Με τις διαφορές να παραμένουν μεταξύ κυβέρνησης-τραπεζών για την προστασία της α' κατοικίας αλλά με διάθεση σύγκλισης, ολοκληρώθηκε η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με εκπροσώπους των συστημικών τραπεζών.
Σύμφωνα με τραπεζικούς αλλά και κυβερνητικούς κύκλους η συζήτηση για το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας έγινε «σε πολύ καλό κλίμα έγινε η συζήτηση».
Οι κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι έγινε σημαντική πρόοδος και εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα προχωρήσουν οι συζητήσεις ώστε να υπάρξει η τελική συμφωνία επί της πρότασης για το διάδοχο σχήμα προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τελικώς στην σύσκεψη ήταν παρών και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος. Από πλευράς τραπεζών συμμετέιχαν οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και της Τράπεζας Αττικής.
Είχαν προηγηθεί όλο το σαββατοκύριακο τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών, προκειμένου να βρεθεί συμβιβαστική λύση, πλην όμως, εις μάτην.
Από τις τράπεζες διαρρέουν ότι στη σύσκεψη, συζήτησαν επί σχεδίου που έχουν εκπονήσει - δεν είναι σαφές εάν έχει συμφωνήσει έστω κατ' αρχήν η κυβέρνηση – το οποίο προβλέπει τα εξής:
- Πιο χαμηλά όρια προστασίας (100.000 ευρώ) και χαμηλά εισοδηματικά όρια ως υποχώρηση της κυβέρνησης
- Διεύρυνση της προστασίας και στα μικρά επαγγελματικά με υποθήκη α' κατοικίας, ως υποχώρηση των τραπεζών
- Όχι οριζόντιες ρυθμίσεις
- Κούρεμα υπό προϋποθέσεις (είτε στη δόση είτε στο τέλος του δανείου)
- Επιμήκυνση ανάλογα ΚΑΙ με την ηλικία οφειλέτη
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία το προφίλ των «κόκκινων» δανείων, έχει ως εξής:
Στεγαστικά ως 100.000 ευρώ, αφορούν περίπου 225.000 νοικοκυριά- περίπου 9 δισ ευρώ επί συνόλου 13,5 δισ κόκκινων στεγαστικών.
Μικρά επαγγελματικά ως 100.000 ευρώ αφορούν περίπου 40.000 επιτηδευματίες- περίπου 1,5 δισ ευρώ.