Η δριμύτατη επίθεση εναντίον της Αριστεράς, η ευδιάκριτη προσπάθεια να προσελκύσει ψηφοφόρους που κινούνται δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας και η πρόταση για μια «μεγάλη συνταγματική μεταρρύθμιση» ήταν τα στοιχεία που χαρακτήρισαν την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά, στο Ζάππειο.
Τόσο η «ατζέντα» που ανέδειξε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, όσο και οι συγκεκριμένες θέσεις τις οποίες ανέπτυξε, έδειξαν ότι τώρα έχει το βλέμμα στραμμένο κυρίως στο τμήμα του εκλογικού σώματος που προσανατολίζεται προς το ΛΑΟΣ, τη Χρυσή Αυγή, αλλά και τους «Ανεξάρτητους Έλληνες».
Οι «σκληρές» θέσεις για τα θέματα της μετανάστευσης και του πανεπιστημιακού ασύλου, οι υποσχέσεις για περιορισμό απεργιών και διαδηλώσεων, αλλά και οι εκφράσεις όπως «ιδεολογική τρομοκρατία της Αριστεράς» κατέστησαν ευδιάκριτη την πρόθεση του κ. Σαμαρά: Να ελκύσει τους ψηφοφόρους που κινούνται από την Κεντροδεξιά μέχρι την άκρα Δεξιά, με τρόπο ο οποίος θα παρακάμψει – όσο αυτό είναι δυνατόν- τη δυσαρέσκειά τους για την υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας προς το δεύτερο Μνημόνιο.
Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας διακήρυξε μια αλλαγή, η οποία όμως, όπως είπε, έχει ήδη δρομολογηθεί: «Η αλλαγή αυτή δεν πρόκειται να αρχίσει στις 7 Μαΐου, έχει ήδη αρχίσει καθώς ήδη καταρρίψαμε εμμονές, σπάσαμε την ιδεολογική τρομοκρατία της Αριστεράς»
«Χάρη σε εμάς, δεν είναι πια ταμπού»
Ειδικότερα, ο κ.Σαμαράς είπε ότι μέχρι πρότινος ήταν «ταμπού» για τα μεγάλα κόμματα η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Και πρόσθεσε: «Σήμερα όμως το άσυλο έχει καταργηθεί νομικά αλλά όχι όμως και στην πράξη. Αυτό, όμως, θα γίνει και στην πράξη μετά τις 7 Μαΐου».
Στο ίδιο πνεύμα, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας τόνισε: «Όποιος μιλούσε για το πρόβλημα των λαθρομεταναστών, τον στιγμάτιζαν ως ακραίο, και υπήρξαν δυνάμεις της Αριστεράς που δημιούργησαν το επεισόδιο της Υπατίας, διεκδικώντας τη νομιμοποίηση εκατοντάδων μεταναστών. Ξέρετε έστω και ένα κράτος που θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο;».
Ο κ. Σαμαράς συνέχισε: «Ενας υπουργός του ΠΑΣΟΚ λέει ότι θα καθαρίσει την Αθήνα. Δεν είναι υποκρισία όταν το ίδιο κόμμα έφερε το νόμο Ραγκούση; Εμείς όμως θα τον καταργήσουμε».
Εξήγγειλε ακόμη και μέτρα αστυνόμευσης κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων: Υδροφόρες που θα διαλύουν διαδηλωτές με εκτόξευση νερού, αλλά και εκτεταμένη ηλεκτρονική παρακολούθηση (κάμερες), ώστε να εντοπίζονται όσοι προκαλούν επεισόδια και καταστροφές. «Η φθορά κάμερας θα τιμωρείται παραδειγματικά», διευκρίνισε. .
«Σεβόμαστε απόλυτα τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, ιδιαίτερα σε τέτοιες εποχές, αλλά εδώ τα προνόμια των λίγων διαλύουν τους πολλούς», είπε. Επανέλαβε ότι θα βγάλει τις κουκούλες από τους κουκουλοφόρους, για τους οποίους είπε: «Στο παρελθόν τους έπιαναν, άλλα δεν προσάγονταν σε δίκη ή έπεφταν στα μαλακά και αυτό γινόταν επειδή ήταν αδύναμοι οι νόμοι στην Ελλάδα».
Για τα πανεπιστήμια τόνισε πως «υπάρχουν ορμητήρια παράνομων συμμοριών», καθώς και ότι «δικτυακοί τόποι που υποστηρίζουν την τρομοκρατία βρίσκονται εγκατεστημένοι σε σερβερς πανεπιστημίων». Πρόσθεσε: «Αυτές οι παράνομες φωλιές θα καθαρίσουν και τα πανεπιστήμια θα ηρεμήσουν»
Για τις φυλακές, υποσχέθηκε αποσυμφόρηση με λειτουργία νέων ιδρυμάτων, αλλά και με απελάσεις αλλοδαπών που παραμένουν έγκλειστοι, βάσει διακρατικών συμφωνιών.
Ο κ Σαμαράς ανέφερε πως δεν θα γίνουν άλλες περικοπές σε μισθούς αστυνομικών και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι «τραυμάτισε ηθικό ενόπλων δυνάμεων».
Μιλώντας για τη Δικαιοσύνη, υποσχέθηκε επίσπευση των εκδικάσεων και γνωστοποίησε ότι θα τριπλασιαστεί το παράβολο «για να αποθαρρύνονται οι δικομανείς»
Μείωση αριθμού βουλευτών, σταθερός εκλογικός νόμος
Σε ότι αφορά τη συνταγματική μεταρρύθμιση που επιθυμεί, ο κ. Σαμαράς είπε ότι πρέπει να συμπεριλαμβάνει μείωση του αριθμού των βουλευτών, αλλά και καθιέρωση σταθερού εκλογικού συστήματος, για την αλλαγή του οποίου θα συναινούν τουλάχιστον τα τρία πέμπτα της Βουλής, ενίσχυση του ρόλου του βουλευτή τόσο σε νομοθετικό όσο και σε ελεγκτικό επίπεδο.
Πρόσθεσε ακόμη:
«Πριν λίγες μέρες από το χώρο αυτό σας είπα πως στόχος μας μετά τις εκλογές αυτές, τις πιο σημαντικές από το 1974, είναι να θεμελιώσουμε τη νέα Μεταπολίτευση. Εννοούμε να αλλάξουμε τα πάντα. Και το μοντέλο της οικονομίας, που χρεοκόπησε, και το σύστημα της διακυβέρνησης, που απέτυχε».
Φωτογραφία: Eurokinissi