Νέα ντρίπλα για να σωθεί ο Καμμένος -Αλλάζει ο Κανονισμός με... γνωμοδότηση - iefimerida.gr

Νέα ντρίπλα για να σωθεί ο Καμμένος -Αλλάζει ο Κανονισμός με... γνωμοδότηση

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης / Φωτογραφία: SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η στροφή και η υποχώρηση Τσίπρα, ο οποίος έστειλε επιστολή το πρωί της Δευτέρας στον Νίκο Βούτση, ζητώντας να μην αλλάξει ο Κανονισμός της βουλής, ώστε να μη φανεί ότι εκβιάζεται από τον Πάνο Καμμένο, φαίνεται ότι έγινε μόνο και μόνο για να κοπάσουν οι αντιδράσεις.

Οπως επισημαίνουν κοινοβουλευτικά στελέχη, ο Κανονισμός θα αλλάξει έτσι κι αλλιώς, προκειμένου ο κ. Καμμένος να παραμείνει αρχηγός κόμματος και να σταματήσει να επιτίθεται στην κυβέρνηση. Απλά επελέγη άλλη διαδικασία, μετά την κατακραυγή από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για «εκβιαζόμενο πρωθυπουργό».

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην επιστολή του ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον Νίκο Βούτση να παραπέμψει το όλο θέμα στην επιστημονική επιτροπή της Βουλής που θα γνωμοδοτήσει, ώστε να μη θεωρηθεί ότι είναι εκβιαζόμενος, όπως είπε.

Ξαφνικά, πριν από λίγο υπέβαλε σχετικό υπόμνημα του Πάνου Καμμένου και η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά στο οποίο ο κ. Καμμένος καταθέτει τις απόψεις του για το πώς ερμηνεύεται το άρθρο 15 παράγραφος 1 και 2 του κανονισμού και ζήτησε από την επιτροπή να τοποθετηθεί επί αυτού του υπομνήματος.

Αν αλλάξει ή ερμηνευθεί το άρθρο 15, θα κατορθώσει ο Πάνος Καμμένος να διατηρήσει την κοινοβουλευτική του ομάδα ακόμα και με λιγότερους από πέντε βουλευτές.

Τώρα, μετά την επιστολή Τσίπρα και το επίσημο υπόμνημα των ΑΝΕΛ, η αλλαγή του Κανονισμού-ώστε να εκτονωθεί η αντίδραση του Πάνου Καμμένου που απειλεί να βάλει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό με τις αποκαλύψεις του- παίρνει απλά παράταση.

Επομένως, θα προηγηθεί γνωμοδότηση της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής, και την τελική απόφαση θα λάβει η επιτροπή Κανονισμού.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους ο κ. Βούτσης « Η κ.Τσαρούχα ζήτησε να ερμηνεύσουμε το άρθρο 15 . Εγώ απάντησα ότι αυτό το θέμα δεν είναι θέμα προσωπικής ερμηνείας όπως με καλούσε ο κ. Καμμένος επί δύο βδομάδες να κάνω, θα το δώσουμε στο επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής.

Δεσμεύτηκα στην επιτροπή κανονισμού ότι σήμερα κιόλας ή αύριο το πρωί θα θέσω αυτό το ερώτημα στο επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής έτσι ώστε να υπάρξει από εκεί μία γνωμοδότηση την οποία θα λάβουμε σοβαρά υπόψη μας για να μπορούμε να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα ενώπιον οποιασδήποτε εξέλιξης αφορά το κόμμα των ΑΝΕΛ ή άλλα κόμματα».

Τι είπε ο Βούτσης στην επιτροπή Κανονισμού

Ο κ. Βούτσης ανέφερε ότι τα 3,5 χρόνια της προεδρίας του είναι αυστηρά προσηλωμένος στην τήρηση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής και σχολιάζοντας την επιστολή του πρωθυπουργού δήλωσε πως και αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο αυτής της θεσμικής προσήλωσης.

Ο πρωθυπουργός δεν μου έδωσε εντολή για τίποτα, στην επιστολή του λειτούργησε ως αρχηγός του πλειοψηφούντος κόμματος, ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Η επιστολή Τσίπρα ήταν μέσα στο πλαίσιο της θεσμικής προσήλωσης που λέω. Ο πρωθυπουργός είναι και πρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος της Βουλής, είχε βγει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την προηγούμενη εβδομάδα και είχε ανοίξει το θέμα του κανονισμού. Είχε πάρει θέση ως κυβέρνηση για αυτά τα ζητήματα. Έγινε μία δημόσια συζήτηση, έντονη και σκληρή. Και αισθάνθηκε την ανάγκη και πάρα πολύ σωστά έκανε να σημειώσει ότι από την πλευρά του, από την πλευρά δηλαδή πλειοψηφούντος κόμματος και της κυβέρνησης δεν υπάρχει καμία διάθεση και δε νοείται με βάση αυτό το κλίμα να υπάρξει συζήτηση αλλαγής κανονισμού».

Μάλιστα ο κ. Βούτσης ανέφερε ότι επιστολή του πρωθυπουργού τον απάλλαξε από μια βαριά υποχρέωση καθώς κανένα άλλο κόμμα της Βουλής δεν είχε υποβάλει αίτηση για να αλλάξει ο Κανονισμός.

«Δεν είχαμε αιτήσεις και από τα κόμματα που τους ενδιέφερε περισσότερο. Εγώ θεωρώ ότι θα έπρεπε να γίνουν αλλαγές στον κανονισμό για την οντότητα των αρχηγών των κομμάτων πλην όμως αυτό δε μας είχε έρθει ως πρόταση ή ως πίεση από κανένα από τα κόμματα πόσο μάλλον και από το πλειοψηφούν κόμμα.

Εγώ αισθάνθηκα απελευθερωμένος ως προς αυτό, αφού δεν υπήρξε καμία αίτηση από οποιαδήποτε πλευρά, γιατί να προχωρήσουμε σε μία ενέργεια η οποία θα ήταν μόνο αντικείμενο αντιπαραθέσεων; Ο πρωθυπουργός δεν εντέλλεται κάτι, γνωστοποιεί με τον πιο αυστηρό τρόπο ότι για αυτά τα ζητήματα για τα οποία τον παρουσιάζουν ως εκβιαζόμενο πρωθυπουργό δεν έχει καμία διάθεση να παρουσιάζεται ως τέτοιος. Δεν υπάρχει καμία εντολή από πλευράς πρωθυπουργού, φανταστείτε να μην υπήρχε η επιστολή και να κάναμε αυτή την αλλαγή για να μπορούν οι αρχηγοί, να μιλάνε φανταστείτε τότε τι θα έλεγαν. Έλεος».

Ο κ. Βούτσης σήκωσε το γάντι της πρόκλησης όσον αφορά τη ΝΔ και την πιθανότητα να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον του προκαλώντας την αξιωματική αντιπολίτευση να το κάνει για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. «Αυτά τα τρεισήμισι χρόνια έχω την εκτίμηση ότι έχουμε πολιτευτεί εδώ μέσα με απόλυτη, τονίζω τη λέξη, απόλυτη θεσμική προσήλωση κατά το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. Σε μία δύσκολη περίοδο με οκτακομματική βουλή με σοβαρά ζητήματα πάνω στα οποία οι πολιτικές δυνάμεις έχουν αντιπαραθέσεις, με μία κινητικότητα Βουλευτών που γίνονται ανεξάρτητοι από διάφορες ομάδες. Γι’ αυτό χθες έκανα και μία δήλωση ότι για μένα θα ήταν πραγματικά εξαιρετικά σημαντικό εάν επρόκειτο από οποιονδήποτε, ιδιαίτερα από την αξιωματική αντιπολίτευση να υποβάλει μομφή, γιατί είναι η τέταρτη φορά που μου λένε ότι θα υποβάλλουν μομφή τους τελευταίους μήνες. Εχουν κάθε δικαίωμα και το σέβομαι απολύτως. Για μένα θα ήταν πολύ σημαντικό να έχω μια τέτοια ευκαιρία για να πούμε τι σημαίνει απόλυτη θεσμική προσήλωση σε όλα, στα πάντα που έχουν συμβεί στην ελληνική Βουλή τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια».

Μάλιστα, ο κ.Βούτσης ήταν ιδιαίτερα σκληρός στα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που τις προηγούμενες μέρες τον επέκριναν με δριμύτητα από τα μέσα ενημέρωσης.

«Δεν είναι σωστό, ούτε ηθικά ούτε πολιτικά να βγαίνουν κορώνες από ορισμένες πλευρές και από ορισμένα στελέχη για τον χειρότερο πρόεδρο της Βουλής μετά την μεταπολίτευση και να επενδύονται με διάφορα άλλα κοσμητικά επίθετα. Και όσοι τα λένε να μην έχουν το πολιτικό θάρρος, το πολιτικό κουράγιο και την πολιτική υπόσταση και τα πολιτικά επιχειρήματα να βάλουν μπροστά μια διαδικασία ώστε να αποδειχθεί εάν λειτουργεί σωστά αυτή η Βουλή. Όποιος θέλει, όποιος έχει αυτή την άποψη, έχει κάθε δικαίωμα να ξεκινήσει μια τέτοια διαδικασία για να ξεμπερδεύουμε. Η θεσμική μας προσήλωση είναι πρωτοφανής, μπορεί να ακούγεται προκλητικό πολιτικά αλλά όποιος θέλει μπορεί να το δοκιμάσει».

«Εγώ είπα απλά στον Παπαχριστόπουλο ότι αν φύγει διαλύονται οι ΑΝΕΛ...»

Αναφερόμενος στην αναβολή της παραίτησης του Θανάση Παπαχριστόπουλου ο κ. Βούτσης ανέφερε πως δεν του ζήτησε ο ίδιος να μην παραιτηθεί αλλά τον ενημέρωσε για όλα τα δεδομένα που θα προέκυπταν ως συνέπεια της παραίτησης του δηλαδή να διαλυθούν αμέσως οι ΑΝΕΛ πριν προλάβει η βουλή να έχει μία τελική άποψη επί του συγκεκριμένου θέματος για το οποίο τώρα ζητείται η γνώμη του επιστημονικού συμβουλίου.

«Για να εξετάσουμε αυτά τα ζητήματα στις συνέπειές τους χρειάζεται να υπάρχουν κοινοβουλευτικές ομάδες. Για να επανασυσταθεί μια κοινοβουλευτική ομάδα που διαλύθηκε θέλει 10 βουλευτές, άρα καλά κάναμε ή καλά έκανε ο κ. Παπαχριστόπουλός. Εγώ του γνωστοποίησα αυτά τα δεδομένα και επιφυλάχθηκε ρητά ότι μέχρι να τελειώσει το θέμα των Πρεσπών δεν θα παραιτηθεί. Η δική μου σύσταση ήταν να περιμένει έτσι κι αλλιώς, ήταν Παρασκευή άρα η ορκωμοσία θα γινόταν Δευτέρα απόγευμα. Την απόφαση να μην παραιτηθεί την πήρε μόνος του».

Μήνυμα στους ανεξάρτητους ότι δεν μπορούν τόσο εύκολα να συγκροτήσουν ΚΟ

Σιβυλλική ήταν η απάντηση του προέδρου της Βουλής όσον αφορά το σενάριο ένταξης των έξι ανεξάρτητων βουλευτών που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Οταν ρωτήθηκε είπε με νόημα:

«Μη μου ζητάτε να σας απαντήσω για πράγματα τα οποία είναι κοντός ψαλμός».

Ενδιαφέρον είχε και η τοποθέτηση του κ.Βούτση για το πως μπορεί 10 ανεξάρτητοι βουλευτές να συγκροτήσουν κοινοβουλευτική ομάδα.

«Για να υπάρξει, στη Βουλή από ανεξάρτητους βουλευτές κοινοβουλευτική ομάδα χρειάζονται 10 βουλευτές οι οποίοι θα έχουν συγκροτήσει την ομάδα αλλά πριν θα έχει κατατεθεί στον Άρειο Πάγο τα σχετικά έγγραφα. Από εκεί και πέρα ξεκινάνε να έχουν προνόμια ή οτιδήποτε άλλο αν συμβεί κάτι τέτοιο».

Με την τοποθέτηση του αυτή ο κ. Βούτσης στέλνει μήνυμα στους ανεξάρτητους βουλευτές ότι δεν είναι και τόσο απλή υπόθεση η δημιουργία μιας κοινοβουλευτικής ομάδας μόνο με την πρόθεση 10 βουλευτών να γνωστοποιήσουν την απόφασή τους στον πρόεδρο της Βουλής.

Το υπόμνημα Καμμένου:

Αντιδράσεις για την επιστολή Τσίπρα στον Βούτση

Η Νέα Δημοκρατία επιμένει οτι Αλέξης Τσίπρας εκβιάζεται από τον πρώην κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο και είναι έτοιμος να ικανοποιήσει τις αξιώσεις του επικεφαλής των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
«Ο κ. Τσίπρας χρειάστηκε μία εβδομάδα για να αποφασίσει πώς θα αντιμετωπίσει τον εκβιασμό Καμμένου», δήλωσε η εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, προσθέτοντας πως ο πρωθυπουργός απευθύνεται στον Πρόεδρο της Βουλής σαν να είναι υφιστάμενός του, επιδεικνύοντας «περισσή αλαζονεία».

Η κ. Σπυράκη υποστήριξε πως με την συμπεριφορά του ο πρωθυπουργός, απλώς επιβεβαίωσε ότι η σημερινή πλειοψηφία που απολαμβάνει στην Βουλή είναι «ευκαιριακή» και στηρίζεται «στις διαθέσεις της κ. Μεγαλοοικονόμου και του κ. Παπαχριστόπουλου».

Προκαταρκτική συζήτηση για την επιστολή του κ. Τσίπρα ζήτησε από τον κ. Βούτση ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, λαμβάνοντας όμως αρνητική απάντηση από τον Πρόεδρο της Βουλής.

«Η επιστολή του πρωθυπουργού στον Πρόεδρο της Βουλής, αποτελεί μία ωμή παραβίαση του Συντάγματος, του Κανονισμού της Βουλής, όπως και οποιασδήποτε διάκρισης των εξουσιών», δήλωσε ο κ. Παπαθεοδώρου, που είναι μέλος της Επιτροπής Κανονισμού του κοινοβουλίου.

Για «πανηγυρική και θρασεία ομολογία» του κ. Τσίπρα ότι ο ίδιος είχε δώσει την εντολή να ευτελιστεί η κοινοβουλευτική τάξη, προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματα του Πάνου Καμμένου έκανε λόγο νωρίτερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος από το Κίνημα Αλλαγής.

Στην επιστολή του προς τον κ. Βούτση ο Αλέξης Τσίπρας αρνείται κατηγορηματικά πως τελεί υπό οποιονδήποτε εκβιασμό και εκφράζει την έκπληξή του με την στάση της αντιπολίτευσης απέναντι στην δική του δημοκρατική ευαισθησία..

«Εκβιαζόμενος δεν υπήρξα ποτέ και από κανέναν», τονίζει ο πρωθυπουργός αναφέροντας ότι δεν επιτρέπει σε κανέναν να τον συκοφαντεί, αξιοποιώντας τη δημοκρατική του ευαισθησία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ γνωμοδότηση Τσίπρας βουτσης Καμμένος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ