Yπό αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας ξεκινά σήμερα στο Ανώτατο Δικαστήριο στη Μαδρίτη η δίκη 12 Καταλανών αυτονομιστών πολιτικών που ενεπλάκησαν στην απόπειρα απόσχισης από την Ισπανία.
Η δίκη επανέφερε στο προσκήνιο τις εντάσεις για το μέλλον της πλούσιας περιφέρειας με εκατοντάδες αστυνομικούς, μεταξύ των οποίων και από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία, να παρατάσσονται γύρω από το κτίριο του δικαστηρίου στην Ισπανική πρωτεύουσα.
Κρίσιμη συγκυρία για τη σοσιαλιστική κυβέρνηση
Η δίκη, διεξάγεται σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη πολιτική συγκυρία για την κυβέρνηση του σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ, που θα χρειαστεί αύριο στη Βουλή τη στήριξη των καταλανικών κομμάτων για να περάσει τον προϋπολογισμό και να αποτρέψει έτσι το πρόωρο τέλος της κυβέρνησης μειοψηφίας. Οι Καταλανοί όμως δεν πρόκειται να παραχωρήσουν έτσι απλά τις 17 κρίσιμες ψήφους τους χωρίς να ζητήσουν ισχυρά ανταλλάγματα. Μεταξύ άλλων αξιώνουν από τον Σάντσεθ να εκφραστεί κατά της επιβολής σκληρών ποινών στους 12 αλλά και να συναινέσει σε μια συζήτηση για το δικαίωμα αυτοδιάθεσης της ισπανικής επαρχίας.
Μέχρι στιγμής ο Σάντσεθ δεν φαίνεται να ενδίδει στις πιέσεις. Ισπανικά μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζουν όμως εδώ και μέρες τον ισπανό πρωθυπουργό «όμηρο» των Καταλανών. Πράγματι, εάν δεν υπαναχωρήσει μέχρι αύριο καμία πλευρά και οι Καταλανοί κάνουν την απειλή τους πράξη ψηφίζοντας μαζί με την συντηρητική αντιπολίτευση κατά του σχεδίου προϋπολογισμού, τότε ο Σάντσεθ θα πρέπει να προχωρήσει στη διενέργεια πρόωρων εκλογών. Ο ίδιος έχει βάλει ήδη στο τραπέζι την 14η Απριλίου ως πιθανή ημερομηνία.
Η διεξαγωγή της δίκης των επί έναν και πλέον χρόνο κρατουμένων Καταλανών πολιτικών έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις εντός κι εκτός της Καταλονίας, αλλά επίσης έχει ευαισθητοποιήσει και πολλούς άλλους εκτός της Ισπανίας.Δεκάδες χιλιάδες πολίτες ανταποκρίθηκαν την περασμένη Κυριακή στο κάλεσμα της αντιπολίτευσης, των φιλελευθέρων και των ακροδεξιών και κατέβηκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν κατά της κυβέρνησης. Κατηγορώντας την ότι είναι ιδιαίτερα ενδοτική έναντι των Καταλανών οι διαδηλωτές ζήτησαν την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Η Καταλονία κήρυξε την ανεξαρτησία της από την Ισπανία τον Οκτώβριο του 2017 μετά το δημοψήφισμα που διεξήχθη, μολονότι το είχε απαγορέψει η ισπανική δικαιοσύνη, πυροδοτώντας τη χειρότερη πολιτική κρίση στη χώρα από τον θάνατο του δικτάτορα Φράνκο το 1975.
Σοβαρές κατηγορίες
Οι 12 Καταλανοί πολιτικοί με προεξάρχοντα τον αντιπρόεδρο της τοπικής Γκοβέρν (κυβέρνηση) κι ηγέτη της Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς της Καταλονίας (ERC) Οριόλ Τζουνκέρας αντιμετωπίζουν κατηγορίες για στάση, απόπειρα κατάλυσης του ισπανικού κράτους και διασπάθιση κρατικών πόρων για τον ρόλο τους στη διεξαγωγή του απαγορευμένου δημοψηφίσματος και της διαδικασίας (proces) για την ανεξαρτησία της αυτόνομης περιφέρειας. Δεν περιλαμβάνεται, ωστόσο, ανάμεσά τους ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζδεμόν, που διέφυγε στο Βέλγιο λίγες μέρες μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, καθώς στην Ισπανία δεν δικάζονται ερήμην κατηγορούμενοι για σοβαρά αδικήματα.
«Φάρσα» η δίκη, λένε οι κατηγορούμενοι
Οι Καταλανοί αυτονομιστές χαρακτηρίζουν «φάρσα» με πολιτικά κίνητρα τη δίκη. «Ο κόσμος έχει στραμμένο το βλέμμα του στη Μαδρίτη... Αυτό που θέλουν δεν είναι να δικάσουν, αλλά να καταδικάσουν για πολιτικούς λόγους», είπε ο συνήγορος ενός εκ των κατηγορουμένων. Ενώ ο εθνικιστής πρόεδρος της Καταλονίας, Κιμ Τόρα, που θα παραβρεθεί στην έναρξη της δίκης, ζήτησε να αθωωθούν οι κατηγορούμενοι.
Οι Αυτονομιστές κάλεσαν όλους τους Καταλανούς να διακόψουν σύντομα το μεσημέρι τις δουλειές σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δίκη, ενώ ετοιμάζουν μεγάλη συγκέντρωση το βράδυ στη Βαρκελώνη κι άλλη μία το Σαββατοκύριακο. Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει 11 εβδομάδες, ενώ 500 μάρτυρες αναμένεται να παρελάσουν από την αίθουσα.Οι ετυμηγορίες αναμένεται να ανακοινωθούν μετά από αρκετούς μήνες.