Ταμβακάκης: «Οι ξένοι μας ακούνε, αλλά και εμείς δεν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα» - iefimerida.gr

Ταμβακάκης: «Οι ξένοι μας ακούνε, αλλά και εμείς δεν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα»

Απόστολος ταμβάκης
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νέες επαφές με νέους υποψήφιους επενδυτές αναμένεται να έχει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας αμέσως μετά την οριστικοποίηση των όρων της ανακεφαλαιοποίησης, καθώς μέχρι στιγμή υπάρχουν εκκρεμότητες που δεν επιτρέπουν σε μία ολοκληρωμένη παρουσίαση.

Πιο συγκεκριμένα στις εκκρεμότητες συγκαταλέγονται οι όροι παρέμβασης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), οι τελικές ζημιές από το PSI και η έκθεση της Blackrock για τις επισφάλειες και τα κίνητρα που θα δοθούν στους ιδιώτες για τη συμμετοχή τους στις επικείμενες εκδόσεις νέων μετοχών.

«Μας ακούνε, αλλά δεν έχουμε ακόμη στα χέρια μας την οριστική εικόνα προκειμένου οι συζητήσεις να γίνουν πιο συγκεκριμένες», δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Απόστολος Ταμβακάκης, μετά από την επίσκεψή του στο Λονδίνο προκειμένου να διερευνήσει τις προθέσεις των ξένων τραπεζών σε σχέση πιθανές τοποθετήσεις τους στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ο κ. Ταμβακάκης μίλησε την Πέμπτη στο περιθώριο εκδήλωσης που διοργάνωσε η τράπεζα για την καινοτομία και υπογράμμισε ότι μετά τις εκλογές η οριστικοποίηση του τρόπου κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών θα επιτρέψει στις διοικήσεις τους να προσεγγίσουν την αγορά ενόψει των αναγκαίων αυξήσεων που θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως και τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Παράλληλα εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει αλλαγή της νομοθεσίας ως προς τον αναβαλλόμενο φόρο, η οποία θα συμβάλει καθοριστικά στον περιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών. Ωστόσο, σε σχέση με το θέμα της παροχής εγγυήσεων από το EFSF για τα νέα ομόλογα, που μπορεί να περιορίσει τις ζημιές από το PSI, εμφανίστηκε επιφυλακτικός.

Αναφερόμενος στην Εθνική Τράπεζα τόνισε ότι έχει καταθέσει στην Τράπεζα της Ελλάδος ένα πλήρες πλάνο για την ενίσχυση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

• Την πώληση μειοψηφικού πακέτου της Finansbank στην Τουρκία,
• Τη διάθεση μειοψηφικού ποσοστού της νέου σχήματος που θα λειτουργήσει ως ομπρέλα των θυγατρικών που λειτουργούν στη ΝΑ Ευρώπη
• Τη ρευστοποίηση του ξενοδοχείου Αστήρ Παλλάς
• Άλλες ενέργειες περιορισμού του κόστους λειτουργίας του ομίλου.

Αναφερόμενος στην τουρκική θυγατρική, επανέλαβε ότι πρόκειται για μία ακριβή επένδυση, προσθέτοντας ότι η πώληση ένα ποσοστού της τάξης του 25% - 30% θα γίνει όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες στις αγορές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ