν θα μπορούσε να κάνει σε μια μουσουλμάνα αν του δινόταν η ευκαιρία», είπε.
Η 19χρονη σήμερα «νύφη του ISIS» διέφυγε πριν από δύο εβδομάδες από το Μπαγκούζ, το τελευταίο έδαφος υπό τον έλεγχο της τρομοκρατικής οργάνωσης στην ανατολική Συρία. Ο άνδρας της παραδόθηκε σε μια ομάδα Σύρων μαχητών ενώ έφευγαν και τώρα βρίσκεται, όπως λέει η νεαρή, σε μια φυλακή όπου βασάνιζαν τους κρατουμένους. Η Μπέγκαμ βρίσκεται μαζί με άλλα 39.000 άτομα σ’ έναν προσφυγικό καταυλισμό στη βόρεια Συρία.
«Ήταν σαν κανονική ζωή...»
Πώς ήταν η ζωή της στη Ράκα, τη ρώτησε ο δημοσιογράφος των Times. Ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες της; «Ναι», λέει. «Ήταν σαν κανονική ζωή. Η ζωή που δείχνουν στα προπαγανδιστικά βίντεο, είναι κανονική. Κάθε τόσο έπεφταν βόμβες, αλλά πέρα απ’ αυτό... Δεν είμαι πια ή ίδια ανόητη 15χρονη μαθήτρια που το έσκασε από το Μπέτναλ Γκριν πριν από τέσσερα χρόνια.
Δεν το μετάνιωσα που ήρθα εδώ».
Μετά την απώλεια των δύο πρώτων παιδιών της έγινε υπερπροστατευτική προς το παιδί που κυοφορεί. Φοβήθηκε μην το χάσει και γι’ αυτό αποφάσισε, όπως λέει, να φύγει από το Μπαγκούζ.
«Ήμουν αδύναμη. Δεν μπορούσε να αντέξω όλα αυτά τα βάσανα και τις δυσκολίες από την παραμονή στο πεδίο της μάχης. Φοβόμουν, όμως, μήπως χάσω και το παιδί που έχω τώρα στην κοιλιά μου».
Η Μπέγκαμ λέει ότι φοβάται μήπως το μωρό της αρρωστήσει στον προσφυγικό καταυλισμό. «Γι’ αυτό θέλω να επιστρέψω στη Βρετανία, επειδή ξέρω ότι εκεί θα το φροντίσουν, τουλάχιστον όσον αφορά στην υγεία του. Θα κάνω ό,τι είναι αναγκαίο για να μπορέσω να γυρίσω και να ζήσω ήσυχα με το παιδί μου».
Το «Ισλαμικό Κράτος» έχει χάσει το 99,5% των εδαφών που ήλεγχε κάποτε, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Ωστόσο, οι μάχες συνεχίζονται στη βορειοανατολική Συρία όπου δυνάμεις Κούρδων και μαχητών των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» λένε ότι αιχμαλώτισαν δεκάδες ξένους τζιχαντιστές τις τελευταίες εβδομάδες.
Αναφερόμενος στην υπόθεση της Μπέγκαμ κι ενώ, όπως αναφέρει ο Βρετανικός Τύπος, πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν να μην της επιτραπεί να επιστρέψει, ή να συλληφθεί και να φυλακιστεί μόλις πατήσει το πόδι της σε βρετανικό έδαφος, ο Βρετανός υπουργός Ασφάλειας, Μπεν Γουάλας, είπε ότι η 19χρονη «έχει το δικαίωμα να γυρίσει πίσω» και θα της επιτραπεί να επιστρέψει στη Βρετανία αν παρουσιαστεί σε βρετανικό προξενείο στο Ιράκ ή την Τουρκία, αλλά όπως επεσήμανε: «οι Βρετανοί πολίτες έχουν δικαιώματα, όποιοι κι αν είναι, αλλά αν πήγα να ενταχθούν στον ΙSIS και επιστρέφουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, να περιμένουν ότι θα ανακριθούν και ει δυνατόν θα τους ασκηθεί δίωξη. Οι πράξεις έχουν συνέπειες. Νομίζω ότι η κοινή γνώμη θα σκέφτεται γιατί αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να επιστρέψουν σε μια χώρα που είπαν ότι μισούν». Αν και δεν θέλησε να κάνει περαιτέρω σχόλια για την υπόθεση, επεσήμανε ότι «είνμαι πολύ ανησυχητικό» ότι «δεν μετανιώνει» που εντάχθηκε στη «χειρότερη τρομοκρατική οργάνωση στην ιστορία.