TAZ: Mεταρρυθμιστική δύναμη ή κόμμα προδοτών ο ΣΥΡΙΖΑ; - iefimerida.gr

TAZ: Mεταρρυθμιστική δύναμη ή κόμμα προδοτών ο ΣΥΡΙΖΑ;

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

H μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ από το 2015 μέχρι σήμερα και ο συμβιβασμός για το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» είναι από τα θέματα που απασχολούν έντονα τον γερμανικό Τύπο.

«Το 2015 όταν νίκησε στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ οι πανηγυρισμοί ήταν μεγάλοι, γρήγορα ήρθε όμως η απογοήτευση. Είναι το παράδειγμα της Ελλάδας ενδεικτικό για την ευρωπαϊκή Αριστερά;» διερωτάται η Tageszeitung του Βερολίνου σε άρθρο με τίτλο: «Μεταρρυθμιστική δύναμη ή κόμμα προδοτών;».

Σύμφωνα με τον Γιώργο Χονδρό, ιδρυτικό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, η πρώτη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα είχε να αντιμετωπίσει ένα δίλημμα παρόμοιο με εκείνο των κατοίκων της Μήλου στην αρχαιότητα όταν ήρθαν αντιμέτωποι με τις πιεσεις της Αθηναϊκής Συμμαχίας, σύμφωνα με τις εξιστορήσεις του Θουκυδίδη.

Οι Μήλιοι ήθελαν να παραμείνουν αυτόνομοι και ανεξάρτητοι και διεμήνυαν στους Αθηναίους «ότι υποχώρηση σημαίνει απελπισία» αναφέρει το άρθρο, υπενθυμίζοντας ότι στο τέλος οι Αθηναίοι δεν εισάκουσαν τις επιθυμίες της Μήλου και επέλεξαν το δρόμο της επίδειξης ισχύος.

Κάπως έτσι ο Γ. Χονδρός θα περιέγραφε τη θέση της Αθήνα στις διαπραγματεύσεις με το Εurogroup το 2015. «Αν η στάση που τήρησε τότε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η σωστή είναι κάτι που διχάζει μέχρι σήμερα την Αριστερά στην Ευρώπη», σημειώνει η αριστερή γερμανική εφημερίδα, υπενθυμίζοντας ότι μια βδομάδα μετά το «ΌΧΙ» στο ελληνικό δημοψήφισμα ο Αλέξης Τσίπρας άλλαξε τροχιά. «Υπέκυψε στην ευρωπαϊκή πολιτική λιτότητας. Οι κάτοικοι της Μήλου αποφάσισαν διαφορετικά το 416 π.Χ. και κατατροπώθηκαν στη συνέχεια στρατιωτικά», γράφει η ΤΑΖ .

Σύμφωνα με την TAZ το 2015 η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία αναγνώσθηκε αμέσως από την ευρωπαϊκή Αριστερά ως θρίαμβος. Το ίδιο γρήγορα όμως παρήλθε, «όταν ο Έλληνας Δαυίδ έπρεπε να υποκύψει στον Ευρωπαίο Γολιάθ. Η γερμανική Αριστερά έχασε έτσι το ενδιαφέρον της για την Ελλάδα, πλην λιγοστών εξαιρέσεων, όπως η μαχητική Σοσιαλδημοκράτισσα Γκεζίνε Σβαν», αναφέρει η TAZ.

Στο μεταξύ η Ελλάδα, σημειώνει το άρθρο, εξήλθε από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης αν και η χώρα παραμένει υπό την αυστηρή εποπτεία των δανειστών. «Η κυβέρνηση Τσίπρα συνεχίζει όμως ακόμη να κυβερνά. Στις δημοσκοπήσεις το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ ανέρχεται στο 25%, ένα ποσοστό που ακόμη είναι κατά πολύ υψηλότερο από οποιοδήποτε άλλο κόμμα στα αριστερά της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη. Ωστόσο οι ελπίδες, που πολλοί είχαν εναποθέσει sτον ΣΥΡΙΖΑ, έχουν εξανεμισθεί προ πολλούς, ενώ ο Βαρουφάκης ανήκει σήμερα σε έναν από πιο σκληρές επικριτές του», σημειώνει το άρθρο.

Τι λένε οι Αθηναίοι στους δρόμους για τη «Βόρεια Μακεδονία»

Η ΤΑΖ φιλοξενεί επίσης ρεπορτάζ από την Αθήνα για το πώς βλέπουν οι κάτοικοι της ελληνικής πρωτεύουσας, νεότεροι και γηραιότεροι, τη συμφωνία για τη «Βόρεια Μακεδονία» αλλά και την «παράξενη», όπως σημειώνει, συμπεριφορά των Ελλήνων βουλευτών. Μετά από μια αναφορά στο ιστορικό της διαμάχης Ελλάδας – ΠΓΔΜ, που πάει πίσω στο τέλος του Β‘ Παγκοσμίου Πολέμου και την χρήση του ονόματος «Δημοκρατία της Μακεδονίας» από το ομόσπονδο κρατίδιο της πρώην Γιουγκοσλαβίας, ο αρθρογράφος παρατηρεί ότι «στη σκιά της ιστορίας είναι δύσκολο να επιτύχεις συμβιβασμούς» ενώ σημειώνει ότι «ο συμβιβασμός παραμένει αμφιλεγόμενος» δεδομένου ότι σύμφωνα με δημοσκοπήσεις μόλις ένα 12% του ελληνικού πληθυσμού είναι υπέρ της συμφωνίας.

«Από αυτή θέλουν να κερδίσουν έδαφος οι αυτοαποκαλούμενοι πατριώτες. Η δεξιά εμφανίζεται επιτυχημένη – η ακροδεξιά Χρυσή Αυγή σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις θα έβγαινε τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη στις εκλογές. Όχι όμως μόνο αυτοί αλλά και μετριοπαθείς συντηρητικοί και σοσιαλδημοκράτες απορρίπτουν τη συμφωνία (…) Παρά τις αντιστάσεις, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να περάσει τη συμφωνία στην ελληνική βουλή, παρά το ότι δεν διέθετε πλειοψηφία, από τότε που οι λαϊκιστές ΑΝΕΛ αποχώρησαν από την κυβέρνηση ως ένδειξη διαμαρτυρίας προς τη συμφωνία. Τώρα πλέον ο Τσίπρας στηρίζεται σε μια νέα πλειοψηφία με τη βοήθεια ανεξάρτητων βουλευτών και των αποστατών των ΑΝΕΛ.».

Το άρθρο αναφέρεται τέλος και στην περίπτωση του πρώην βουλευτή των ΑΝΕΛ Θανάση Παπαχριστόπουλου, ο οποίος είχε δηλώσει ότι θέλει να παραιτηθεί, ωστόσο ο πρόεδρος της Βουλής δεν τον άφησε κι έτσι ο ίδιος ανέβαλε την παραίτηση για προσχηματικούς λόγους κι αφού πρώτα ψήφισε υπέρ της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Απλοί πολίτες βλέπουν σε κινήσεις σαν κι αυτές «οπορτουνισμό», αναφέρει το ρεπορτάζ.

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΤΑΖ ΣΥΡΙΖΑ Ελλάδα ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ