Οι Αρχές στην περιοχή του ποταμού Μαγκνταλένα της Κολομβίας σηκώνουν τα χέρια ψηλά.
Δεκάδες ιπποπόταμοι, απόγονοι παχύδερμων που είχε φέρει στη χώρα ο διαβόητος «βασιλιάς της κοκαϊνης» Πάμπλο Εσκομπάρ απειλούν όχι μόνον το οικοσύστημα, αλλά και την ασφάλεια των κατοίκων και κανείς δεν ξέρει πώς να τους αντιμετωπίσει.
Ο βαρώνος των ναρκωτικών είχε φέρει λαθραία τέσσερις ιπποπόταμους στο ράντσο του, τη βίλα Νάπολες, για να εμπλουτίσει τον ιδιωτικό ζωολογικό του κήπο, που περιλάμβανε ήδη εκατοντάδες άγρια ζώα, μεταξύ των οποίων ρινόκερους, ελέφαντες, καμηλοπαρδάλεις και εξωτικά πτηνά.
Όταν όμως σκοτώθηκε ο Εσκομπάρ σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία το 1993, κρατικές υπηρεσίες μετέφεραν τα περισσότερα από τα ζώα, εκτός από τους ιπποπόταμους, που το έσκασαν, πολλαπλασιάστηκαν και σήμερα ξεπερνούν σύμφωνα με εκτιμήσεις τους πενήντα.
«Ο κόσμος ξέχασε τους ιπποπόταμους», είπε στο CBS ο Νταβίντι Ετσεβέρι, εκπρόσωπος της υπηρεσίας CORNARE, που ανέλαβε να εντοπίσει τα παχύδερμα και να αποφασίσει τι θα απογίνουν.
Το αφιέρωμα του CBS στους ιπποπόταμους του Πάμπλο Εσκομπάρ (Βίντεο: YouTube/CBS )
Κι έτσι η Κολομβία είναι σήμερα η μοναδική χώρα στον κόσμο εκτός της Μαύρης Ηπείρου, όπου μια αγέλη ιπποποτάμων κυκλοφορεί ελεύθερη στο μεγάλο θεματικό πάρκο που δημιουργήθηκε το 2007 στο κτήμα του πλουσιότερου κατά πολλούς εγκληματία στην ιστορία. Τα περισσότερα μέλη της αγέλης εξακολουθούν να ζουν εκεί, αλλά πολύ συχνά κάποια το σκάνε και εμφανίζονται στα γύρω χωριά.
#SomosNoticia: así registra @NoticiasCaracol en su sección Es el momento de todos de @Bancolombia, la historia de nuestro biólogo David Echeverri, quien se encarga de elaborar las estrategias para el control de los hipopótamos de Doradal. Video: ?https://t.co/AnApyCy8zB pic.twitter.com/hV4MCWx0gQ
Αν και οι ντόπιοι τα αποκαλούν «κατοικίδια του χωριού» τα βάρους τριών τόνων παχύδερμα ανήκουν σ’ ένα «επικίνδυνο είδος» που «προστατεύει» την περιοχή του, όπως λέει ο Ετσβέρι. Αν και δεν έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα επιθέσεις κατά ανθρώπων, οι ιπποπόταμοι κατηγορούνται ότι εκτόπισαν γηγενή είδη, ενώ ο διαρκώς αυξανόμενος πληθυσμός τους σύντομα θα είναι σχεδόν αδύνατο να ελεγχθεί. Στο τραπέζι έχει πέσει, βέβαια, η πρόταση να τα εξοντώσουν, αλλά η CORNARE το απορρίπτει. Αλλά και οι λύσεις που η ίδια προτείνει -στείρωση ή μετεγκατάσταση των ζώων- είναι δύσκολο να πραγματοποιηθούν, αφού όπως αναγνωρίζει είναι λίαν δαπανηρές και δύσκολα θα αποδεχθεί το κράτος να διαθέσει κονδύλια για έναν τέτοιο σκοπό.