Τα αίτια που οδηγούν τις χώρες να εισέρχονται σε μια περίοδο βαθιάς ύφεσης, να πέφτουν στην περιδίνηση της οικονομικής κρίσης, αλλά και τους τρόπους με τους οποίου θα μπορούσαν να βγουν από αυτές, αναφέρθηκε ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ.
«Οι περισσότερες οικονομικές κρίσεις οφείλονται σε ένα μείγμα βλακείας, απληστίας, απερισκεψίας, ανάληψης [οικονομικού] κινδύνου, ελπίδας», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Γκάιτνερ, ο οποίος επανειλημμένως έχει καλέσει την Ε.Ε. να πάρει μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.
«Δεν μπορείς να εξαλείψεις την βλακεία, την ανάληψη κινδύνου και την απληστία και την απερισκεψία με νόμους. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να προσπαθήσεις να εξασφαλίσεις πως όταν συμβαίνουν όλα αυτά, δεν προκαλούν πολύ μεγάλη ζημιά και για να το κάνεις αυτό πρέπει να διαθέτεις σωστούς κανόνες ενάντια στην απάτη και στις καταχρήσεις, μέτρα προστασίας, και να αναγκάζεις τις τράπεζες να έχουν περισσότερα κεφάλαια για την αντιστάθμιση κινδύνων», συνέχισε.
Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών προσπάθησε επίσης να καθησυχάσει τους πολίτες των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει ενέργειες κακόβουλων παραγόντων ώστε να τερματιστεί η χειρότερη οικονομική κρίση στη χώρα μετά την Μεγάλη Ύφεση.
«Τα γρανάζια της δικαιοσύνης γυρίζουν πλέον», είπε και συνέχισε: «Δεν γυρίζουν όσο γρήγορα θα ήθελε ο κόσμος, αλλά έχουμε το καλύτερο σύστημα παγκοσμίως για να διασφαλίζεται ότι οι νόμοι της χώρας εφαρμόζονται».
Ο Γκάιτνερ επισήμανε ότι το να κατηγορηθούν πρόσωπα για γεγονότα όπως η κατάρρευση των τιμών των ακινήτων το 2008 και η συνακόλουθη οικονομική κρίση δεν είναι εύκολο, αφού οι περισσότερες κρίσεις δεν προκαλούνται από εγκληματικές δραστηριότητες ή εσκεμμένα.