H παγκόσμια αγορά πετρελαίου θα δυσκολευθεί φέτος να απορροφήσει την ταχέως αυξανόμενη προσφορά αργού από παραγωγούς εκτός του ΟΠΕΚ (Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών), παρά τη μείωση της παραγωγής από τον Οργανισμό και τις κυρώσεις των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα και το Ιράν, αναφέρει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) σε έκθεσή του.
Ο IEA άφησε αμετάβλητη την πρόβλεψή του για την αύξηση της ζήτησης το 2019 --σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση του Ιανουαρίου-- στα 1,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα. «Στηρίζεται (η ζήτηση) από τις χαμηλότερες τιμές και την έναρξη σχεδίων για πετροχημικά στην Κίνα και τις ΗΠΑ. Η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, ωστόσο, θέτει όριο στην όποια αύξηση», αναφέρει ο IEA.
Όσον αφορά στην αύξηση της προσφοράς αργού από παραγωγούς εκτός του ΟΠΕΚ, ο IEA την αναθεώρησε ανοδικά στα 1,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα για το 2019 από 1,6 εκατ. βαρέλια. Ο Οργανισμός χαμήλωσε, επίσης, την πρόβλεψή του για τη ζήτηση πετρελαίου του ΟΠΕΚ, οι χώρες του οποίου έχουν δεσμευθεί να μειώσουν την παραγωγή τους κατά 800.000 βαρέλια φέτος στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Ρωσία και άλλους παραγωγούς εκτός του ΟΠΕΚ, όπως το Ομάν και το Καζακστάν. Η ζήτηση για πετρέλαιο του ΟΠΕΚ προβλέπεται τώρα στα 30,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα για το 2019 έναντι πρόβλεψης 31,6 εκατ. βαρελιών τον Ιανουάριο.
Οι κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν και τη Βενεζουέλα έχουν περιορίσει την προσφορά πιο όξινου αργού με μεγαλύτερο βάρος, το οποίο αποδίδει μεγαλύτερες ποσότητες αποσταγμάτων υψηλότερης αξίας σε σχέση με τη βενζίνη. Οι κυρώσεις αυτές έχουν προκαλέσει την αποδιάρθρωση ορισμένων διυλιστηρίων, αλλά δεν έχουν οδηγήσει σε δραματική αύξηση της τιμής του πετρελαίου το 2019.
«Όσον αφορά την ποσότητα του αργού πετρελαίου, οι αγορές πιθανόν θα μπορέσουν να προσαρμόσουν τις αρχικές αποδιαρθρώσεις (από τις κυρώσεις στη Βενεζουέλα)», ανέφερε ο IEA, προσθέτοντας ότι «τα αποθέματα στις περισσότερες αγορές είναι σήμερα υψηλά και… υπάρχει επιπλέον παραγωγική δυναμικότητα διαθέσιμη».
Η παραγωγή της Βενεζουέλας έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό την τελευταία διετία, στα 1,17 εκατ. βαρέλια την ημέρα, καθώς η οικονομική κρίση έπληξε την ενεργειακή της βιομηχανία και οι αμερικανικές κυρώσεις έπληξαν τώρα τις εξαγωγές της.
Η τιμή του μπρεντ έχει αυξηθεί 20% το 2019 σε περίπου 63 δολάρια το βαρέλι, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης αυτής σημειώθηκε στις αρχές Ιανουαρίου, ενώ σε μεγάλο βαθμό παρέμεινε σταθερή έκτοτε, παρά τη μετέπειτα επιβολή των κυρώσεων από τις ΗΠΑ.
«Οι τιμές πετρελαίου δεν έχουν αυξηθεί σε επίπεδο συναγερμού, επειδή η αγορά απορροφά ακόμη τα πλεονάσματα που είχαν δημιουργηθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2018», σημείωσε ο ΙΕΑ, προσθέτοντας:
«Σε ποσοτικούς όρους, το 2019 οι ΗΠΑ θα αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου του περισσότερο από τη σημερινή παραγωγή της Βενεζουέλας. Σε όρους ποιότητας, η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη. Η ποιότητα έχει σημασία».