Μάχη οπισθοφυλακής δίνει ο Πάνος Καμμένος σήμερα και αύριο στην Βουλή καθώς απαιτεί από την Κυβέρνηση, για να κυρωθεί η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ ως Βόρεια Μακεδονία, το σχετικό πρωτόκολλο να ψηφιστεί από τα 3/5 των βουλευτών, δηλαδή με πλειοψηφία 180 βουλευτών.
Τέτοια πλειοψηφία φυσικά είναι αδύνατον να βρεθεί αφού η κύρωση της Πρωτοκόλλου ένταξης, συνέπεια της Συμφωνίας των Πρεσπών, θα καταψηφιστεί από την Αντιπολίτευση, με εξαίρεση πιθανώς τους 3 βουλευτές του Ποταμιού που ψήφισαν και την Συμφωνία των Πρεσπών.
Σε πρόσφατη ανάρτησή του ο Πάνος Καμμένος ανέφερε:
«Η κύρωση της συμφωνίας ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ λόγω του άρθρου 5 εκχωρεί Κυριαρχία και δεν το θεωρεί πλέον τρίτη χώρα. Είναι απόλυτα σαφές ότι εμπίπτει στο 28 άρθρο 2 του Συντάγματος και απαιτεί πλειοψηφία 180 βουλευτών. Η ΝΔ ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ;
Την πρόταση υιοθετούν και δικηγορικοί σύλλογοι, αλλά δεν συμφωνούν οι συνταγματολόγοι...αφού το περίφημο άρθρο 28 παράγραφος 2 στο οποίο αναφέρεται ο πρώην υπουργός Αμυνας, γίνεται λόγος για εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας που δεν αφορά ούτε την Συμφωνία των Πρεσπών ούτε το Πρωτόκολλο ένταξης της «Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ.
Τι προβλέπει το Σύνταγμα:
Το σχετικό άρθρο 28, παράγραφος 2 στο οποίο παραπέμπει ο Πάνος Καμμένος, αναφέρει:
«Για να εξυπηρετηθεί σπουδαίο εθνικό συμφέρον και να προαχθεί η συνεργασία με άλλα κράτη, μπορεί να αναγνωρισθούν, με συνθήκη ή συμφωνία, σε όργανα διεθνών οργανισμών αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Σύνταγμα. Για την ψήφιση νόμου που κυρώνει αυτή τη συνθήκη ή συμφωνία απαιτείται πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών.»
Η ερμηνεία είναι σαφής, και σε αυτήν δεν υπάρχουν διχογνωμίες μεταξύ των συνταγματολόγων. Αυξημένη πλειοψηφία χρειάζεται οταν μεταφέρονται σε διεθνείς οργανισμούς αρμοδιότητες που κατά τα λοιπά ανήκουν στο εσωτερικό δίκαιο.
Αυτή είναι καί η ερμηνεία που δίνει στο σχετικό άρθρο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος:
«Η συμφωνία αυτή δεν αφορά το άρθρο 28 παράγραφος 2 του Συντάγματος, που προβλέπει ότι με 180 ψήφους κυρώνονται εκείνες οι διεθνείς συμβάσεις με τις οποίες μεταφέρονται, κατά το Σύνταγμα αρμοδιότητες σε όργανα διεθνών Οργανισμών. Αυτό συμβαίνει με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την Ευρωζώνη, με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, όχι με το πώς διευθετούμε το ζήτημα του ονόματος και τη χρήση του ονόματος με τη γειτονική μας χώρα».
Όπως εξήγησε ο κ. Βενιζέλος, «δεν απαιτείται ούτε καν πλειοψηφία 151, η οποία σημαίνει απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των βουλευτών» καθώς «αυτό προβλέπεται στο άρθρο 28 παράγραφος 3 του Συντάγματος, όταν έχουμε διεθνή σύμβαση που συνιστά περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας». «Εδώ δεν έχουμε περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας, περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας έχουμε όταν μετέχουμε σε ένα διεθνές γίγνεσθαι, όπως είναι, για παράδειγμα, η συμμετοχή της Ελλάδος στο ΝΑΤΟ» συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι «η πλειοψηφία που απαιτείται για να κυρωθεί μία τέτοια σύμβαση, όσο σοβαρή και να είναι, είναι η γενική πλειοψηφία που ισχύει, δηλαδή η πλειοψηφία των παρόντων σε μία κοινοβουλευτική διαδικασία».
Οι δηλώσεις του Νίκου Κοτζιά:
Το ίδιο είχε δηλώσει και ο πρώην υπουργός Νίκος Κοτζιάς:
«Η συμφωνία είναι πολύ καλή. Η συμφωνία δεν παραχωρεί εθνική κυριαρχία για να τίθεται ως προϋπόθεση 180 ψήφοι» είχε πεί ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, για το ονοματολογικό με την πρώην ΓΔΜ.
Η συμφωνία με την πρώην ΓΔΜ δεν έγινε προκειμένου να μπει στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, επισήμανε ο κ. Κοτζιάς σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» και σημείωσε: «Εμείς το πρόβλημα το λύσαμε, γιατί θεωρούμε ότι είναι εθνικά ωφέλιμο για την Ελλάδα να λύνει τα προβλήματα που μας κρατάνε φυλακισμένους στην ιστορία, να μπορούμε μαζί με τους λαούς να κοιτάμε στο μέλλον»