Σε πλήρη εξέλιξη είναι η 2η ημέρα επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία. Ο Έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη και επισκέπτεται την Αγιά Σοφιά.
«Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι σε αυτό το ιστορικό μέρος, δεν θέλω να κάνω κάποια άλλη δήλωση», είπε στους δημοσιογράφους ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός συνοδευόταν από τον εκπρόσωπο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, και τον Κοκτσούν Γιλμάζ από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.
Από ελληνικής πλευράς, ο πρωθυπουργός συνοδευόταν από τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, τον υφυπουργό Εξωτερικών Μ. Μπόλαρη, ενώ μαζί του είναι και η σύντροφός του Μπέττυ Μπαζιάνα.
Ο πρωθυπουργός, αφού ξεναγήθηκε στην Αγία Σοφία, αναχώρησε για τη Χάλκη, όπου θα ξεναγηθεί στη Θεολογική Σχολή και θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Το tweet Τσίπρα για την ξενάγηση στην Αγιά Σοφιά
«Ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση κατά την επίσκεψη στην Αγία Σοφία, μνημείο του βυζαντινού πολιτισμού, της ορθοδοξίας και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Εδώ αισθάνεται κανείς το βάρος της ιστορίας», έγραψε ο πρωθυπουργός.
Ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση κατά την επίσκεψη στην Αγία Σοφία, μνημείο του βυζαντινού πολιτισμού, της ορθοδοξίας και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Εδώ αισθάνεται κανείς το βάρος της ιστορίας. pic.twitter.com/VBUguPOO8y
Χθες το βράδυ ο κ. Βαρθολομαίος παρακάθισε στο δείπνο που παρέθεσε ο κ. Ερντογάν προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργού στην Άγκυρα, ύστερα από πρόσκληση του Τούρκου προέδρου.
Στις 18.30 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, στο οποίο στεγάζεται και το ελληνικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης.
Στην Αγιά Σοφιά λίγο πριν την άφιξη Τσίπρα
Ανατολίτικο παζάρι Ερντογάν με Χάλκη, Θράκη και 8 Τούρκους αξιωματικούς
Θέμα έκδοσης των «8» Τούρκων στρατιωτικών, διάλογο για τα θρησκευτικά θέματα και «παζάρι» της Χάλκης με τους μουφτήδες της Θράκης ήταν τα θέματα που έθεσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Αλέξη Τσίπρα κατά την δίωρη συνάντησή τους στο Λευκό παλάτι στην Αγκυρα.
Με το «καλησπέρα» ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε να εκδώσει η Ελλάδα τους «8» εφιστώντας μάλιστα την προσοχή στη χώρα μας. «Εφιστώ την προσοχή της Ελλάδας: Να φερθεί ανάλογα στους φυγάδες που υποθάλπει» είπε. Παράλληλα, ο Ερντογάν, χαρακτήρισε «ομογενείς» τους Ελληνες μουσουλμάνους της Θράκης και κάλεσε τον Τσίπρα να λύσει «το θέμα των μουφτήδων στην Δυτική Θράκη».
«Εμείς σε κάθε επίπεδο θα συμφωνήσουμε να έχουμε έναν ανοικτό διάλογο, και ειδικά στις θρησκευτικές μειονότητες θα κάνουμε ένα άνοιγμα, θα τις αξιολογήσουμε και από κοινού θα βρούμε κοινές λύσεις» ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Από την πλευρά του, ο Ελληνας πρωθυπουργός απαντώντας στο «ακανθώδες» θέμα, είπε ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας, οφείλει να σεβαστεί τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.
Το θέμα των «8» επανέφερε επιμόνως μία δημοσιογράφος της Τουρκίας η οποία το χαρακτήρισε ως «κόκκινη γραμμή» για την Τουρκία και ζήτησε να μάθει από τον Ελληνα πρωθυπουργό αν προτίθεται να τους επιστρέψει.
«Νομίζω ότι το θέμα έχει εξαντληθεί» είπε ο Αλ. Τσίπρας διαβεβαιώνοντας πως «δεν έχουμε πρόθεση να ευνοήσουμε πραξικοπηματίες».
«Η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία στηρίζει τη δημοκρατία και δεν έχει καμία πρόθεση να προασπίσει ή να ευνοήσει πραξικοπηματίες ή πράξεις που αντίκεινται στην σταθερότητα και στη δημοκρατική εύρυθμη λειτουργία της γειτονικής χώρας», είπε.
Ωστόσο, πρόσθεσε, είναι σαφές πως «η Ελλάδα έχει το δικό της δικαιικό σύστημα, η διάκριση των εξουσιών είναι απαράβατος όρος του ελληνικού Συντάγματος. Υπήρξαν αποφάσεις της Δικαιοσύνης τις οποίες σεβόμαστε».
Ο Ελληνας πρωθυπουργός προανήγγειλε παράλληλα μέτρα αποκλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο. «Μπορούμε να επαναλάβουμε διερευνητικές συνομιλίες για τη διαφορά στην υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο».
Ο Τούρκος πρόεδρος, πήρε «πάσα» από την υπενθύμιση του Ελληνα πρωθυπουργού ότι θα επισκεφθεί αύριο, Τετάρτη, την Θεολογική Σχολή της Χάλκης.
«Τώρα είμαστε σε ένα σημείο που δυστυχώς δεν υπάρχει εκπαίδευση στη Θεολογική Σχολή. Βεβαίως, ο κ. Τσίπρας και οι προγενέστεροι πρωθυπουργοί το έχουν φέρει πολλές φορές στην ατζέντα. Εγώ κάθε φορά έρχεται στην ατζέντα το θέμα της Σχολής, όταν μας το θέτουν, τους λέω ελάτε κι εσείς στη δυτική Θράκη να λύσουμε το θέμα των μουφτήδων».