Ο στρατός στην Μπουρκίνα Φάσο ανακοίνωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι οι άνδρες του σκότωσαν σχεδόν 150 «τρομοκράτες» έπειτα από μια επίθεση εναντίον αμάχων, όμως μια οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποκάλυψε χθες Τετάρτη ότι καταγγέλλεται πως σε πολλές περιπτώσεις, επρόκειτο για ανθρώπους που εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες μπροστά στις οικογένειές τους.
Οι ένοπλες δυνάμεις έχουν κλιμακώσει τις επιχειρήσεις τους, αντιδρώντας στη ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης ως προς την ασφάλεια κυρίως στο βόρειο τμήμα της χώρας από την περασμένη χρονιά, εξαιτίας των επιθέσεων τζιχαντιστών και των συγκρούσεων μεταξύ φυλών, ωστόσο έχουν γίνει επανειλημμένα καταγγελίες για εξωδικαστικές εκτελέσεις και αυθαίρετες συλλήψεις.
Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προειδοποιούν ότι οι ωμότητες αυτού του είδους μπορεί να αποσταθεροποιήσουν την Μπουρκίνα Φάσο, όπως συνέβη στο γειτονικό Μαλί, όπου οι τζιχαντιστικές οργανώσεις εκμεταλλεύθηκαν τις αντιπαλότητες μεταξύ εθνικών ομάδων και την οργή για την ανυπαρξία της κεντρικής κυβέρνησης για να στρατολογούν μέλη.
Η βία στη ζώνη του Σαχέλ, μια ημιάνυδρη περιοχή κάτω από τη Σαχάρα στη Δυτική Αφρική, έχει θορυβήσει τόσο την άλλοτε αποικιακή επικυρίαρχο Γαλλία όσο και τις ΗΠΑ. Το Παρίσι και η Ουάσινγκτον έχουν αναπτύξει χιλιάδες στρατιώτες στην περιοχή για να καταστείλουν τη δράση ένοπλων ομάδων που συνδέονται με τις οργανώσεις Αλ Κάιντα και Ισλαμικό Κράτος.
Η κυβέρνηση της Μπουρκίνα Φάσο και ο στρατός δεν σχολίασαν τις καταγγελίες περί εκτελέσεων με συνοπτικές διαδικασίες χθες. Η κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει στο παρελθόν πως οι ένοπλες δυνάμεις διέπραξαν φρικαλεότητες και έχει δεσμευθεί να αναλαμβάνει δράση σε τέτοιες υποθέσεις.
Τη Δευτέρα τα ξημερώματα, 14 πολίτες σκοτώθηκαν όταν τζιχαντιστές εξαπέλυσαν επίθεση στο βόρειο τμήμα της Μπουρκίνα Φάσο, στην Κεν, μια κοινότητα στην επαρχία Γιατενγκά, που γειτονεύει με το Μαλί. Ο στρατός εξαπέλυσε αντιδρώντας χερσαίες και αεροπορικές επιχειρήσεις και οι άνδρες του «εξουδετέρωσαν 146 τρομοκράτες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ένας εκπρόσωπος του στρατού, ο συνταγματάρχης Λαμουσά Φοφανά.
Όμως η Κορίν Ντάφκα, η επικεφαλής της διεύθυνσης του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) για τη Δυτική Αφρική, επισήμανε ότι αυτόπτες μάρτυρες αμφισβήτησαν την εκδοχή του στρατού. Σύμφωνα με την Ντάφκα, ορισμένοι από τους λεγόμενους τρομοκράτες ήταν πολίτες που εκτελέστηκαν μπροστά στις οικογένειές τους.
Ο στρατός και τα σώματα ασφαλείας «έχουν υποστεί σοβαρές απώλειες τους τελευταίους έξι μήνες», επισήμανε η ακτιβίστρια μιλώντας τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Αντιδρώντας, έχει καταγγελθεί πως προχωρούν σε «αντίποινα εναντίον του άμαχου πληθυσμού», πρόσθεσε η ίδια.
Η Ντάφκα διευκρίνισε πως το HRW έχει συγκεντρώσει στοιχεία για περίπου 30 επιθέσεις τζιχαντιστών τις τελευταίες εβδομάδες και την αντίδραση του στρατού και προανήγγειλε ότι σύντομα θα δοθεί στη δημοσιότητα μια ολοκληρωμένη έκθεση για τις ωμότητες που έχουν διαπραχθεί κι από τις δύο πλευρές.
Η κυβέρνηση της Μπουρκίνα Φάσο κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε πολλές επαρχίες τον Δεκέμβριο, έπειτα από μια επίθεση που αποδόθηκε σε οργάνωση η οποία συνδέεται με την αλ Κάιντα. Το μέτρο παρατάθηκε για έξι μήνες τον Ιανουάριο, μετά το ξέσπασμα συγκρούσεων μεταξύ φυλών με δεκάδες νεκρούς.
Χιλιάδες άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας των επιθέσεων των τζιχαντιστών και των αντιποίνων του στρατού, είχε τονίσει το HRW σε έκθεσή του τον Μάιο του 2018.