Νηνεμία στο Αιγαίο αναζητά μέσα στο καταχείμωνο στην Άγκυρα ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σήμερα το απόγευμα αναμένεται να περάσει την πύλη του Λευκού Παλατιού για να συναντήσει τον Ταγίπ Ερντογάν στο Ακ Σαράι.
Πρώτος στόχος του Έλληνα πρωθυπουργού παραμένει η διατήρηση σε χαμηλό και ελεγχόμενο επίπεδο των «τσαμπουκάδων» στο Αιγαίο, που δύσκολα κανείς μπορεί να πιστέψει ότι θα βάλουν τέλος οι Τούρκοι.
Σε κάθε περίπτωση όμως η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι είναι καλύτερα να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι συνεννόησης παρά σιγή ασυρμάτου… Σε μια δύσκολη στιγμή, είναι προτιμότερο να υπάρχει κάποιος στην άλλη πλευρά της γραμμής και να μπορεί να συζητήσει αναζητώντας αποκλιμάκωση και ψυχραιμία, αν αυτό απαιτηθεί.
Το διαζύγιο με Καμμένο βοηθά στη συνεννόηση
Προς αυτή την κατεύθυνση, η έξοδος Καμμένου από την κυβέρνηση μπορεί να ξεκλειδώσει πρωτοβουλίες που θα βοηθήσουν στη δημιουργία ενός καλού κλίματος, αφού στο άκουσμά του και μόνο οι γείτονες έβγαζαν σπυριά. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα από το Πεντάγωνο μετείχε στις συζητήσεις ο Βαγγέλης Αποστολάκης ως ΑΓΕΕΘΑ κι όχι ο Πάνος Καμμένος ως υπουργός.
Οι κακές γλώσσες θέλουν την Άγκυρα να έχει διαμηνύσει στο Μέγαρο Μαξίμου πόσο δυσκόλευε το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, κυρίως λόγω των «εκρηκτικών» δημόσιων δηλώσεών του.
Τώρα που Καμμένος δεν υφίσταται στην κυβέρνηση, Αποστολάκης και Ακάρ μπορούν να συνομιλούν τακτικότερα μιας και γνωρίζονται από τότε που ήταν αρχηγοί.
Οι δύο πλευρές αναμένεται να επιδιώξουν να δώσουν νέα ώθηση στα παγωμένα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι στο στρατιωτικό επίπεδο.
Μπορεί ο αντικαταστάτης του Π.Καμμένου να έμεινε στην Αθήνα θέλοντας αργά και προσεκτικά βήματα, ωστόσο ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως σύντομα, στις 13 του μηνός θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Χ.Ακάρ, και αναλόγως του πως θα πάει η συνάντηση Ερντογάν-Τσίπρα, θα δώσουν ώθηση στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που επί της ουσίας παραμένουν «παγωμένα».
Ο κ.Τσίπρας που εκ των πραγμάτων βαδίζει σε κάλπες είτε τον Μάιο, είτε το Φθινόπωρο, θέλει μέχρι το Καλοκαίρι να μην αντιμετωπίσει απρόοπτα σε αέρα και θάλασσα στο Αιγαίο και με βάση αυτή την επιδίωξη θα αναζητήσει να υπάρξουν σχετικές πρωτοβουλίες.
Με όπλα τα συμπεράσματα Ευρωπαίων και συμμαχία του Νότου
Στη βαλίτσα που θα έχει ο πρωθυπουργός στην Άγκυρα βρίσκονται τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων που είχαν ειδική αναφορά στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και είχαν εξοργίσει τότε την Άγκυρα, όπως επίσης και οι «καθαρές» δηλώσεις υποστήριξης προς την Κύπρο του Εμμανουέλ Μακρόν και της Συνόδου του Ευρωπαϊκού νότου, πάλι για σεβασμό του διεθνούς δικαίου.
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει διαμηνύσει στους γείτονες ότι ο δρόμος τους προς τη Δύση περνά από την Αθήνα. Με αυτή την έννοια το καλό επίπεδο στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις έχει αντανάκλαση και στον τρόπο που η Τουρκία τοποθετείται σε μια πολύ σημαντική γωνιά για την Ευρώπη. Στην Ν.Α Μεσόγειο. Κάπου εδώ αρχίζει η συζήτηση για το Κυπριακό καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι η Άγκυρα μελετά μια σειρά από μοντέλα λύσης. Ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε να υπενθυμίσει στη συνέντευξή του στο Ανατολού, ότι δε νοείται λύση με στρατό κατοχής και εγγυήσεις.
Από τη στιγμή πάντως που τα κοιτάσματα είναι αξιόλογα, και ο ίδιος επείγεται να μην αφήσει μόνο στα χέρια της Λευκωσίας την εκμετάλλευση, είναι πιθανό σήμερα να καταλήξει με τον Έλληνα πρωθυπουργό σε προπαρασκευαστικές επαφές -σε επίπεδο Υπουργείων Εξωτερικών- για την διερεύνηση των προϋποθέσεων επανέναρξης των συνομιλιών.
Σύνδεση Θεσσαλονίκης-Σμύρνης
Τα δύο Υπουργεία Οικονομίας θα λάβουν οδηγίες για αναβάθμιση της σχετικής συνεργασίας με έμφαση, μεταξύ άλλων, στην ολοκλήρωση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Θεσσαλονίκης-Σμύρνης, την προώθηση της σιδηροδρομικής διασύνδεσης Κων/πολης-Θεσσαλονίκης, την αναβάθμιση της τελωνειακής διάβασης Κήπων-Υψάλλων αναζητώντας έτσι επενδυτές.