Με το ρεκόρ αποδράσεων που έχει στο ενεργητικό του και μετά την απόφαση των ενόρκων στη Νέα Υόρκη να τον κρίνουν ένοχο και για τις δέκα κατηγορίες που αντιμετώπιζε, ο «Ελ Τσάπο» ετοιμάζεται να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του σε μια φυλακή υψίστης ασφαλείας.
Ποια θα είναι αυτή; Σύμφωνα με ειδικούς ο διαβόητος βαρώνος των ναρκωτικών Χοακίν Γκουζμάν, ο άνθρωπος που έχει τη φήμη του Χουντίνι στην ικανότητα να ξεγλιστρά από τις δαγκάνες του Νόμου, είναι ο ιδανικός υποψήφιος για το «Αλκατράζ των Βραχωδών Ορέων», όπως είναι γνωστή η φυλακή ADX (“Administrative Maximum”) στο Φλόρενς του Κολοράντο.
«Ο Ελ Τσάπο ανταποκρίνεται τέλεια στην περιγραφή», λέει ο Κάμερον Λίντσεϊ, συνταξιούχος διευθυντής τριών αμερικανικών σωφρονιστικών καταστημάτων. «Θα μου προκαλέσει σοκ αν δεν τον στείλουν στην ADX».
Πίσω απ’ τους ενισχυμένους τοίχους της ADX, περίπου δύο ώρες νότια του Ντένβερ, «φιλοξενούνται» περίπου 400 κρατούμενοι 23 ώρες το 24ωρο σε ατομικά κελιά διαστάσεων 2,1μ επί 3,7 μ. με έπιπλα κατασκευασμένα από μπετόν αρμέ.
Οι διαβόητοι συγκρατούμενοι
Μεταξύ των συγκρατουμένων του Ελ Τσάπο, εφόσον τελικά καταλήξει στη “supermax” (super-maximum security) θα είναι:
- ο «Γιουναμπόμπερ», (Unabomber όπως τον ονόμασε το FBI από το UNABOM -University and Airline Bomber),
ο σχιζοφρενής αναρχικός οικο-τρομοκράτης Τεντ Καζίνσκι, που ταχυδρομούσε φακέλους παγιδευμένους με εκρηκτικά στα θύματά του (3 νεκροί και 23 τραυματίες) και καταδικάστηκε οκτάκις σε ισόβια
- ο βομβιστής του Μαραθωνίου της Βοστώνης Τζοχάρ Τσαρνάεφ,
που σκότωσε μαζί με τον αδελφό του Ταμερλάν τρία άτομα και τραυμάτισε άλλα 280 τον Απρίλιο του 2013, όταν ανατίναξαν χύτρες ταχύτητας με καρφιά κοντά στη γραμμή τερματισμού και έχει καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών
- ο Ραμζί Γιούσεφ,
εκ των βασικών πρωταγωνιστών της βομβιστικής επίθεσης του 1993 στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, και ανεψιός του Χαλίντ Σεϊχ Μοχάμεντ της Αλ Κάιντα, ενορχηστρωτή των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001
- ο Ζακαρίας Μουσάουι,
που καταδικάστηκε για την εμπλοκή του στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και φέρεται να ήταν πρώην στρατολόγος για μαχητές της Αλ Κάιντα με έδρα την Τσετσενία.
- ο ακροδεξιός ακτιβιστής Τέρι Νίκολς
συνεργός του Τίμοθι Μακ Βέι στην βομβιστική επίθεση σε ομοσπονδιακό κτίριο της Οκλαχόμα, το 1995, όταν σκοτώθηκαν 169 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 675
Αλλά ο 61χρονος Ελ Τσάπο («κοντοπίθαρος» λόγω του μικρού του αναστήματος), που περιμένει να μάθει τον Ιούνιο την ποινή του για τη διακίνηση τόνων ναρκωτικών στις ΗΠΑ επί μια εικοσαετία και την εμπλοκή του σε δεκάδες στυγερές δολοφονίες θα ξεχωρήσει ακόμη και ανάμεσα σ’ αυτούς τους διαβόητους εγκληματίες λόγω της φήμης που έχει αποκτήσει με τις θεαματικές αποδράσεις του.
Σε μια απ’ αυτές το 2015 είχε καταφέρει να το σκάσει από τη φυλακή ασφαλείας Αλτιπλάνο στο κεντρικό Μεξικό, από όπου επικοινωνούσε επί εβδομάδες με τους συνεργούς του με δορυφορικό τηλέφωνο. Ο Ελ Τσάπο διέφυγε από μια τρύπα στη ντουζιέρα του, καβάλησε μια μηχανή που τον περίμενε και διήνυσε με ταχύτητα τη μήκους ενάμιση χιλιομέτρου σήραγγα μέχρι την άλλη πλευρά της.
Πιστεύεται ότι Γκουζμάν είχε λαδώσει κάποιον μέσα στη φυλακή, όπως και το 2001, όταν διέφυγε από μια άλλη μέσα στο καλάθι με τα άπλυτα. Μπορεί να ξαναγίνει κάτι τέτοιο στην ADX; Μάλλον απίθανο.
Οι κρατούμενοι στο «Αλκατράζ των Βραχωδών Ορέων» περνούν χρόνια ολόκληρα στην απομόνωση και συχνά χωρίς να τους απευθύνει κανείς κουβέντα επί μέρες, όπως είχε διαπιστώσει η Διεθνής Αμνηστία σε έκθεσή της. Στους περισσότερους δίνουν από μια τηλεόραση, αλλά η μόνη θέα προς τον πραγματικό κόσμο είναι μέσω ενός παραθύρου μόλις 10 εκατοστών, ειδικά σχεδιασμένου να εμποδίζει στους κρατούμενους να προσδιορίσουν σε ποιο ακριβό σημείο των φυλακών βρίσκονται. Η επαφή με ανθρώπους περιορίζεται στο ελάχιστο. Οι φυλακισμένοι τρώνε όλα τα γεύματά τους στα κελιά τους, δίπλα στις τουαλέτες τους.
Η ίδια η φυλακή προστατεύεται από αγκαθωτά συρματοπλέγματα, πυργίσκους, βαριά οπλισμένες περιπόλους και ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά.
«Αν υπάρχει μια φυλακή απ’ όπου είναι αδύνατο να αποδράσεις αυτή είναι η ADX. Eίναι η φυλακή των φυλακών», λέει ο πρώην διευθυντής φυλακής υψίστης ασφαλείας στη Λουϊζιάνα, Μπερλ Κέιν.