Σε καθεστώς παρατεταμένης πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας εισέρχεται η Ολλανδία σε σχέση με τα μέτρα που καλείται να πάρει προκειμένου να μην χάσει το τριπλό Α στις χρηματαγορές.
Μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης του Μαρκ Ρούτε οι διαφωνίες δίνουν και παίρνουν σχετικά με τις περικοπές που απαιτούνται ώστε να τηρηθούν οι αυστηροί δημοσιονομικοί όροι, τους οποίους έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης θεωρείτο από τις πιο σταθερές, αλλά έπεσε θύμα της αυξανόμενης αντίστασης στην αυστηρή λιτότητα που προωθείται.
Οι αγορές ανησυχούν για την ανικανότητα των πολιτικών δυνάμεων στις Κάτω Χώρες να συμφωνήσουν σε περικοπές δαπανών ενώ η απερχόμενη κυβέρνηση έχει λιγότερο από μία εβδομάδα προκειμένου να εξασφαλίσει την υποστήριξη της αντιπολίτευσης για το απαιτούμενο πακέτο περικοπών, πριν το παρουσιάσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Εάν τα κόμματα κατορθώσουν να συμφωνήσουν σε επαρκή αριθμό μέτρων οι αγορές θα ηρεμήσουν, εκτιμούν οι αναλυτές. Εάν όμως αυτό δεν συμβεί και υπάρχει κενό έως τις εκλογές της 12ης Σεπτεμβρίου, η πίεση στα επιτόκια και στην αξιολόγηση των ΑΑΑ θα αυξηθεί πολύ, προβλέπουν. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε χθες, κανένα κόμμα δεν θα εξασφάλιζε την πλειοψηφία αν γίνονταν σήμερα εκλογές.
Ωστόσο το Φιλελεύθερο Κόμμα του Ρούτε φαίνεται να ενισχύεται, όπως και δύο αριστερά κόμματα. Τα μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν αρνηθεί να υποστηρίξουν το πακέτο περικοπών 14 - 16 δισ. ευρώ, καθώς πολλοί υποστηρίζουν ότι ο στόχος του 3% του ΑΕΠ για το έλλειμμα θα οδηγήσει σε «οικονομική μιζέρια» τη χώρα. Όλα τα κόμματα που εκπροσωπούνται στην ολλανδική Βουλή στηρίζουν την ανάγκη να επιβληθούν περικοπές, όχι όμως στον βαθμό που ζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση.