Κατατέθηκε στη Βουλή το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ -Ψηφίζεται την Παρασκευή [έγγραφο] - iefimerida.gr

Κατατέθηκε στη Βουλή το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ -Ψηφίζεται την Παρασκευή [έγγραφο]

Ολοκληρώνεται την Παρασκευή η Συμφωνία των Πρεσπών με την ψήφιση του πρωτοκόλλου ένταξης στο ΝΑΤΟ της Β. Μακεδονίας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κατατέθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή, το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εξωτερικών έχει τίτλο «Κύρωση του πρωτοκόλλου στη συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού για την Προσχώρηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Αύριο, Πέμπτη, στις 14:00 το μεσημέρι, θα περάσει από την αρμόδια επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, όπως αποφάσισε η Διάσκεψη των Προέδρων και την Παρασκευή θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια.

Δείτε την πρώτη σελίδα από το πρωτόκολλου εισδοχής της Β. Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ:

Κατατέθηκε στη Βουλή το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ -Ψηφίζεται την Παρασκευή [έγγραφο] | iefimerida.gr 0

Δείτε ολόκληρη την αιτιολογική έκθεση σε μορφή pdf:

Κλείνει οριστικά το «Μακεδονικό»

Ετσι, την Παρασκευή κλείνει οριστικά το Μακεδονικό και πλέον η Συμφωνία των Πρεσπών, παρά τις αντιδράσεις, καθίσταται μη αναστρέψιμη.

Με την διαδικασία αυτή, ολοκληρώνονται οι υποχρεώσεις και τα βήματα που έπρεπε να κάνει η ελληνική πλευρά, όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών. Ετσι, πλέον ξεκινά από την άλλη πλευρά η εφαρμογή της συνθήκης με την αναγραφή σε όλες της δημόσιες πινακίδες και σημάνσεις όπως και στα δημόσια έγγραφα της νέας ονομασίας της χώρας ως «Βόρεια Μακεδονία».

Η ψηφοφορία στη Βουλή, την Παρασκευή, αναμένεται να είναι θερμή. Πόσω μάλλον που για ακόμα μια φορά στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα προστεθούν και οι 6 πρόθυμοι -και πιθανότατα οι εναπομείναντες βουλευτές του Ποταμιού- η ψήφος των οποίων υπέρ του κυβερνώντος κόμματος έχει προκαλέσει σάλο.

Καμμένος: Αντισυνταγματική η ψήφιση των Πρεσπών με 151 -Απαιτούνται 180

Στη συζήτηση ο Πάνος Καμμένος αναμένεται να θέσει θέμα αντισυνταγματικότητας για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών με 151 βουλευτές.

Σε νέα ανάρτησή του στο twitter, το βράδυ της Τετάρτης, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ τονίζει ότι απαιτείται πλειοψηφία 180 βουλευτών και καλεί την ΝΔ να στηρίξει πρόταση αντισυνταγματικότητας.

«Η κύρωση της συμφωνίας ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ λόγω του άρθρου 5 εκχωρεί κυριαρχία και δεν το θεωρεί πλέον τρίτη χώρα. Είναι απόλυτα σαφές ότι εμπίπτει στο 28 άρθρο 2 του Συντάγματος και απαιτεί πλειοψηφία 180 βουλευτών. Η ΝΔ θα στηρίξει πρόταση αντισυνταγματικότητας;» αναφέρει ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Απομένει μόνο η τυπική ενημέρωση του ΟΗΕ

Σε κάθε περίπτωση, μετά την ψήφιση, η Βόρεια Μακεδονία θα είναι πλέον μια νέα πραγματικότητα και οι δυνατότητες της Ελλάδας να διορθώσει τις αδυναμίες της συμφωνίας, ελάχιστες.

Το μόνο που θα απομένει θα είναι η τυπική ενημέρωση του ΟΗΕ για τη Συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα για «βέτο» από τη Ρωσία, όπως υπαινίχθηκαν ορισμένοι, και η επίσης τυπική ψηφοφορία στα εθνικά κοινοβούλια των υπολοίπων χωρών-μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Το όπλο του βέτο

Το μόνο όπλο που θα διαθέτει πλέον η Αθήνα θα είναι η διαδικασία για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μια διαδικασία που θα ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2019, όπως δήλωσε πρόσφατα η επίτροπος Μογκερίνι. Μια διαδικασία μακρά, κατά την οποία η Βόρεια Μακεδονία θα αξιολογείται για κάθε κεφάλαιο που ανοίγεται και η ελληνική κυβέρνηση θα μπορεί να προβάλλει βέτο, εφόσον έχουν προκύψει προβλήματα ή ανατροπή των συμφωνηθέντων από πλευράς των βόρειων γειτόνων.

Αυτό άλλωστε εννοούσε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνοντας ότι δεν απεμπολεί τη δυνατότητα του βέτο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Ατυπα η Βόρεια Μακεδονία είναι ήδη μέλος του ΝΑΤΟ

Ηδη πλέον, μετά τη σημερινή υπογραφή του πρωτοκόλλου ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ από τα κράτη-μέλη, η χώρα θα μπορεί να συμμετέχει ως παρατηρητής σε όλες τις συνεδριάσεις, ενώ η διαδικασία για την επικύρωση από τα εθνικά κοινοβούλια υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει περίπου έναν χρόνο.

Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία κύρωσης του πρωτοκόλλου και από τα 29 κράτη-μέλη, η χώρα με το νέο συνταγματικό της όνομα θα γίνει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ, με δικαίωμα ψήφου για όλες τις αποφάσεις που λαμβάνει η Συμμαχία.

Για «ιστορική ημέρα» έκανε λόγο ο γ.γ. του ΝΑΤΟ

Ως ιστορική χαρακτήρισε τη σημερινή υπογραφή του πρωτοκόλλου ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ ο γ.γ. της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Σκοπιανό υπουργό Εξωτερικών, Ν. Ντιμιτρόφ, στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ συνεχάρη τόσο την Αθήνα όσο και τα Σκόπια για την επίλυση της διαφωνίας σχετικά με την ονομασία και σημείωσε πως μόλις επικυρωθεί η ένταξη της ΠΓΔΜ από τα κοινοβούλια των μελών του ΝΑΤΟ, θα γίνει το 30ό μέλος της Συμμαχίας.

«Η ένταξή σας θα φέρει μεγαλύτερη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια, κάτι που είναι καλό για το ΝΑΤΟ», ανέφερε ο γ.γ. της Συμμαχίας, προσθέτοντας ότι μέχρι να επικυρωθεί η συμφωνία ένταξης από τα κοινοβούλια οι εκπρόσωποι των Σκοπίων θα συμμετέχουν ως «προσκεκλημένοι» στις συνόδους του ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά του, ο κ. Ντιμιτρόφ τόνισε πως αυτή η «ιστορική μέρα» δεν συνέβη απλά και πως προηγήθηκε μία «μακρά πορεία». «Πρέπει να αναγνωρίσω τους πρωθυπουργούς Ζάεφ και Τσίπρα. Θα ήταν σίγουρα πιο εύκολο γι' αυτούς να μην το κάνουν», επεσήμανε, συμπληρώνοντας ότι δεν φοβήθηκαν να επενδύσουν πολιτικό κεφάλαιο προς όφελος των δύο χωρών, του ΝΑΤΟ και της ευρύτερης περιοχής.

Επίσης, δεσμεύτηκε για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και υπογράμμισε πως το πιο σημαντικό είναι ότι «ποτέ ξανά» δεν θα μείνει μόνη της η χώρα. «Για εμάς το ΝΑΤΟ διασφαλίζει ειρήνη και σταθερότητα. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε έτσι ώστε η περιοχή μας να είναι πιο ειρηνική, πιο σταθερή, πιο προβλέψιμη και πιο ευημερούσα», υποστήριξε.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει περίπτωση να προκύψουν αντιρρήσεις από τα κοινοβούλια των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, ο γ.γ. της Συμμαχίας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι όλα θα πάνε «ομαλά» και πως δεν θα υπάρχουν «εκπλήξεις».

«Είμαι πραγματικά εντυπωσιασμένος από το θάρρος και την προσήλωση των δύο κυβερνήσεων, από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ. Αυτοί είναι ηγέτες που φτιάχνουν, που διαμορφώνουν την Ιστορία», είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ, σημειώνοντας πως η επίλυση αυτής της διαφωνίας άνοιξε τον δρόμο για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Επιμένει στο «Μακεδονία» ο Ιβάνοφ -Πανηγυρίζει για το ΝΑΤΟ, καταδικάζει τη Συμφωνία

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της γείτονος, Γκιόργκι Ιβάνοφ «πανηγύρισε» μεν για την υπογραφή του πρωτοκόλλου ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ, αλλά καταδίκασε για μία ακόμη φορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, με βάση την οποία έγινε το συγκεκριμένο βήμα.

Αν και η Συμμαχία υπέγραψε το πρωτόκολλο ένταξης με τη Βόρεια Μακεδονία, ο πρόεδρος της χώρας επιμένει στο «Μακεδονία», στην ανακοίνωσή του, στην οποία υπογραμμίζει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών έβλαψε μόνιμα τα «μακεδονικά» εθνικά συμφέροντα. «Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας Γκιόργκι Ιβάνοφ πάντα ήταν υπέρ της των στρατηγικών στόχων της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Ο πρόεδρος Ιβάνοφ καλωσορίζει την υπογραφή του πρωτοκόλλου ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε η προεδρία της γειτονικής χώρας.

«Ο Μακεδόνας πρόεδρος πιστεύει ότι, δυστυχώς, παραμένει γεγονός ότι της υπογραφής του πρωτοκόλλου προηγήθηκε μια συμφωνία για την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, η οποία έβλαψε μόνιμα τα μακεδονικά εθνικά συμφέροντα. Η Δημοκρατία της Μακεδονίας άξιζε να γίνει το 30ο μέλος της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ, έχοντας υπόψη ότι τα στάνταρντ για την αμυντική και στρατιωτική ετοιμότητα του στρατού της Δημοκρατίας της Μακεδονίας έχουν εκπληρωθεί εδώ και καιρό, ως αποτέλεσμα της συνεισφοράς όλων των κυβερνήσεων της Δημοκρατίας της Μακεδονίας», επισημαίνει ακόμη η ανακοίνωση του Ιβάνοφ.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ