Η Άγκυρα ήταν «αρκετά βέβαιη» ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε να εκδώσει τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που έλαβαν άσυλο στην Ελλάδα, υποστηρίζει αρθρογράφος της Hurriyet ενόψει της επίσκεψης αυτή την εβδομάδα του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία.
Μιας επίσκεψης που χαρακτηρίζει «πάντα σημαντική εξέλιξη σ’ αυτή τη γειτονιά» δεδομένης της «μακράς λίστας ανεπίλυτων διμερών και περιφερειακών προβλημάτων μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας».
Αφού πλέκει το εγκώμιο του Έλληνα πρωθυπουργού που «κέρδισε το σεβασμό της τουρκικής κοινής γνώμης και σε κυβερνητικούς κύκλους για την επιτυχημένη πλοήγηση της χώρας του» όσον αφορά στην πορεία της οικονομίας και τη «θετική προσέγγισή του για βελτίωση των διμερών σχέσεων», για το γεγονός ότι δεν έκοψε ποτέ τους δεσμούς του διαλόγου με τους υπουργούς της τουρκικής κυβέρνησης και τον Ερντογάν «ακόμη και στις δυσκολότερες στιγμές» ο αρθρογράφος Σερκάν Ντεμιρτάς επισημαίνει και τη χρονική συγκυρία της επίσκεψης λίγες μέρες μετά την επικύρωση από την Ελληνική Βουλή της συμφωνίας των Πρεσπών.
Και παραθέτει τον κατάλογο των διμερών προβλημάτων προς συζήτηση μεταξύ του Τούρκου προέδρου και του Έλληνα πρωθυπουργού από την αντιπαράθεση στο Αιγαίο, το Κυπριακό και την κόντρα για τις έρευνες της Λευκωσίας για υδρογονάνθρακες μέχρι το θέμα των Τούρκων στρατιωτικών που διέφυγαν στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.
«Ερντογάν και Τσίπρας θα συζητήσουν για τους φυγάδες Τούρκους στρατιωτικούς που έλαβαν άσυλο μολονότι είχαν προσπαθήσει να ανατρέψει την κυβέρνηση με το πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016. Η Τουρκία ήταν αρκετά βέβαιη ότι ο Τσίπρας προσπάθησε σκληρά να ανατρέψει αυτή την κατάσταση και να τους εκδώσει. Ο Ερντογάν, που έκανε μια ιστορική επίσκεψη στη Δυτική Θράκη το 2017 σίγουρα θα θέσει τα προβλήματα της τουρκικής μεινότητας, ενώ ο Τσίπρας σίγουρα θα ζητήσει να ξανανοίξει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης», αναφέρει.
Υπογραμμίζει δε ότι η παραίτηση Καμμένου αφήνει ανοικτό το παράθυρο για ενίσχυση του διμερούς διαλόγου : «η αποχώρηση του πρώην υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου από το ελληνικό υπουργικό συμβούλιο σίγουρα δίνει ελπίδες για ενισχυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο κρατών. Και οι δύο στρατοί απείχαν από εκδηλώσεις για την 23 επέτειο της κρίσης των Ιμίων (Καρντάκ τα αναφέρει) όταν οι δύο χώρες έφθασαν στο χείλος του πολέμου για μια βραχονησίδα (...) Πέραν τούτου ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ έστειλε συγχαρητήρια επιστολή στο νέο υπουργό Άμυνας της Ελλάδας, Ευάγγελο Αποστολάκη προσκαλώντας τον για επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία. Όλα αυτά είναι ενδείξεις της πρόθεσης της τουρκικής κυβέρνησης να ξαναρχίσει το διάλογο με την Ελλάδα για την επίλυση προβλημάτων αναφορικά με τη χρήση του Αιγαίου», γράφει.