Τα θέματα που κυριαρχούν σήμερα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων είναι οι δηλώσεις Ολαντ για νέο Μνημόνιο και στροφή στην ανάπτυξη μετά της 7 Μαΐου, η ολοκλήρωση της διαδικασίας του PSI, οι επισημάνσεις του ΟΟΣΑ για το φορολογικό σύστημα της χώρας μας.
Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Στο έλεος των ληστών οι πολίτες!".
Η εφημερίδα γράφει ότι "ανήμποροι οι πολίτες να αντιδράσουν, βλέπουν τα σπίτια τους και τα καταστήματά τους να λεηλατούνται καθημερινά από συμμορίες αλλοδαπών και Ελλήνων, οι ίδιοι και οι οικογένειές τους να υφίστανται απίστευτους εξευτελισμούς, ενώ πολλοί ηλικιωμένοι έχουν αφήσει την τελευταία τους πνοή στα χέρια αδίστακτων κακοποιών, που προκειμένου να αρπάξουν μία βέρα ή δέκα ευρώ δεν διστάζουν να τους κακοποιήσουν βάναυσα πριν τους σκοτώσουν!".
ΑΥΡΙΑΝΗ: "«Απατεώνας ο Γιωργάκης οδήγησε συνειδητά τη χώρα στο ΔΝΤ για να εξυπηρετήσει τους διεθνείς κερδοσκόπους».
Η εφημερίδα τονίζει ότι "καταιγιστικά πυρά εναντίον του πρώην πρωθυπουργού και της οικογένειάς του, αλλά και εναντίον του Αντ. Σαμαρά εξαπέλυσε χθες ο Πάνος Καμμένος, ανεβάζοντας στα ύψη τους τόνους της αντιπαράθεσης κατηγορώντας τα δύο κόμματα για «εσχάτη προδοσία»".
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Τρέμουν τον Καραμανλή".
Η εφημερίδα γράφει ότι "σοκ έχει προκαλέσει στο ΠΑΣΟΚ η παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή λίγες ημέρες προτού οι πολίτες πάνε στην κάλπη. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος γνωρίζει καλά ότι η κίνηση του πρώην πρωθυπουργού τον χτυπά στο χαμηλό υπογάστριο και του στερεί μια κρίσιμη ομάδα του «μεσαίου χώρου», που ο πρόεδρος θα μπορούσε να την προσεταιριστεί".
ΕΘΝΟΣ: "Γκρεμίζει το «τείχος της Μέρκελ» ο Ολαντ".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "γραμμή πλεύσης για την ανατροπή της οικονομικής πολιτικής, που επέβαλε το Βερολίνο στην Ευρώπη, χαράσσει ο Φρ. Ολάντ. Δεσμεύεται ότι την επομένη της εκλογής του στο προεδρικό αξίωμα της Γαλλίας θα απαιτήσει νέο Μνημόνιο, που θα θέσει τη Γηραιά Ηπειρο σε τροχιά ανάπτυξης»".
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Τσερνομπίλ - Αψινθος, αποκάλυψη του Ιωάννη και Αντίχριστος".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "26 χρόνια από τη μαύρη ημέρα... από τώρα και ύστερα θα νιώσουμε στο «πετσί» μας τις αρνητικές συνέπειες του φοβερού πυρηνικού ατυχήματος (ή μήπως... σαμποτάζ;) στην Ουκρανία".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ομολογεί συνδιαλλαγή με τον διοικητή της ΕΥΠ!".
Η εφημερίδα γράφει ότι "χωρίς να δίνει καμία ουσιαστική απάντηση, αλλά, αντίθετα, δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερα ερωτήματα, που χρήζουν επιτέλους πειστικών εξηγήσεων, ο δημοσιογράφος και υποψήφιος βουλευτής με τους Ανεξάρτητους Ελληνες Βασίλης Χήτος προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη του Ελεύθερου Τύπου και το ντοκουμέντο-βόμβα για χρηματοδότηση του ιδίου από τα μυστικά κονδύλια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών".
ΕΣΤΙΑ: "Ο κίνδυνος ακυβερνησίας. Αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "στην Γαλλία, όπου οι προεδρικές εκλογές διενεργούνται κάθε 5 χρόνια (και παλαιότερα κάθε 7 χρόνια), δεν υπάρχει κίνδυνος ακυβερνησίας. Στην Ελλάδα, την ίδια ημέρα που στην Γαλλία θα εκλέγεται ο νέος Πρόεδρος, ενδέχεται να προκύψει ακυβερνησία. Αν κανένα κόμμα δεν διαθέτη την απόλυτη πλειοψηφία στην Βουλή και δεν επιδειχθή βούλησις συνεργασίας για τον σχηματισμό Κυβερνήσεως, δεν αποκλείεται ο τόπος να οδηγηθή σε νέες εκλογές".
Η ΑΥΓΗ: "Ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει μπροστά".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "με τους αγώνες, τις προγραμματικές θέσεις και την πρόταση για ενότητα της ευρύτερης Αριστεράς ο ΣΥΡΙΖΑ Ενωτικό Κοινωτικό Μέτωπο αναδεικνύεται σε καταλύτη για τη συγκρότηση εναλλακτικής πρότασης εξουσίας απέναντι στην καταρρέουσα κοινοπραξία Βενιζέλου - Σαμαρά. Ρεύμα υπέρ των ψηφοδελτίων του στην τελική ευθεία προς τις εκλογές".
Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Συντάξεις: Ποιές εξαιρούνται από τις μειώσεις του Μαΐου".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "οδηγίες για τη μείωση των κύριων συντάξεων άνω των 1.300 ευρώ, η οποία θα ξεκινήσει αναδρομικά από 1.1.2012 και θα εφαρμοστεί από τη σύνταξη Ιουνίου, παρέχει εγκύκλιος του ΙΚΑ".
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Ανοίγει τώρα στην Ευρώπη η συζήτηση για τη λιτότητα".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "καθώς οι περισσότερες οικονομίες των κρατών - μελών της Ζώνης του Ευρώ βυθίζονται στην ύφεση, εξαιτίας της πολιτικής αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας, η συζήτηση για μέτρα τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας επιστρέφει στην ημερήσια διάταξη. Ωστόσο, υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για την επίτευξή της".
Η ΝΙΚΗ της Δημοκρατίας: "Ποιοι μπορούν να «κουρέψουν» το στεγαστικό τους δάνειο".
Η εφημερίδα γράφει ότι "τουλάχιστον 100.000 δάνεια είναι στο «κόκκινο» και οι τράπεζες μπροστά στον κίνδυνο να χάσουν τα χρήματά τους εξετάζουν λύσεις που εφάρμοσαν και οι αμερικανικές τράπεζες, όπως η ενοικίαση της κατοικίας στους ίδιους τους οφειλέτες για τρία χρόνια, με πολύ μικρότερο τίμημα".
Ο ΛΟΓΟΣ: "«Βουτιά» τζίρου για μία στις οκτώ επιχειρήσεις".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "η πτωτική πορεία των πωλήσεων των επιχειρήσεων αναμένεται να συνεχιστεί και το 2012, αν και με χαμηλότερους ρυθμούς, αφού το 34% των επιχειρήσεων αναμένουν ότι ο τζίρος τους φέτος θα κυμανθεί στα περσινά επίπεδα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της εξαμηνιαίας έρευνας των «Τάσεων Πωλήσεων» του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Εργαστήριο Ηλεκτορνικού Επιχειρείν) και του Ινστιτούτου Πωλήσεων Ελλάδος, στην οποία συμμετείχαν 185 ανώτερα και ανώτατα στελέχη πωλήσεων ελληνικών επιχειρήσεων".
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Χειραφέτηση του λαού να εκφραστεί στην κάλπη".
Η εφημερίδα γράφει "Αλέκα Παπαρήγα: Το ΚΚΕ επικεφαλής μιας μάχης που θα δοθεί στις 7 Μάη, θα τη δώσει με ένα στόχο: Να αναδειχθεί ο πρωταγωνιστικός ρόλος του λαού. Εκεί είναι η θέση μας, με το λαό πρωταγωνιστή των εξελίξεων".
ΤΑ ΝΕΑ: "Γαλλική Επανάσταση. Σχέδιο σωτηρίας (και) για την Ελλάδα".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "το σύνθημα για μια αλλαγή πορείας στην Ευρώπη, με λιγότερη λιτότητα και περισσότερη ανάπτυξη, έδωσε χθες ο Φρανσουά Ολαντ. Ο Σοσιαλιστής υποψήφιος για τη γαλλική προεδρία δήλωσε πως εφόσον εκλεγεί θα στείλει σε όλους τους ευρωπαίους ηγέτες μνημόνιο τεσσάρων σημείων για την επαναδιαπραγμάτευση του συμφώνου δημοσιονομικής πειθαρχίας, ενώ έκανε ειδική μνεία στην ανάγκη στήριξης της Ελλάδας".
Το ΠΟΝΤΙΚΙ: "Στην πρέσα των εκβιασμών".
Η εφημερίδα γράφει ότι "καθημερινοί είναι πλέον οι εκλογικοί εκβιασμοί τόσο από εγχώριους παράγοντες (πολιτικούς, «ενημερωτικούς», οικονομικούς) όσο και από ξένους για το ενδεχόμενο πλήρους κατάρρευσης της χώρας αν την επομένη των εκλογών δεν υπάρχει «σταθερή» (δηλαδή των δύο παραδοσιακών κομμάτων εξουσίας) κυβέρνηση".
City Press: "Υπερβολική η φορολογία των μισθωτών".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "φθάνει στο 37,8% για έγγαμο με δύο παιδιά το 2011. Δώδεκα μονάδες υψηλότερη από το μέσο όρο των χωρών-μελών του Οργανισμού".
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Πάνω οι τιμές κάτω το εισόδημα".
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΞΠΡΕΣ: "Εκλεισε το PSI με 96,6% και εκκρεμότητα 6,5 δισ."
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "με συμμετοχή 96,6% ολοκληρώθηκε χθες το PSI, ενώ ανοιχτό παραμένει το θέμα της αποζημίωσης των ιδιωτών τα ομόλογα των οποίων συμμετείχαν στο «κούρεμα». Τα ομόλογα που εντάσσονται στη διαδικασία υπολογίζονται σε 199 δισ. Εκτός PSI παρέμειναν ομόλογα ύψους 6,5 δισ. ευρώ, για την τύχη των οποίων το υπουργείο Οικονομικών θα αποφασίσει το αργότερο έως τις 15 Μαΐου, οπότε και λήγει ομόλογο 450 εκατ. ευρώ. Πιθανότατα η απόφαση θα ληφθεί από την κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές".
ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Κίνημα για ευρω-ομόλογο. Πιέσεις για σύμφωνο ανάπτυξης στην Ε.Ε".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "οι προτάσεις Ολάντ επικεντρώνονται στην αντιμετώπιση της ύφεσης, που προκάλεσαν οι πολιτικές λιτότητας τις οποίες επέβαλε στην Ευρώπη το δίδυμο Μερκοζί. Ο κ. Ολάντ προτείνει την έκδοση ευρω-ομολόγων για να χρηματοδοτηθούν άμεσα συγκεκριμένα επενδυτικά προγράμματα".
ΚΕΡΔΟΣ: "Μπούσουλας φορο-αλλαγών".
Η εφημερίδα γράφει ότι "περισσότερο από επιτακτική προβάλλεται πλέον η αλλαγή του φορολογικού μοντέλου στην Ελλάδα, μετά τις επισημάνσεις του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με τις οποίες η χώρα μας εμφανίζεται ως ένα από τα κράτη μέλη του διεθνούς Οργανισμού με την υψηλότερη φορολογική επιβάρυνση του εισοδήματος από εργασία αλλά και τα υψηλότερα ποσοστά παραοικονομίας".
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Η Ευρωζώνη φοβάται και ψάχνει βήματα ανάπτυξης".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "οι αυξημένες πλέον πιθανότητες επικράτησης του Φρανσουά Ολαντ στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία σηματοδοτούν ραγδαίες εξελίξεις στην Ευρωζώνη, όπου ξεκίνησαν ήδη οι διεργασίες για την επόμενη μέρα, ενώ πληθαίνουν καθημερινά οι δηλώσεις κοινοτικών αξιωματούχων για ανάληψη δράσης με στόχο την ανάπτυξη".