Το υπουργείο Οικονομικών θέλει να βγάλει από πάνω του τη… ρετσινιά των χαρατσιών και των φορομπηχτικών μέτρων μπαίνοντας στην τελική ευθεία για τις κάλπες κι έτσι ετοιμάζει ένα νομοσχέδιο-σκούπα, που θα έχει μόνο ευνοϊκά μέτρα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το νομοσχέδιο θα φτάσει στη Βουλή αμέσως μετά από τη δημοσιοποίηση της 2ης Έκθεσης Μεταμνημονιακής Αξιολόγησης από την Κομισιόν και θα αναπτύσσεται σε 3 άξονες: 1) τις προϋποθέσεις για τη σταδιακή αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών όπου έχει βάλει «χέρι» η εφορία 2) την πρόβλεψη επαγγελματικού ακατάσχετου λογαριασμού 3) τη ρύθμιση των 120 δόσεων ή/και την αύξηση των δόσεων της πάγιας ρύθμισης σε 48.
Από την άλλη μεριά, το υπουργείο Οικονομικών δείχνει να αμφιταλαντεύεται για το αν πρέπει να έρθει τώρα η εδώ και μήνες αποφασισμένη αύξηση του ορίου των ηλεκτρονικών συναλλαγών, προκειμένου να «χτίσει» κάποιος το αφορολόγητο του. Αν και τα σημερινά όρια χαρακτηρίζονται χαμηλά, αν και οι αναγκαίες δαπάνες δείχνουν να καλύπτονται πολύ πριν μπει το τελευταίο τετράμηνο του έτους, στο υπουργείο Οικονομικών σκέφτονται ότι μια αύξηση των ορίων π.χ. κατά 50% αφενός θα παίξει αρνητικά σε επικοινωνιακούς όρους αφετέρου μπορεί να προκαλέσει και πρακτικό πρόβλημα στα χαμηλά εισοδήματα.
Όσον αφορά στις 120 δόσεις, η κυβέρνηση δείχνει διατεθειμένη να προχωρήσει ακόμα και μονομερώς στη θεσμοθέτηση της ρύθμισης, προβλέποντας αυστηρά εισοδηματικά- περιουσιακά κριτήρια έτσι ώστε να κάμψει τις αντιστάσεις των «έξω», εντάσσοντας την στο συνολικό πλαίσιο που βρίσκεται υπό διαμόρφωση και αφορά στο σύνολο των παλιών χρεών προς τράπεζες, Δημόσιο και ΔΕΚΟ.
Συμπληρωματικά ή εναλλακτικά, ο σχεδιασμός προβλέπει αλλαγές και στην πάγια ρύθμιση οφειλών, η οποία θεωρείται μάλλον αποτυχημένη, αν κρίνει κανείς από τη μηνιαία συσσώρευση νέων απλήρωτων φόρων και τον όγκο των φορολογούμενων, που έχουν υποστεί μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης. Σήμερα, κατ’ απαίτηση των δανειστών, οι δόσεις περιορίζονται σε 12, ενώ η απώλεια της ρύθμισης έχει καταστεί απλή υπόθεση για τους 4,2 οφειλέτες, που συχνά έχουν ανοικτούς λογαριασμούς και με την εφορία και με τα ασφαλιστικά ταμεία και με τις τράπεζες.
Με την προοπτική της μονομερούς ενέργειας φλερτάρει η κυβέρνηση και όσον αφορά στην πρόβλεψη ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού. Ο σχεδιασμός προβλέπει μια «ομπρέλα» στις εισπράξεις που θα γίνονται ηλεκτρονικά, μέσω POS και υπό την προϋπόθεση ότι θα πληρώνονται οι τρέχουσες βασικές υποχρεώσεις, δηλαδή σε ταμεία, εφορίες και πιθανώς ΔΕΚΟ. Υπενθυμίζεται ότι η δημιουργία ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού αποτελεί βασικό αίτημα των Επιμελητηρίων, Συνδέσμων και Συλλόγων, ωστόσο είχε προσκρούσει στον «τοίχο» των δανειστών, ως κίνηση που υποσκάπτει την κουλτούρα των πληρωμών.