Αγώνα δρόμου κάνει η Ρωσία, προκειμένου να έχει έτοιμα δύο νέα πυραυλικά συστήματα πριν από το 2021, ως απάντηση στην απόφαση της Ουάσινγκτον να αποχωρήσει από τη συνθήκη INF.
Ηδη ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ανακοινώσει πως και η Μόσχα αναστέλλει την ισχύ της συνθήκης, η οποία απαγόρευε και στις δύο χώρες να αναπτύξουν μικρού και μεσαίου βεληνεκούς πυραύλους εδάφους- αέρος στην Ευρώπη.
Ο ρωσικός στρατός θα ξεκινήσει να εργάζεται στη δημιουργία συστημάτων εκτόξευσης πυραύλων εδάφους- αέρος με βάση των ήδη υπάρχον πύραυλο Kalibr- που εκτοξεύεται από πλοία- αλλά και για μεγαλύτερου βεληνεκούς υπερηχητικούς πυραύλους, που θα κινούνται με τουλάχιστον πέντε φορές την ταχύτητα του ήχου, σύμφωνα με τα πλάνα του υπουργείου Αμυνας, τα οποία ενέκρινε ο Πούτιν.
Ηδη, την Τρίτη, ο υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σόιγκου έδωσε εντολή να ξεκινήσει η ανάπτυξη των νέων συστημάτων. Ο υπουργός δήλωσε ότι θέλει αυτές οι εργασίες να έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2020, προκειμένου να είναι έτοιμα το 2021 τα νέα συστήματα. «Από τις 2 Φεβρουαρίου οι ΗΠΑ ανέστειλαν τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τη συνθήκη INF», είπε ο Σόιγκου σε συνάντηση με τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων. «Την ίδια στιγμή, εργάζονται ενεργά για τη δημιουργία πυραύλου εδάφους- αέρος με βεληνεκές πάνω από 500 χλμ., που είναι εκτός των ορίων της συνθήκης. Ο πρόεδρος Πούτιν ανέθεσε στο υπουργείο Αμυνας το καθήκον λήψης συμμετρικών μέτρων», συμπλήρωσε.
Ειδικοί σε ζητήματα εξοπλισμών αναφέρουν ότι η μετατροπή πυραυλικών συστημάτων που εκτοξεύονται από τη θάλασσα ή από τον αέρα, σε εδάφους- αέρος θα είναι πλεονέκτημα για τη Ρωσία, αφού η παραγωγή τέτοιων πυραύλων θα είναι φτηνότερη και ταχύτερη. «Αυτό θα μας επιτρέψει να μειώσουμε σημαντικά τον χρόνο που απαιτείται για την παραγωγή νέων πυραύλων, όπως και η χρηματοδότησή τους», επιβεβαίωσε ο Σόιγκου, σύμφωνα με το AFP.
Ο υπουργός Αμυνας έδωσε εντολή στους αξιωματούχους να επεκτείνουν το μέγιστο βεληνεκές των πυραύλων εδάφους- αέρος που κατασκευάζονται σήμερα. Με δεδομένο ότι οι πύραυλοι εδάφους- αέρος μεσαίου βεληνεκούς θα είναι φτηνότεροι, η Ρωσία θεωρητικά θα μπορούσε να αναπτύξει περισσότερους σε εμβέλεια ευρωπαϊκών στόχων, εκτιμούν οι ειδικοί. Πάντως, ο Πούτιν- στη συνάντηση που είχε το Σάββατο με τον Σόιγκου και τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ- δήλωσε πως η Μόσχα δεν θα βάλει τέτοιους πυραύλους στην Ευρώπη ή άλλες περιοχές στον κόσμο, αν δεν κάνει πρώτη η Ουάσινγκτον μια τέτοια κίνηση.