Νέο σκάνδαλο ταλανίζει τη βρετανική κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον, καθώς αποκαλύφθηκαν σχέσεις διαπλοκής του υπουργού Πολιτισμού Τζέρεμι Χαντ με συνεργάτες του μεγιστάνα των ΜΜΕ, Ρούπερτ Μέρντοκ.
Πρώτη «παράπλευρη απώλεια» της αποκάλυψης ήταν ο Ανταμ Σμιθ, στενός σύμβουλος του υπουργού Πολιτισμού. Ο κ. Σμιθ παραιτήθηκε. Πιέσεις να τον μιμηθεί δέχεται κι ο ίδιος ο κ. Χαντ, ο οποίος πάντως αποκρούει τις σε βάρος του κατηγορίες, χαρακτηρίζοντάς τες «αστείες». Μέχρι στιγμής, ο κ. Κάμερον τον στηρίζει.
Το πρόσωπο που εξέθεσε τον υπουργό ήταν ο Τζέιμς Μέρντοκ, γιος του ηλικιωμένου (81 ετών) «Κροίσου». Το γεγονός ερμηνεύεται ως εκδικητική κίνηση, επειδή ο πολιτικός κόσμος της χώρας – οι Συντηρητικοί και οι Εργατικοί- αποφάσισαν να τηρήσουν αποστάσεις από τους Μέρντοκ, προφανώς υπό το βάρος των δυσμενέστατων εντυπώσεων που προκαλούσαν οι διαδοχικές, ουδόλως κολακευτικές για το βρετανικό πολιτικό σύστημα, αποκαλύψεις. «Καταλύτης» ήταν βεβαίως το περσινό, γνωστό σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, στο οποίο ... πρωταγωνίστησαν εφημερίδες του κ. Μέρντοκ - κυρίως η News of the World.
Καταθέτοντας στην αρμόδια δικαστική επιτροπή, ο υιός του μεγαλοεκδότη έδωσε στη δημοσιότητα e-mails που καταδεικνύουν ότι ο κ. Χαντ διατηρούσε δεσμούς «απαράδεκτα στενούς» με έναν «λομπίστα» του πατέρα του. Αυτή στενή συνεργασία φάνηκε στην υπόθεση της απόπειρας του κ. Μέρντοκ να εξαγοράσει πλήρως το βρετανικό τηλεοπτικό δορυφορικό δίκτυο BskyB. Ο μεγιστάνας υποχώρησε, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Ανάμεσα στη «Σκύλα» των σκανδάλων και τη «Χάρυβδη» της λιτότητας
«Ποτέ δεν ζήτησα τίποτα, από κανέναν πρωθυπουργό», είπε προσφάτως ο ίδιος ο Ρούπερτ Μέρντοκ ενώπιον της ειδικής επιτροπής που έχει συγκροτηθεί για το σκάνδαλο των υποκλοπών, το οποίο ακόμη προκαλεί τριγμούς στην κυβέρνηση Κάμερον. Ο κ. Μέρντοκ παραδέχθηκε απλώς ότι έγιναν ορισμένες «καταχρήσεις», στον τρόπο με τον οποίο δρούσε η οικονομική του «αυτοκρατορία».
Είναι πάντως προφανές ότι οι συγκεκριμένες αποκαλύψεις, όπως αυτή που έκανε ο ίδιος ο γιος του εκθέτοντας τον υπουργό Πολιτισμού, έχουν βαρύτητα μεγαλύτερη από εκείνη των τυπικών, ρητορικών «διαβεβαιώσεων» του μεγιστάνα.
Πλούσια είναι η προϊστορία των στενών σχέσεων του μεγαλοεκδότη με πρωθυπουργούς της Βρετανίας. Συναντήθηκε μυστικά με την «πολυαγαπημένη» του Μάργκαρετ Θάτσερ, το 1981, όταν εξαγόραζε τους «Times». Ο Τόνι Μπλερ ήταν προσωπικός φίλος και νονός της κόρης του. Η φιλία του με τον Γκόρντον Μπράουν ήταν θερμή και ανέφελη, μέχρι τη στιγμή κατά την οποία τα ΜΜΕ του ομίλου αποφάσισαν να στηρίξουν τους Συντηρητικούς. Με τον κ. Κάμερον συναντήθηκε το 2008 σε γιοτ, σε ελληνικό νησί, κάνοντας διακοπές.
Το τελευταίο που θα επιθυμούσε τώρα τώρα ο Βρετανός πρωθυπουργός είναι ... αυτό ακριβώς που του συμβαίνει: Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για σκάνδαλα που επιβαρύνουν την κυβέρνησή του, σε μία εποχή όξυνσης των οικονομικών προβλημάτων, μεγάλης ύφεσης και έντονης κοινωνικής δυσφορίας, την οποία προκαλούν τα μέτρα λιτότητας. Ο «συνδυασμός» αυτός, η «Σκύλα» των σκανδάλων και «Χάρυβδη» της λιτότητας, διαμορφώνουν πλέον πολύ βαρύ κλίμα για τον κ. Κάμερον. Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, ο πρωθυπουργός έχει περιέλθει στη δυσχερέστερη θέση, έπειτα από την αναρρίχησή του στην εξουσία, το 2010.